Marti seara a incetat din viata, la numai 56 de ani, prozatorul, eseistul si teoreticianul Gheorghe Craciun. Debutul publicistic al lui Gheorghe Craciun a avut loc in revista Luceafarul cu poezie. In 1982, a debutat editorial cu romanul Acte originale. Copii legalizate.

A fost un prozator care, in tot ceea ce a scris (nu doar romane, ci si critica literara, teoria literaturii, precum si o serie de articole de atitudine), s-a dovedit un observator foarte atent si foarte profund al naturii umane. Intre romanele sale publicate amintim:

• Acte originale. Copii legalizate, 1982

• Compunere cu paralele inegale, 1988

• Frumoasa fara corp, 1993

• Pupa russa, 2004

Gheorghe Craciun a publicat cu regularitate articole in reviste straine ca Missives si Les Temps modernes.

"A scris poezie, proza scurta, roman, a teoretizat literatura, a facut publicistica politica si a predat la Literele brasovene. Era un scriitor complet, cu o constiinta clara si responsabila a literaturii, dar si a cetatii. [...] Moartea lui ingrozitor de prematura ii lasa pe prietenii si pe cititorii lui neconsolati si singuri." (Marius Chivu)

"Prozele, eseurile si publicistica sa raman exemplare. Pupa russa si Aisbergul poeziei moderne, ca si mai recentul Fals jurnal la Pupa Russa, raman puncte de referinta ale literaturii romane contemporane." (Bedros Horasangian)

Inmormantarea va avea loc vineri, 2 februarie, la ora 13.00, in localitatea natala a scriitorului, Tohanu Vechi (judetul Brasov).