Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe au dat miercuri primele detalii legate de cei doi cetateni romani despre care presa a scris ca ar fi arestati in Irak. Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, cei doi au fost retinuti de fortele coalitiei in luna octombrie, dar faptele lor sunt inca in curs de cercetare, nefiind formulate nici un fel de acuzatii.

Ministerul de Externe stia de situatia celor doi din 7 noiembrie, dar nu a facut public acest caz la cererea lor.

Corina Vintan, purtatorul de cuvant al MAE, a precizat ca Ilie Nelu si Adrian Gancea au fost angajati ai unei societati care imbutelia apa plata in incinta unei unitati militare americane. Ei au fost retinuti in luna octombrie 2006, in timp ce se plimbau prin unitatea militara facand inregistrari cu o camera video, in conditiile in care acest lucru este interzis in zona oricarei unitati militare.

Vintan a declarat ca autoritatile au retinut caseta video drept proba, dar ca inca nu i-au pus pe romani sub acuzare. Ea mai mai afirmat ca, deocamdata, nu se pune problema asigurarii asistentei legale si ca exista posibilitatea ca demersul sa nu se incheie cu un proces.

Reprezentantii MAE spun ca cei doi barbati nu sunt prizonieri de razboi, nefiind sub incidenta Conventiei a treia de la Geneva. Potrivit acestora, cea de-a patra Conventie nu obliga autoritatile decat sa permita accesul Crucii Rosii la cei doi retinuti, insa nu sa ofere acestora posibilitatea de a lua legatura cu familia sau cu autoritatile din tara natala.

"Avand in vedere ca reprezentantilor Ambasadei Romaniei li s-a permis o intalnire cu cei doi, nu putem sa ne asteptam la surprize neplacute", a mai declarat Vintan.

Ilie Nelu si Adrian Gancea au fost retinuti pe 31 octombrie 2006 si au recunoscut ca au incalcat regulamentele interne ale bazei militare. Cei doi au avut o intrevedere cu un reprezentant al Ambasadei Romaniei pe 24 noiembrie.

O luna mai tarziu, pe 24 ianuarie, romanii au primit vizita Crucii Rosii si au primit invoire sa-si contacteze familiile.