Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca i-a propus premierului Calin Popescu Tariceanu decalarea alegerilor pentru Parlamentul European, din cauza ca perioada de campanie electorala se suprapune cu procedurile de suspendare a presedintelui si cu o evetuala motiune de cenzura.

In urma consultarilor intre partidele parlamentare, data pentru primul scrutin pentru PE a fost stabilita pentru 13 mai.

"Consider necesara decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, in conditiile in care la nivelul clasei politice se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.

In acest sens, am adus personal in discutie, in ultimele doua sedinte ale Biroului Politic Central al PNL, oportunitatea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European la 13 mai 2007", precizeaza Olteanu intr-un comunicat remis presei.

Cezar Preda, vicepresedintele PD, nu a vrut sa comenteze oportunitatea unei astfel de decalari si a declarat pentru HotNews.ro ca o asemenea masura tine in totalitate de vointa politica a premierului. Preda nu a scapat, insa, ocazia de a-i ataca pe colegii sai din Alianta D.A.: "Eram convins ca data de 13 mai este irevocabila. Asa am inteles de la colegii liberali ca este irevocabila. Cu alte cuvinte, ne putem astepta sa fie schimbata."

Vicepresedintele pe probleme de comunicare al PSD, Vasile Dancu, a declarat pentru HotNews.ro ca, din punct de vedere personal, i se pare "oarecum corecta" propunerea lui Olteanu.

"Avand in vedere campania interna la care asistam acum, vom avea niste alegeri pentru Parlamentul European care n-au nici o legatura cu problematica europeana. Am vedea doar scandaluri, nu bataie in programe europene", este de parere Dancu.

El a mai afirmat chiar ca, in dezbaterile interne ale PSD, a sustinut ca primele alegeri pentru PE sa aiba loc in toamna lui 2007.

"Avand in vedere scandalurile cu care am terminat anul 2006 si am inceput 2007, m-am gandit ca ar fi mai bine sa trecem peste moment. In plus, candidatii ar avea la indemana o vara intreaga sa-si faca fiecare campania, sa se intalneasca cu alegatorii", este de parere vicepresedintele PSD.

Dancu a declarat ca fostul partid de guvernamant nu a analizat inca varianta decalarii alegerilor si ca, inainte de luarea unei pozitii oficiale comune, se va analiza inclusiv modul in care "acest varf de dihonie intre guvernanti" convine PSD-ului, din punct de vedere strategic.

Potrivit reglementarilor europene, primele alegeri pentru Parlamentul European trebuie organizate pana la finalul anului 2007. Dupa o serie de consultari la nivel de lideri politici, partidele parlamentare au cazut de acord, la sfarsitul anului trecut, ca acestea sa aiba loc pe 13 mai.

Data a ramas stabilita la nivel de principiu, urmand sa apara in Monitorul Oficial in momentul publicarii actului normativ privind organizarea scrutinului.

Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European a fost adoptata de legislativul romanesc pe ultima suta de metri a sesiunii trecute si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe 15 mai.

Aceasta nu face, insa, referire la data la care se organizeaza scrutinul de alegeri. Termenele exacte privind organizarea alegerilor, durata campaniei electorale si datele statistice actualizate sunt prevazute intr-o hotarare de guvern care se adopta inainte de fiecare scrutin in parte.

vezi toate comentariile