Multora dintre noi poate ni s-a intamplat odata sa gasim o pisicuta abandonata pe care, cu "amabilitate", anumite persoane fara remuscari au lasat-o la poarta casei noastre, pe strada, intr-o cutie de carton sau plasa, pentru ca altii sa se induplece de ele. Ce am putea face in aceste cazuri?

Solutiile mai dificile dar indicate in aceste situatii sunt doua: cautarea unei pisici mame care sa aiba grija de ele, sau sa le luam acasa si sa le ingrijim chiar noi. Este posibil sa cresti mai multe pisicute noi nascute chiar si la tine acasa fara a avea nevoie neaparat de o pisica-mama, ci doar de un biberon sau si mai simplu o seringa fara ac pentru alaptare. Este nevoie doar sa te inarmezi cu rabdare si, desigur, sa iti faci timp.

Va oferim aici cateva sfaturi in ceea ce priveste cresterea puilor mici de pisica si cum sa va puteti bucura de aceasta experienta unica!

In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca pisicutele abandonate sunt extrem de sensibile si vulnerabile, in principal pentru ca nu primesc lapte de la mama lor; astfel, ele nu beneficiaza de necesarul de vitamine si anticorpi pentru a putea avea imunitate si pentru a putea creste normal si sanatoase.

Daca avem insa in vedere cele trei aspecte de baza pentru cresterea pisicilor - alimentatia, caldura si exercitiul fizic -, avem mari sanse sa le crestem si sa le protejam.

Caldura si mediul in care vor creste

Mai intai trebuie sa le dati pisicutelor gasite si adoptate de dumnevoastra un spatiu inchis si cald, bine aerisit, dar protejat de vant puternic. O cutie de carton nu prea mare, umpluta cu ziare, cateva haine de lana si ceva mai matasaos, vor face pentru acestea un adevarat patut.

Sub haine este necesar sa avem o punga cu apa calduta pe care o vom schimba la orele preferate de fiecare, fie ca este vara sau iarna. Pisicutele abia nascute, au putina blanita si de aceea nu-si pot mentine foarte bine temperatura corpului. Ca masura de precautie vom pune o lampa, de preferat cu lumina rosie sau alba, pentru a-si proiecta caldura asupra micutelor.

Alimentatia

Este important sa ne putem invinge teama, pentru ca aceasta ne caracterizeaza pe majoritatea dintre noi atunci cand vine vorba de cresterea unei pisicute nou-nascute.

- Trebuie sa stim ca acestea trebuie sa-si dubleze greutatea in primele 5 zile de la nastere si de atunci trebuie sa creasca in pernmanenta in greutatea pana cand vor fi ajunge la cea normala.

- Laptele trebuie administrat la fiecare doua ore daca pisicile sunt foarte mici (au ochii lipiti), iar cele care se pot misca singure se pot hrani la un interval de 3 ore. Nu este recomandat sa hraniti pisicile o data la 4 ore pentru ca vor fi foarte flamande, un vor avea o digestie buna si nu vor ma putea creste corespunzator.

- Energia necesara pentru ca metabolismul lor sa functioneze normal este dat in principal de o buna alimentatie. O pisica poate raci mult mai repede daca nu mananca frecvent, iar raceala este un mare pericol pentru ele.

Laptele inclus in alimentatia micutilor trebuie sa asemene foarte mult cu laptele matern. Iata cum puteti realiza acasa un astfel de produs:

- lapte dulce, daca este posibil fara conservanti;

- un albus de ou;

- o bucatica dintr-un baton de crema de lapte.

Se amesteca toate ingredientele incalzite la bain-marin. Daca este o cantitate mult prea mare, nu o putem pastra decat trei zile, dar ar fi de preferat sa preparam cantitatea necesara pentru o zi pentru a le da laptele proaspat.

Administrarea laptelui se poate face cu ajutorul unui biberon sau cu o seringa. Impingand laptele in seringa ii vom face munca mai usoara pisicutei, aceasta absorbind mai mult, fara sa se inece. Cea mai buna modalitate de a le hrani este cum arata si poza: semi-inclinate, tinand-o in palma pastrand aceeasi linie intre cap si corp.

Cantitatea de lapte pe care o veti da depinde de varsta fiecareia, dar pentru inceput se recomanda cam trei seringi de 10 cm la fiecare masa.

Exercitiul fizic

Odata hraniti pisoiasii trebuie sa indeplinim una din cele mai grele datorii: sa le ajutam sa arda grasimile pentru ca acestea nu se ard singure. Pisicutele trebuie ajutate cand vor sa-si faca nevoile pentru ca atunci cand sunt nou-nascute, ele sunt ajutate de mame; noi trebuie sa le preluam treaba si sa masam usor puii pe burtica.

In plus, trebuie sa le acordam atentia necesara atunci cand vor sa se joace si cand vor sa se odihneasca.

Alte ingrijiri

Pentru a ajuta pisicile fara mama sa se formeze, sa creasca si sa-si formeze sistemul imunitar, medicii veterinari recomanda ca inca din primele zile sa li se administreze vaccinuri care sa le fereasca de boli si paraziti; asadar, nu ezitati sa mergeti cu noul companion la un medic veterinar.

Cand pisicutelor le vor creste dintii, putem incepe sa le dam mancare cruda sau preparata (pisicilor mai mici de un an), amestecata cu lapte. Ideea este sa le invatam incet-incet sa manance si alimete solide. Acest pas poate fi facut de cand pisicuta are cel putin o luna.

In acest fel, pisicutele noastre vor castiga independenta si siguranta de sine pentru care le iubim atat si mai ales vom putea sa ne bucuram de joaca lor si de curiozitatea naturala pe care o manifesa la aceasta varsta.