Ipoteza socanta

Unii bio-combustibili ar putea fi mai poluanti decat cei clasici

de Cristian Covaci     HotNews.ro
Miercuri, 31 ianuarie 2007, 0:00


sursa: www.iht.com

Entuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili, informeaza International Herald Tribune.

 • Studii recenta releva ca productia si utilizarea de combustibili bio au un impact negativ asupra mediului.
 • Planatiile de palmieri din sud-estul Asiei sunt exploatate in detrimentul padurilor tropicale.
 • Olanda a anuntat ca va suspenda subventiile acordate companiilor energetice ce utilizeaza bio-combustibili.

  Precizare HotNews.ro: In urma comentariilor postate de cititori, mentionam ca acest articol nu face parte din nici o campanie de dezinformare sau de aparare a industriei combustibililor fosili. Este vorba despre prezentarea unui studiu ai carui autori au fost mentionati in articol. HotNews.ro nu-si asuma aceste concluzii, ci doar si-a facut datoria de a le aduce in dezbatere.

  Cea mai afectata de aceasta noua realitate pare sa fie Olanda, stat care a investiti masiv in ultimii ani in productia de energie cu ajutorul bio-combustibililor.

  In urma cu cativa ani, politicienii si organizatiile de protectie a medului din Olanda s-au aratat incantati de posibilitatea obtinerii de energie prin arderea bio-combustibililor, in special ulei de palmier provenit din sud-estul Asiei.

  Incurajate de subventiile consistente oferite de guvernul olandez, companiile energetice au construit generatoare de energie care sa functioneze pe baza de bio-combustibili, in ideea ca astfel gradul de poluare va fi redus considerabil.

  Rezultatele cercetarilor scot la iveala o realitate sumbra

  O serie de studii efectuate anul trecut in plantatiile de palmieri din Indonezia si Malaezia au scos la iveala o serie de realitati care par sa spulbere “visul verde”.

  Astfel, cererea tot mai mare de ulei de palmier venita din randul statelor europene cauzeaza prejudicii imense padurii tropicale, aceasta fiind defrisata pentru a face loc plantatiilor de palmieri. Mai mult, utilizarea ingrasamintelor chimice are efecte devastatoare asupra mediului.

  O a treia cauza poluatoare a intregului proces de productie a combustibililor bio o constituie incendierea campurilor de turba, pentru a face loc plantatiilor de palmieri, emisiile de carbon astfel rezultate avand efecte devastatoare asupra atmosferei.

  Astfel, Indonezia a devenit al treilea mare poluator al lumii, dupa Statele Unite si China, se arata in studiul realizat de institutele de cercetare Wetlands International si Delft Hydraulics.

  “Rezultatul a fost socant si a spulberat complet intreaga argumentatie in favoarea utilizarii uleiului de palmier”, spune Alex Kaat, purtator de cuvant al Wetlands.

  Concluzia este ca utlizarea bio-combustibililor ar putea produce emisii mult mai daunatoare decat cele rezultate in urma arderii combustibililor fosili.

  Ca urmare, o serie de politicieni din randul statelor europene reconsidera opurtunitatea acordarii de subventii.

  O reducere de 80% sau o crestere de 20% a poluarii?

  [c:1:s]In 2003, Directiva Bio-combustibili(EC/2003/30) a Uniunii Europene prevedea ca minimul proportiei de biocarburanti (bioetanol si biodiesel) ce trebuie introdusi pe piata de fiecare stat membru UE (in procente din totalul carburantilor petrolieri existenti pe piata la data respectiva) sa fie 2% pana la 31 decembrie 2005 si 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.

  “Daca reusim sa producem bio-combustibili intr-un mod corespunzator vom reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera”, spune Peder Jensen, un oficial din cadrul Agentiei Europene pentru Mediu de la Copenhaga.

  “Asta depinde foarte mult de tipul de plante pe care il vom utiliza si mai ales de modul in care sunt cultivate si procesate. In functie de asta putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de gaze sau din contra, o crestere de 20%”.

  Ca urmare a rezultatelor evidentiate de studiu, guvernul olandez a decis sa suspende subventiile acordate utilizatorilor de combustibili bio. In acest moment exista o serie de actiuni care incearca sa identifice sursa exacta a combustibililor, pentru a se stabili daca intreg sistemul de cultivare si procesare dintr-o anumita plantatie respecta normele ecologice.

  Krista van Velzen, membru al Parlamentului olandez, spune ca guvernul ar trebui sa acorde compensatii finaciare Indoneziei pentru raul provocat de productia de ulei de palmier, fiind necesara o abordare globala a fenomenului.

  Biocombustibilii se bucura de subventii generoase acordate atat de statele membre UE, cat si de Statele Unite ale Americii, precum si de scutirea de la plata taxelor, intrucat producerea lor este mult mai costisitoare fata de combustibilii clasici.

  “Ecuatia ecologica” e destul de simpla la o prima vedere: din moment ce sunt produsi din plante, inseamna ca pe perioada cresterii, acestea absorb dioxid de carbon, care ulterior este eliminat in atmosfera prin arderea produsului finit. In teorie, acest proces neutralizeaza emisiile si mentine echilibrul.

  Cu toatea acestea, organizatiile de protectia mediului contrazic teoria.
  “Uleiul de palmier a fost promovat ca fiind ecologic, insa nu s-a facut nici un studiu serios in acest sens”, spune Reanne Creyghton de la organizatia Friends of the Earth's.

  Cererea mondiala pentru ulei de palmier a erupt pur si simplu in ultimii 20 de ani, acest produs fiind utilizat in aproape 20% din produsele care se afla in hypermarketuri: de la ciocolata la pasta de dinti.

  Puterea calorica a uleiului de palmier este foarte mare, acesta eliberand prin arderea cea mai mare cantitate de energie din randul uleiurilor comestibile.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  1798 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   dezinformare (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 17:26)

   mototol [anonim]

   s-o spuna asta lu' ,s ioan roata..este un semna l clar de dezinfomare,,se urmareste protectia .mafiei petrolului
  • 0 (0 voturi)    
   Cine a facut studiul? Shell?:)) (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 18:14)

   Gica [anonim]

   Este aberant sa scrii un articol si sa nu spui cine a facut acest studiu. Se mentioneaza doar nu ziar, so what?

   D-abia incepea lumea sa acorde atentie la "global warming" si au si inceput sa iasa fumigene care sa descurajeze solutiile alternative.
  • 0 (0 voturi)    
   inca un articol in stilul media romanesc (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 18:19)

   BanDit [anonim]

   Un titlu "cutremurator" (prin generalizare) pentru un articol care trateaza un caz particular : bio-combustibil din ulei de palmier. Ca surse se mai pot folosi si alte plante ca de exemplu rapita sau in. Ori...in articol nu se spune nimic despre aceasta. Hai la documentare si corecta informare.
  • 0 (0 voturi)    
   cred ca este titlul gresit... (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 18:20)

   ciuciu [anonim]

   Dar am o solutie: nu mai cultivam plante (plus ca le maninca mai mult vegetarienii si va tb. sa-i convingem sa se lase de asa ceva); si punem copaci in loc. Peste tot... si traim in padure prin copaci ca maimutele... cred ca asa va fi sanatos si am o vaga impresie ca asa este natural. Clar in acest mod Planeta va fi salvata...
  • 0 (0 voturi)    
   Palmierii lovesc in planeta (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 19:32)

   mariusc [anonim]

   Evident titlul corect era "Plantele distrug planeta" ... dupa cum se vede clar din articol ... sunt dovezi clare ca plantatul de palmieri duce la poluare ... poluarea distruge planeta ... palmierii sunt plante ...
   Este o conspiratie clara ... palmierii produc ulei ca sa ne pacaleasca pe noi sa ii plantam ... si apoi sa distruga planeta ... si pun pariu ca nu sunt singurele plante ... propun sa omorim toate plantele ... poate se opreste poluarea ...

   Acum ma gandesc la alt titlu ... "Hotnews incearca sa ne omoare":
   Scenariu plauzibil ... vine omu de la servici ... trece un camion pe langa el ... il afuma ... premizele unei enervari sporite ... apoi citeste omul articolul asta ... se enerveaza ... face stop-cardiac ... evident ca acel camion a fost comandat de cel care a scris articolul ... PREMEDITARE
  • 0 (0 voturi)    
   Studiu platit de consortiu petrolier (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 21:12)

   adi [anonim]

   Rezultatele studiului erau de asteptat din monet ce au fost platite de un consortiu petrolier. Ar fi fost bine daca asemenea colegilor lor britanici, ziaristii nostri ar fi precizat cine a platit studiul.

   E ca in vechea poveste cu zaharul si zaharina. In functie de care producator platea studiul, echipa de savanti spunea ca celalalt produs este cancerigen.

   Sa fim seriosi. Asta e o mare abureala. Inca odata companiile petroliere investesc oricati bani sunt necesari in dezinformare, doar pentru a-si mentine influenta si profiturile.
  • 0 (0 voturi)    
   articol de gazetar patricist (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 21:50)

   eucic [anonim]

   articol de gazetar patricist, petrolist, rusist, arabist etc.
  • 0 (0 voturi)    
   fals! (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 22:18)

   S [anonim]

   caz clasic de rationament fals. sigur, faptul ca noi suntem prosti si defrisam paduri tropicale ca sa plantam palmieri in loc nu poate sa insemne altceva decat ca uleiul de palmier e poluant!!! cum de nu m-am gandit la asta pana acuma?.... e clar, nu mai trebuie sa folosim ulei de palmier ca si combustibil!
  • 0 (0 voturi)    
   sursa articolului... (Joi, 1 februarie 2007, 2:38)

   Cristina [anonim]

   http://www.iht.com/articles/2007/01/30/business/biofuel.php?page=1
   ("Scientists are taking 2nd look at biofuels. Dutch efforts verge on nightmare" By Elisabeth Rosenthal)

   Avem un alt exemplu concret in care entuziasmul unora a determinat industria sa apuce pe un drum (utilizarea uleiului de palmier) fara a se calcula consecintele... In plus, ... :( ("Friends of the Earth" este o asociatie americana de protectie a mediului http://www.foe.org/)

   Macar cazul uleiului de palmier a determinat specialistii europeni sa restudieze in ce grad este "ecologic" utilizarea fiecare bio-combustibil in parte (pentru a nu se ajunge la aceiasi situatie: protejam mediul in Eu insa... il distrugem in Asia).
  • 0 (0 voturi)    
   In Olanda nu e valva (Joi, 1 februarie 2007, 10:27)

   Rony [anonim]

   Eu stau in Amsterdam de vre-o cativa ani, si citesc macar de cateva ori ziarele pe saptamana si ma uit la TV. Nu am auzit de nici un studiu dat pubilcitatii pe marginea calitatilor bio-carburantilor

   Am cautat acum prin ziare, si intra-adevar se vorbeste de cateva investitii in fabrici, de plantaiile de palmierei de ulei, de faptul ca vor fi atenti pe viitor cu ingrasamintele chimice pentru palmierii de ulei

   Nu am gasit nimic desper decizia guvernului olandez de a stopa subventiile, nici despre emisiile negative provenite din bio-combustibilii pe baza de ulei de palmier.

   La prima vedere articolul citat de hotnews e ceva la modul, cineva din Romania scrie despre industria din india, pentru ca oricum e greu de verificat de catre romani ce se intampla in India.
   Poate ca cei de la hotnews ar putea fi mai profesionisti si sa nu arunce pe piata presei toate subiectele neverificate, preluate din alte ziare... poate ar fi utila si o analiza proprie, altfel se vor transforma intr-un ziar de scandal, un ziar care cauta senzationalul cu orice pret, si atunci nu am sa il mai citesc pentru ca va fi exact ca alte ziare de 1 leu din romania
   Profesionalismul nu strica niciodata!!! dar din pacate nu aduce incasari asa de mari, aduce clienti multumiti, clienti bine informati, poate va veni si ziua cand acestea vor fi valori pe care ziarele din romania sa le respecte....
  • 0 (0 voturi)    
   американской пропаганды (Joi, 1 februarie 2007, 12:58)

   dezgusty [anonim]

   Articolul e preluat din Herald Tribune deci... culmea insa ca Herald Tribune e detinur de "The New York Times", ziar care e cunoscut sa fie, bland spus, "insufficiently critical of the George W. Bush administration (see below)". Mai multe informatii pe wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times . (Multe articole din Herald sunt preluate din NY Times.
   Si stim cu totii ca Bushuletz este un mare prieten al mediului inconjurator si un dusman al poluarii produse de combustibilii. Deci e clar: articolul e comadat de prietenii lui Bush, aparatorul planetei... fiind in mod cert plin de informatii adevarate. Drept urmare trebuie sa cumparam toti numai combustibili fosili, cumparati de preferinta din surse irakiene, ca banii sa ajunga la grupul de interese care vegheaza la binele nostru si al planetei.

   Hai bahtalo.
  • 0 (0 voturi)    
   solutie viabila 100% de combatere a poluarii (Vineri, 2 martie 2007, 15:18)

   Dinu Emil [anonim]

   motoarele termice cu piston din zilele noastre sunt ajutate pina la un anumit nivel de controlul electronic sa mentina anumiti parametrii factorul de poluare insa nu este de ajuns deoarece partea mecanica a motorului termic cu piston a ramas din punct de vedere tehnologic in urma cu 100 de ani deoarece nimeni nu si-a pus intrebarea de genul cum putem sa imbunatatim procesul de ardere completa a carburantilor si cu ajutorul mecanicii si nu neaparat calculatoare senzori etc etc .SOLUTIA EXISTA PROTOTIPUL ACESTUI MOTOR A FOST TESTAT LA FAZA DE INCEPUT DE CATRE TATAL MEU DINU GHEORGHE INSA DIN LIPSA DE FONDURI CERCETAREA ACESTUI PROTOTIP A INCETAT
  • 0 (0 voturi)    
   Nu sunt surse ideale, dar petrolul se termina (Marţi, 15 mai 2007, 3:40)

   Vlad I [anonim]

   Articolul nu spune nimic de alte uleiuri vegetale, de alcool din trestie sau porumb,de reciclarea uleiurilor folosite la bucatarie sau arse in motoare. Nu vorbeste ca este o industrie noua si peste 5-10-30 ani performantele de productie vor fi altele. Daca toti Bucurestenii ar dona uleiul folosit la bucatarie pentru autobuze ,probabil biletul ar fi cu 10% mai ieftin,si statiile de epurare scutite de o munca in plus.
   Placile solare termice folosite impreuna cu o centrala termica isi scot investitia in 5 ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Energia umana (Luni, 21 mai 2007, 16:35)

   Valentin [anonim]

   Sunt nenumarate sursele neconventionale de energie prin care putem deveni 100% independenti de cele fosile. Una dintre ele: energia rezultata la Fitnesscenter care ar putea fi retinuta de acumulatori si folosita la salile respective:iluminat, termoficare, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Manipulant (Miercuri, 1 august 2007, 11:48)

   Vasile Croitoru [anonim]

   Din pacate acest articol este scris cu foarte mult simt al iresponsabilitatii.
   Sa nu uitam faptul ca padure fara uscaturi nu exista insa de aici si pana la a afirma ca padurea este o uscatura este o distanta greu de acceptat.
  • 0 (0 voturi)    
   Dezinformare (Sâmbătă, 19 aprilie 2008, 11:31)

   Costin Niculaie [anonim]

   Acest articol este dupa parerea mea comandat, asa cum bine au sesizat si antevorbitorii mei . Probabil se incearcca sondarea opiniei populatiei in legatura cu dezvoltarea si utilizarea biocombustibilului, sau este pur si simplu o faza a unui proces de intoxicare prin mass media in scopul descurajarii eventualilor intreprinzatori mici si mijlocii in detrimentul investitorilor strainisau autohtoni. Argumentez cele spuse mai sus prin faptul ca Adrian Porumboiu a investit 18mil. euro in constructia unei asemenea fabrici in Moldova, la Lehliu Gara un grup de investitori portughezi au construit o fabrica care urmeaza sa produca in 2010 aproximativ 30% din necesarul tarii noastre de biocombustibil, societatea ARGUS are o noua politica despre productia de ulei de rapita si exemplele pot continua... ......
   Bineinteles ca dezvoltarea biocombustibilului nu este nici pe placul tarilor mari producatoare si exportatoare de titei deoarece in mod automat reducerea pe plan mondial a consumului de titei ar afecta serios economiile acestor tari si implicit nivelul de trai al populatiei din acestea. Astfel cele mai afectate tari ar fi membrele grupului OPEC, urmate de de tarile mici producatoare de titei . Imaginati-va cam ce s-ar intimpla in taraile arabe care in afara de petrol nu mai produc aproape nimic, in situatia in care in 1-5 ani ar trebui sa reduca productia de titei cu 30% . Este o imagine greu de imaginat pentru aceste tari fiind comparabila cu o catastrofa. Astfel am putea vedea in premiera mondiala cum in Emiratele Arabe sau in Arabia Saudita de exemplu sar inventa "transportul in comun" ori mersul pe bicicleta sau pe jos. Cred ca Romania ar avea numai de cistigat din aceasta deoarece cu siguranta ar creste exportul de "carute cu magarusi" si probabil importul de masini second hand de tipul Ferrari, Rolls Royce, Bentlei...


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

  Aici puteti modifica setarile de Cookie

  hosted by
  powered by
  developed by