In aceasta seara se implinesc 20 de zile de cand Elena Udrea a lansat bomba biletului otravit, 19 zile de cand Calin Popescu-Tariceanu a zis ca e „o facatura”, si fix doua saptamani de cand Traian Basescu a fluturat hartia cu antetul guvernului si cu semnatura premierului.

Cum batalia pare sa fi luat o pauza, iar ostenii sa fi obosit, ar cam fi timpul sa numaram mortii si sa strangem ranitii. Pe cei din urma ii asteapta alte si alte batalii, in marele razboi pentru putere ce nu se va sfarsi niciodata. PSD a simtit ca e momentul sa dea lovitura.

A tras suturi in fund si PD-ului, si PNL-ului, profitand de faptul ca acestea erau absorbite de noul lor hobby: acela de a-si taia beregata unul altuia, asa cum se cuvine intre doi frati de

Alianta. Impinsi de la spate de un Iliescu revansard si de un Geoana naiv, PSD-istii au facut insa o grava eroare: au scos brisca la Basescu, hotarati sa-l jupoaie de viu. Daca si-ar fi intrebat mai inainte electoratul, probabil ar fi bagat brisca inapoi in teaca.

Asa insa, ametiti de aburii imbietori ai revenirii la ciolan, n-au avut ochi sa vada ca aproape jumatate dintre cei ce voteaza PSD il voteaza si pe Basescu.

In ei au dat cu brisca Iliescu si Geoana, pana sa ajunga la pielea tabacita, de marinar batran, a lui Basescu! Iar primele sondaje au confirmat autoflagelarea: PSD a pierdut brusc cateva procente.

As trece la perdanti si Partidul Conservator, dar consum pixul degeaba: de unde sa mai piarda, din 1%? In ritmul asta, cu dezvaluiri caragialesti si atacuri branzovenesti, partiduletul lui Voiculescu si al PSD-istilor resapati ar putea trece la procente negative, sa faca politica pe datorie.

PNL acuza PD ca a spart Alianta D.A. Pai, asa se comporta voinicul din poveste? Unde-i barbatul Tariceanu, care deunazi ii trimitea crosee lui Basescu? Ce fel de viteaz e acela care zice: te bat, ti-o trag, te sparg la nas!, iar apoi se smiorcaie: nu vrei sa ma treci strada?!

Ei bine, acum PNL trebuie sa treaca strada singur. Nu mai e nenea Basescu sa-l tina de mana, ca-n 2004, sa nu-l calce rabla PSD (revopsita, dar cu acelasi motor rusesc) ori vidanja PRM.

Tariceanu si guralivii sai - Orban, Antonescu, Hasotti etc. - isi vor deconta si aroganta cu care au lichidat opozitia liberala anti-Patriciu. Acum, sa le aduca voturi Patriciu, sa le faca plinul! PRM a jucat bine „meciul biletelului”. Votantii lui Vadim il vor pe Basescu tras in teapa, impaiat si, daca se poate, bagat in formol. Pe partea asta, radicalismul tine.

Sigur, cu socotelile guvernarii e mai greu: cand plonjezi in rahat, nimeni nu mai vrea sa stea la masa cu tine.

Pentru PRM, pericolul vine insa din alta parte: de la PNG. Mai cu bla-bla, mai cu hau-hau, Gigi Becali a luat jumatate din electoratul lui Vadim! Conform ultimului sondaj IMAS, cele doua partide cu spume la gura sunt cotate in jurul a 11%.

PD a profitat inca o data de „brandul” Basescu. Daca nu s-ar simti pe cai mari, democratii nu ar divorta de liberali. In plus, ei au avut grija sa nu-si creeze o disidenta periculoasa, precum Tariceanu la PNL. Pentru oamenii lui Boc, pericolul - pe termen lung - vine din alta parte: baronii pe care si-i cultiva prin judete.

Mai intai, primarul si viceprimarul de la Ramnicu-Valcea, apoi Mantoc in Gorj, acum Falca la Arad, plus legaturile urat mirositoare ale deputatului Buda cu santajistii de la Cluj... Asta-i situatia trupelor inaintea urmatorului asalt. In care nu-i exclus sa curga si mai mult sange!