Editura Polirom si Muzeul Taranului Roman lanseaza cartea Antropologie. Cinci introduceri, semnata de cunoscutul sociolog si antropolog Vintila Mihailescu. Evenimentul va avea loc joi, 1 februarie, ora 17.00, la Muzeul Taranului Roman (Libraria Muzeului).

Lansarea va fi urmata de o dezbatere pe tema „La ce bun o antropologie in vremuri de tranzitie?”, o intrebare la care vor incerca sa raspunda: Andrei Plesu, Ioana Popescu, Dumitru Sandu, Cristian Pirvulescu, Liviu Chelcea si Vintila Mihailescu.

„Aceasta carte incearca sa (va) convinga ca antropologia nu este o stiinta a exoticului, asa cum este ea de prea multe ori perceputa, ci se refera la noi toti si ne priveste pe fiecare in parte, acum poate mai mult decit oricind.” (Vintila Mihailescu)

Antropologie. Cinci introduceri contribuie la profesionalizarea unei discipline care, desi nu are inca o traditie bine consolidata in Romania, cunoaste astazi o expansiune remarcabila.

Sint abordate temele majore din domeniu, numeroasele incercari de definire a specificului antropologiei, reflectia despre simbol din perspectiva citorva paradigme dominante ale maestrilor disciplinei, modul in care se construieste privirea antropologului in raport cu Celalalt, ordonarea lumii prin constructii si deconstructii antropologice.

Pornind de la ideea ca antropologia are ca preocupare de baza definirea Omului prin descrierea diferentelor fata de Celalalt, autorul aduce in discutie contexte si fenomene sociale din spatiul romanesc pentru a le compara cu cele din alte zone si culturi, evocate de diverse cercetari.

Vintila Mihailescu (n. 1951). In prezent, este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), coordonator al programului de Master in antropologie si sef de catedra. Din 2005, este directorul general al Muzeului Taranului Roman. In 1990 a initiat organizarea Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACR), al carei presedinte a fost intre 1994 si 2000.

Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema veche, unde detine rubrica „Socio-hai-hui”. A mai publicat: Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Fascinatia diferentei (1999), Socio-hai-hui. O alta sociologie a tranzitiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Vecini si Vecinatati in Transilvania (2002).

La Editura Polirom a publicat: Socio-hai-hui prin Arhipelagul Romania (2006) si Antropologie. Cinci introduceri (2006). In anul 2006 a fost decorat de Presedintele Romaniei pentru serviciile aduse culturii romane.