Senatorii PSD si PRM au reusit sa-si impuna punctul de vedere in legatura cu Agentia Nationala de Integritate, miercuri, in Comisia juridica, avand in vedere ca lipsa Noricai Nicolai nu a mai asigurat majoritatea pentru Coalitia de la Putere.

Ce inseamna acest vot? Inspectorii ANI, in cazul in care sesizeaza diferente vadite intre avere si declaratia de avere, nu pot dispune efectuarea unei expertize judiciare decat cu acordul persoanei cercetate.

Norica Nicolai a declarat pentru HotNews.ro ca in timpul diminetii s-a aflat la Bruxelles, la o sedinta a liberalilor europeni, in calitate de vicepresedinte al organizatiei de femei.

Cum era proiectul ANI inainte de vot

In textul initial al Guvernului, inspectorul de integritate putea dispune, din oficiu sau la cerere, efectuarea unei expertize pentru lamurirea cauzei, comunicand persoanei cercetate numele expertului.

Deputatii juristi au lasat nemodificat textul initial, in schimb senatorii PSD, PRM si PC au crezut de cuviinta ca expertiza judiciara sa fie facuta doar cu acordul persoanei cercetate. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a depus un amendament in acest sens, amendament care a trecut cu 5 voturi pentru si 4 impotriva, starnind protestul presedintelui comisiei, Peter Eckstein Kovacs.

„Suntem in fata unei stratageme de a goli de continut aceasta lege. Nu putem lipsi de atributiile de control aceasta strategie. Aici este buba. Ce puteri mai are aceasta Agentie? Aceasta prevedere slabeste competentele Agentiei”, i-a apostrofat pe colegi Eckstein.

Iorgovan a motivat ca modificarea era necesara pentru ca expertiza pe care o efectueaza inspectorul de integritate este una de tip "extrajudiciar" si nu "judiciar", cum prevedea textul initial,

„Nu i-am rapit nimic agentiei. Inspectorii de integritate au statutul de functionari publici, iar expertiza judiciara poate fi efectuata doar de organele de ancheta ale statului. Expertiza judiciara trebuie facuta de specialisti, cu acordul persoanei verificate”, a declarat in replica senatorul PSD Serban Nicolae.

De altfel, si reprezentantul Ministerului Justitiei s-a opus acestui amendament, sustinand ca „in cazul in care persoana verificata nu este de acord cu expertiza, inspectorul poate doar sa sesizeze autoritatile abilitate”.

Un inspector nu poate depasi limitele sesizarii

De asemenea, senatorii juristi au votat un alt amendament, tot al PSD, care prevede ca "activitatea de verificare nu poate excede limitelor sesizarilor".

Mai exact, inspectorul de integritate nu poate verifica decat aspectele care apar in sesizarea primita cu privire la averea unui demnitar, iar daca acesta descopera si alte elemente incriminatorii, trebuie sa faca o cerere catre conducatorul institutiei pentru a le cerceta.

Politicul isi trage iar partea leului in conducerea ANI

In final, senatorii juristi au marit numarul reprezentantilor politici in in cadrul forului de conducere al ANI, numit Consiliul National de Integritate.

Daca textul initial al Guvernului, nemodificat de Camera Deputatilor, preciza ca partidele politice parlamentare aveau cate un membru in Consiliu, senatorii au decis ca sa suplimenteze locurile astfel incat fiecare grup parlamentar sa nominalizeze doi reprezentanti (unul de la Camera si unul de la Senat).

In schimb, au scos din Consiliul de Integriate cei doi judecatori - reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Tot la capitolul atributii ale Consiliului de Integritate, senatorii au votat la unison ca numirea si revocare din functie a presedintelui si vicepresedintilor Agentiei de Integritate sa fie facuta de catre membrii Consiliului.

In textul initial, la propunerea Consiliului, presedintele Romaniei facea numirea si revocarea din functie a conducerii Agentiei. Deputatii din comisia juridica trecusera acesta sarcina in subordinea Parlamentului, astfel incat numirea si revocarea se facea in sedinta comuna a celor doua Camere.

Norica Nicolai vrea ca inspectorii ANI sa nu aiba acces la conturi

O alta problema a inspectorilor Agentiei de Integritate este si accesul la datele bancare ale persoanele cercetate. Saptamana trecuta, senatorul liberal Norica Nicolai a formulat un amendament prin care interzicea inspectorilor accesul la informatiile bancare ale demnitarilor.

Membrii comisiei au votat de principiu, iar rezultatul a fost de patru voturi „pentru” si patru „impotriva”, astfel ca s-a decis reluarea discutiilor pe aceasta tema la finalul dezbaterii legii.

O lege ceruta de UE, distrusa de Parlament

Legea privind infiintarea ANI a fost ceruta insistent de Comisia Europeana. Chiar presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, a cerut acest lucru marti, in timpul intalnirii de la Bruxelles cu traian Basescu.

Presiunile Bruxelles-ului pareau sa fi dat rezultate saptamana trecuta, cand o intoarcere cu 180 de grade a pozitiei UDMR in Comisia Juridica din Senat a dat senzatia ca proiectul de lege va trece in forma radicala propusa de Ministerul Justitiei.

Cristian Ghinea: "Cred ca Nicolai ar fi votat alaturi de PSD"

Chestionat de HotNews.ro in legatura cu absenta decisiva a Noricai Nicolai de la vot, analistul Cristian Ghinea a declarat: "E logic ca Nicolai ar fi trebuit sa fie in Parlament, acolo unde a fost trimisa de alegatori. Si asta pentru ca e o lege de care depinde activarea clauzei de salvgardare pe Justitie".

Mai mult, Ghinea crede ca nici macar prezenta Noricai Nicolai la vot nu ar fi salvat proiectul de lege. "Intrebarea e alta: cum ar fi votat? Eu cred ca ar fi votat alaturi de alianta pro-coruptie PSD-PRM, pentru ca daca ne uitam la istoricul voturilor sale, asta vedem", a mai spus Cristian Ghinea.