Sambata seara s-a desfasurat cea de-a doua semifinala din cadrul selectiei nationale a concursului Eurovision 2007. Desi a fost fara indoiala cea mai puternica semifinala din punct de vedere al vocilor intrate in concurs, nici de data aceasta Eurovision-ul nu ne-a dezamagit in ceea ce priveste scandalurile de rigoare.

Astfel, dupa ce a scapat cu chiu, cu vai de acuzatiile de plagiat, Marius Moga se confrunta acum cu alta problema: piesa compusa de el, „Dracula, My love“, interpretata de Simplu si Andra, nu respecta regulamentul concursului.

„Dracula, My love“ intr-o alta forma, dar cu acelasi refren si aceeasi linie melodica a mai fost difuzata in urma cu doi ani, la „Premiile MTV Romania“. Moga sustine ca eventuala eliminare ar fi din cauza invidiei la adresa sa, sustinand ca se poate plagia pe el insusi daca mai schimba ceva pe ici, pe colo. Intrunirea comisiei de astazi este doar o simpla formalitate, credem noi.

Sambata seara s-a desfasurat a doua semifinala din cadrul selectiei nationale a concursului Eurovision 2007. A fost cea mai puternica semifinala, in cadrul concursului, telespectatorii avand ocazia sa auda voci foarte bune ca a lui Tibi Scobiola, Tony Poptamas, Ionut Ungureanu, Marcel Pavel si Andra.

Nico n-a impresionat deloc aseara, avand o piesa in care mai mult s-a prostit cu vocea decat a cantat, lucru care nu i-a ajutat deloc, desi nu are de ce sa se planga, intrucat are deja o melodie in finala, compusa de Costi Ionita.

Trupa Desperado cu Tony Poptamas au cantat fabulos ca de obicei, intrand cu a doua piesa in finala, ceea ce ne face sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca nu-si retrageau a treia piesa care trecuse de preselectie. Ei sunt singurii concurenti care intra cu doua piese in finala, din doua intrate in semifinale.

Ca o ironie, Poptamas declara ca, de data aceasta, “a avut emotii pentru ca au fost voci foarte bune in concurs”.

Piesa cu ghinion

Dar sa ne intoarcem la deja “mult-prea-mediatizata” piesa “Dracula, my love” compusa de Marius Moga. Saptamana trecuta a fost acuzat ca ar fi plagiat piesa lui E-Type “When religion comes to town”.

Moga s-a suit in avion si a plecat la Londra, la Royal Court of Music, de unde a obtinut un raport semnat de specialistul Peter Oxendale, care-l linistea pe tanarul compozitor cu verdictul: “nu e plagiat”.

Pe de alta parte, producatorul Eurovision-ului romanesc, Dan Manoliu, a declarat ca acest raport ii foloseste numai lui Moga in relatiile sale cu presa si cu alte persoane care-l acuza de plagiat, dar ca Televiziunea Romana, ca organizator al concursului, nu tine cont de el. Asa ca au format o comisie, compusa din trei experti, a caror probitate morala era mai presus de orice indoiala.

Si verdictul a venit: piesa nu e plagiat. Sau, in orice caz, ceva de genul “seamana, dar nu rasare”. Numai ca lucrurile nu s-au oprit aici.

Zece mii de voturi degeaba

In seara zilei de 1 februarie, Dan Manoliu, dar si alti membri ai juriului, primesc pe e-mail un link la care erau invitati sa priveasca piesa “Dracula, my love”, in alta formula ce-i drept, dar cu acelasi refren si versul, care fusese difuzata in cadrul ceremoniei “Premiile MTV Romania” 2005. “Mi-a venit rau cand am vazut”, a declarat Manoliu.

Pentru ca regulamentul concursului spune clar: “Autorii trebuie sa semneze o declaratie legalizata prin care isi asuma responsabilitatea ca piesele nu au fost editate pe nici un suport audio sau video si nu au fost difuzate pe nici un canal de radio sau televizune, inainte de 1 octombrie 2006”.

E adevarat ca in formula prezentata in 2005, piesa era mai mult “rap”, dar versurile si linia melodica e aceeasi. Piesa “Dracula, my love” a intrat totusi in semifinala, dar mai mult de dragul de a-si dovedi valoarea in sine, nu si cea pentru concurs. Sambata seara, Marius Moga s-a bucurat ca a obtinut peste zece mii de voturi. Radea, dar nu era rasul lui.

Fiind anuntat ca astazi se va intruni o comisie care va analiza incidentul, Moga si-a dat seama ce-l asteapta. El ne-a declarat ca nu se asteapta la altceva, decat la o eliminare din partea comisiei formata de TVR. E drept ca eventuala, dar si foarte probabila eliminare o pune pe seama invidiei la adresa sa, dar e si mai drept ca nu prea se poate risca in aceasta problema.

Pentru ca organizatorii de la EBU nu pot fi intrebati in acest moment ce parere au, iar cand isi vor spune cuvantul, s-ar putea sa fie prea tarziu. In sensul ca Romania ar putea fi eliminata din concurs si ar fi pacat pentru ca deja ne-am obisnuit cu podiumul... Eliminare pe care nici macar Marius Moga nu cred ca o doreste.

In schimb, intrunirea comisiei de astazi mi se pare o simpla formalitate, care trebuie insa indeplinita.

Integral in Gardianul