Preturile cu pana la 20% mai mari cerute in ianuarie de proprietarii de apartamente alunga clientii

Rubrica anunturilor imobiliare pare sa fi luat foc. In mai putin de o luna de la integrarea oficiala in Uniunea Europeana, proprietarii au majorat succesiv pretul apartamentului scos la vanzare. Urmarea directa: cei mai multi dintre doritorii de casa noua raman in asteptare. Piata imobiliara a inghetat. Putini sunt insa expertii care cred ca preturile vor da inapoi.

Liviu Ureche, analist imobiliar, spune ca „este o mai veche asteptare a vanzatorilor care au crezut ca de la 1 ianuarie se vor schimba foarte multe, inclusiv ca vom asista la o crestere generalizata a preturilor." Cum explica el evolutiile rapide de pe piata? „Ceea ce vedem acum este doar un test al proprietarilor care incearca piata.

Maririle propriu-zise vor aparea doar daca cei care doresc o casa vor fi dispusi sa plateasca noile preturi. Atata timp cat nu se va raspunde la acest semnal, preturile reale nu vor creste", afirma Liviu Ureche. Mai mult, analistul imobiliar crede ca este iminenta o perioada in care numarul tranzactiilor se va reduce simtitor.

„Deja preturile au intrat intr-un punct in care cu greu se mai pot justifica. Nimic nu le poate fundamenta. In aceasta ultima luna, puterea de cumparare nu a crescut si nici nu au aparut mijloace de creditare noi. Eu cred ca va urma o perioada de blocaj a pietei imobiliare", crede Ureche.

Aceasta perioada pare insa sa fi inceput deja. Valentin Cristea, directorul agentiei imobiliare Crivalex, vorbeste de o scadere sensibila a numarului de tranzactii imobiliare in ultima perioada. „Cumpara in special cei care au contractat credite cu putin inainte de acest val de majorari, insa, in linii mari, ne lovim de un blocaj", spune Valentin Cristea.

Integral in Adevarul