In padurile ecuatoriale intalnim plante care, pentru a putea beneficia de lumina prezenta in coroana arborilor, s-au adaptat la traiul ''la inaltime''. Ele traiesc pe crengile groase ale acestora, la ingemanarea mai multor ramuri, acolo unde cu timpul se formeaza un strat foarte subtire si ingust de pamant, provenit din descompunerea frunzelor moarte.

Nu le confundati cu plantele parazite - spre deosebire de acelea, epifitele folosesc plantele gazda doar pentru suport, nu se hranesc din ele.

Epifitele noastre dragi

Cea mai cunoscuta epifita, care se gaseste si in florarii, este Billbergia, numita si lacrimile reginei. Billbergia se uda rar, in centrul rozetei de frunze. Traieste si in spatii cu lumina slaba, este potrivita pentru camerele mai intunecate.

Crypthanthus-ul este o bromeliaceae de talie mica, cu frunzele colorate in alb si verde, rosu sau glaben. Este spectaculos mai ales atunci cand este cultivat in terarii, in aranjamente cu pietre si ramuri de copac cu scoarta.

Guzmania este o epifita care are nevoie de multa lumina. Frunzele se palesc daca o bate soarele direct, folositi o fereastra cu storuri sau un colt mai indepartat al camerei.

Orhideele sunt cele mai delicate plante epifite, motiv pentru care ele nu sunt cultivate in sol, ci in amestecuri speciale. Cel mai cunoscut este muschiul Sphagnum, uscat. Alaturi de orhideele epifite, exista si cateva specii terifite, precum Oncidium si Cymbidium, care se pot dezvolta in soluri turboase, lejere.

Coltul epifitelor in apartament

Orice iubitor de plante doreste sa le asigure conditii cat mai asemanatoare cu cele naturale, fiecarei specii. Acest fapt ofera decorului un plus de naturalete si chiar de salbaticie, dupa cum veti vedea in continuare.

Desi pe majoritatea epifitelor cultivate le puteti creste si in ghivece, interesant este sa le lasati sa se dezvolte ca acasa. Cu alte cuvinte, dati-le un surogat de arbore tropical, care poate fi o ramura groasa, tanara, de salcam, si ele vor creste in forme uimitoare. Aranjamentul descris se preteaza pentru o sufragerie exotica, sau pentru un birou nonconformist.

Trunchiul epifitelor

Aveti nevoie de un ghiveci de mari dimensiuni, pietre, pamant, o ramura groasa si ramificata de salcam sau alt arbore de esenta tare, si multe si diversificate specii de epifite, dupa placul si imaginatia fiecaruia. Daca ramura este suficient de mare, puteti face scobituri in lemn, in care veti aseza epifitele, cu radacinile invelite intr-un saculet cu turba.

Dar probabil mult mai usor este sa legati ghivecele de creanga-suport, si sa mascati apoi legaturile lasand frunzele epifitelor sa atarne peste marginile ghivecelor. Orice metoda veti alege, efectul este acelasi si rezultatul va fi surprinzator pentru privitori.