Colegiul CNSAS a hotarat marti ca ziaristii Cornel Ivanciuc si Doru Braia au colaborat cu fosta Securitate ca politie politica. In cazul ziaristului de la "Gandul", Bogdan Chireac, a fost data insa o decizie de necolaborare cu fosta Securitate.

Colegiul a respins totodata si contestatia depusa de Rodica Stanoiu impotriva verdictului de politie politica dat anterior in cazul sau.

Verdictele de colaborare date in cazurile Cornel Ivanciuc si Doru Braia au fost luate cu majoritate de voturi si fara nici un vot impotriva.

Cateva file din dosarul de colaborare cu fosta securitate al catavencului Cornel Ivanciuc au fost oferite presei de catre seful SRI de atunci, Virgil Magureanu. Dealtfel, Cornel Ivanciuc a marturisit colaborarea sa cu fosta Securitate intr-un articol din revista „22“, in iunie 1995.

Liviu Mihaiu a explicat intr-o emisiune "100%"(Realitatea TV) ca, desi se stia despre aceasta colaborare, Senatul Academiei Catavencu nu a luat masura inlaturarii acestuia deoarce filele de dosar nu erau concludente si fiindca Cornel Ivanciuc s-a dovedit a fi unul dintre ziaristii cei mai curajosi in lupta impotriva structurilor comuniste si securiste.

Bogdana Chireac a dat note la securitatea in perioada cand era ghid ONT. Desi Chireac sustine ca asta era procedura mai multe persoane care ocupau aceeasi functie inainte de '89 au declarat ca acest lucru nu era obligatoriu.

Absolvirea lui Chireac de catre Colegiu s-a facut deoarece angajamentul ce exista pe numele acestuia s-a dovedit a fi contrafacut, Chireac semnand notele la Securitate cu propriul nume si neavand un nume conspirativ.