Cateva sute de manifestanti s-au adunat, luni, in centrul orasului Praga pentru a protesta fata de amplasarea pe teritoriul Cehiei a unei unitati radar a scutului american de aparare antiracheta, informeaza AFP. Intre 400 si 2000 de manifestanti au fost prezenti la demonstratie.

Washingtonul a cerut la 20 ianuarie autoritatilor de la Praga sa accepte pe teritoriul ceh un radar al scutului sau de aparare antibalistica iar Varsoviei amplasarea de interceptoare antiracheta.

'Circa 70% dintre cehi se opun acestei baze.

Oponentii proiectului, printre care si Partidul Comunist ceh vor organizarea unui referendum pe aceasta tema, in timp ce premierul Mirek Topolanek a optat pentru supunerea propunerii americane votului Parlamentului.

Desi proiectul a suscitat ingrijorarea Moscovei, Topolanek apreciaza ca amplasarea acestui sistem antiracheta in Europa Centrala "consolideaza nu doar securitatea Republicii Cehe, ci si pe cea a aliatilor sai".

Liderul Partidului Liberal nu este insa sigur ca propunerea SUA va fi aprobata de Parlament, o serie de deputati exprimandu-si ingrijorarea ca proiectul american nu se inscrie in cadrul politicii NATO.