Energia s-ar putea scumpi in cursul acestui an cu circa 40%, a declarat miercuri PSD-istul Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Declaratia sa a fost imediat amendata de autoritatile din domeniu si de analisti, care au spus ca aceasta estimare este hazardata.

In acest moment nu exista inca o centralizare a tuturor datelor pentru a face o apreciere asupra majorarii pretului, dupa cum spune Viorel Alicus, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Conform declaratiilor lui Iancu, trei sunt cauzele principale care ar putea genera o astfel de scumpire: internalizarea costurilor de mediu, cresterea pretului apei uzinate si scaderea volumului de energie hidro produsa.

Potrivit lui Iancu, daca autoritatile vor decide sa nu recurga la o asemenea scumpire, rezultatul va fi ca agentii termici vor continua sa inregistreze pierderi uriase, ceea ce se intampla in acest moment. Termocentralele inregistreaza deja pierderi pentru ca preturile la care vand acum energie sunt sub cele reale.

Iar acest lucru se datoreaza faptului ca tarifele la energie au fost blocate de catre guvernanti. Prin urmare, exista doua variante: fie se scumpeste considerabil pretul energiei, fie agentii termici isi vor ingrosa pierderile.

Estimari hazardate

Viorel Alicus, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat pentru Hotnews.ro ca cifrele prezentate de Iulian Iancu nu au nici o baza reala.

“Nu am colectat inca toate datele pentru a putea face acum o estimare. De abia la finele lunii februarie vom putea face o analiza pentru ca atunci primim toate datele necesare. Oricine face astfel de declaratii sa prezinte intai datele pe care le detine”, a afirmat Alicus.

Expertii din domeniu considera, de asemenea, ca este dificil sa facem astfel de previziuni acum. Catalin Dimofte, analist economic, a declarat pentru Hotnews.ro, ca nu stim exact care este prognoza meterologica din acest an. Daca va fi un an secetos, atunci este posibil sa creasca preturile pentru ca va scadea nivelul energiei hidro, a spus Dimofte. Dar este foarte greu sa facem o estimare in acest moment.

Pe scurt, de abia la sfarsitul lunii februarie vom avea informatii despre nivelul majorarii. Pentru acest an era prevazuta initial o scumpire de 7% a energiei electrice, dar nici aceasta varianta nu mai este viabila pentru ca energia s-a scumpit in avans la 1 decembrie 2006, a spus Nicolae Opris, presedintele ANRE. Insa exact vom sti doar la finele lunii februarie.