Alianta Civica

Apel pentru finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei

de     HotNews.ro
Joi, 8 februarie 2007, 0:00


SCRISOARE DESCHISA

Catre opinia publica nationala si internationala

Catre forurile responsabile din Uniunea Europeana

Catre D-na Monica Macovei - Ministrul Justitiei din Romania

La data de 18 Decembrie 2006 a avut loc cel mai important eveniment din istoria postcomunista a Romaniei care a fost totodata o premiera mondiala: condamnarea oficiala a regimului comunist ca nelegitim si criminal, de catre Presedintele Traian Basescu, in baza Raportului stiintific elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste in Romania, condusa de prof.univ.dr.Vladimir Tismaneanu.

Cu toate acestea, unele partide parlamentare au incercat sa impiedice, in Parlamentul Romaniei, condamnarea teribilelor crime ale comunismului. Aceasta reactie, manifestata la 17 ani de la caderea comunismului, confirma persistenta flagelului comunist care a fost doar partial invins in 1989.

Tocmai din cauza pericolului reprezentat de sechelele comunismului, la data de 17 mai 2006 am lansat Apelul pentru condamnarea internationala a criminalitatii si nelegitimitatii comunismului.

Aceasta condamnare ar trebui facuta in baza rapoartelor de tara referitoare la criminalitatea si nelegitimitatea comunismului, rapoarte pe care ar trebui sa le prezinte toate fostele republici comuniste (peste 30). In cursul anului trecut, Romania a fost prima care a prezentat, din proprie initiativa, un asemenea raport de tara.

Condamnarea oficiala din Romania reprezinta argumentul si modelul optim pentru viitoarea condamnare internationala.

Aceasta condamnare a reprezentat vointa poporului roman intrucat documentul condamnarii a fost asumat de presedintele tarii - singura autoritate legitimata prin votul popular direct.

Presedintele a fost votat pentru implinirea idealurilor de dreptate si adevar, exprimate de cetatenii Romaniei inca din primele zile ale revolutiei anticomuniste din 1989, inclusiv de majoritatea covarsitoare a celor 4 milioane de fosti membri figuranti ai partidului comunist.
Romania este astfel prima tara in care comunismul a fost condamnat in mod documentat, stiintific, fara drept de apel. Nimeni de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari.

Si totusi, impotriva evidentei crimelor comunismului, s-a incercat impiedicarea condamnarii acestora de catre cei care se considera pe nedrept reprezentanti ai singurului popor din lume care a platit caderea comunismului cu peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti, in timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste.

Aceasta sfidare a suferintei extreme a propriului popor este condamnabila si reprezinta o forma de apologie a cumplitelor crime ale comunismului.

Societatea civila din Romania condamna aceste actiuni care incearca sa blocheze consecintele condamnarii oficiale, inclusiv aflarea adevarului despre crimele recente ale comunismului.

Consideram ca Presedintele Romaniei are datoria de a fi garantul respectarii concluziilor Raportului pe care si l-a asumat; totodata, trebuie sa fie garantul punerii in practica a recomandarilor Raportului.

Stimata D-na Monica Macovei - Ministru al Justitiei,

Avand in vedere meritele dvs. pentru implinirea actului Justitiei in adevaratul inteles al cuvantului - merite recunoscute atat in tara cat si de forurile Uniunii Europene, va solicitam din nou sa actionati pentru finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din iunie 1990.

Tergiversarea finalizarii acestor cercetari - incepute intr-o forma sau alta de peste 16 ani - a reprezentat o sfidare fata de societatea romaneasca, fata de memoria victimelor.

Conform concluziilor Raportului Comisiei prezidentiale, este necesara cercetarea prin Justitie atat a evenimentelor mentionate mai sus, cat si a urmatoarelor: diversiunea etnica de la Targu-Mures din martie 1990, „mineriadele” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”.

De asemenea, Raportul considera necesara cercetarea reprimarii revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si din Brasov (1987).
Subliniem faptul ca aceste solicitari au fost facute de catre societatea civila inca de la data de 14 iunie 2005, in cadrul APELULUI PENTRU ROMANIA adresat autoritatilor statului, apel semnat de cele mai prestigioase organizatii civice non-guvernamentale.

Referitor la cercetarile in derulare ale Justitiei, citam cateva fragmente din finalul Raportului Comisiei Prezidentiale:

“Revolutia din 1989 a avut un caracter pronuntat anticomunist (...)”. “In perioada care a urmat imediat dupa 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronuntat anticomunist al revolutiei (...)”.

“La data de 22 aprilie 1990, cand se implineau 4 luni de la masacrul din decembrie, in Piata Universitatii din Bucuresti a demarat cel mai lung miting anticomunist din istorie - 52 de zile si nopti fara intrerupere. In iunie 1990, manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata si compromitand extrem de grav imaginea Romaniei.

Diversiunea etnica din martie 1990 de la Targu-Mures, care a vehiculat fara temei real ideea ca «ungurii vor sa ia Ardealul», a constituit pretextul infiintarii Serviciului Roman de Informatii (S.R.I.) pentru a apara unitatea nationala a statului, aflata, chipurile, in pericol. Fosta Securitate a fost astfel «reactivata» in mare masura.

Represiunea tipic comunista a manifestatiei (anticomuniste) din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile, a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea S.R.I., a Armatei si a Politiei.

Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justitiei, evenimentele din iunie 1990: «SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti.

(...) Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa-numitul grup Dambovita care a actionat permanent in Piata». «S-a dorit instaurarea terorii». «A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice».

«Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti». «In decembrie 1989 scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei si peluarea puterii prin teroarea instalata» .

Putem conchide ca regimul politic instalat dupa caderea oficiala a comunismului a fost de esenta neocomunista, antiliberala si antipluralista, generand ca forme de opozitie Proclamatia de la Timisoara sustinuta de manifestatia din Piata Universitatii”.

“Deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei din decembrie 1989 si reprimarea manifestarilor anticomuniste au constituit acte deliberate de asfixiere a pluralismului democratic si tentative de restaurare a unui regim autoritar, de tip dictatorial”.

Precizam ca apreciem buna-credinta a cercetarilor conduse prin Justitie de d-l general-magistrat Dan Voinea referitoare la masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. Conform declaratiilor publicate la 27 nov.2006, d-l gen. Dan Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat.

Conform celor declarate (in nov. 2006) in dosarul “Iunie 1990” sunt invinute si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pedepsele fiind cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata. Potrivit celor afirmate, in cazul dosarului “Decembrie 1989” numarul invinuitilor va fi semnificativ mai mare.

Consideram ca nu este exclus ca d-l gen. Dan Voinea sa fie supus unor presiuni din partea unora dintre repectivele personalitati politice si publice. Pentru a preveni impiedicarea Justitiei de catre cei care urmeaza a fi invinuiti, va solicitam urmatoarele:
a). paza si protectia speciala a d-lui gen. Dan Voinea si a familiei dansului;
b). paza militara a probelor Justitiei pentru prevenirea disparitiei sau distrugerii acestora;
c). excluderea oricaror forme de corupere a Justitiei.

Crearea conditiilor pentru finalizarea cercetarilor in conditii optime nu reprezinta o imixitune in actul de Justitie, ci dimpotriva.
Pe de alta parte, dar nu in ultimul rand, concluziile oficiale ale cercetarilor Justitiei trebuie incluse in viitoarele variante editoriale ale Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania.

De asemenea, concluziile Justitiei trebuie puse la dispozitie spre cercetari suplimentare Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania - infiintat in dec. 2005 de Primul-Ministru al Romaniei.

In acest scop, va solicitam sa stabiliti, in consens cu d-l general-magistrat Dan Voinea, datele-limita la care vor fi publicate concluziile cercetarilor. Va solicitam sa faceti publice aceste date printr-un comunicat de presa.

Bucuresti, 29 ianuarie 2007

Scrisoare initiata de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, initiator al Apelurilor de condamnare nationala si internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului.

Pana in prezent aceasta scrisoare este sustinuta de:

- CONFEDERATIA NATIONALA SINDICALA "CARTEL ALFA" (peste un milion de membri), presedinte - Bogdan Iuliu Hossu

- ALIANTA CIVICA, presedinte - Christian Mititelu

- ASOCIATIA 21 DECEMBRIE 1989, presedinte - Teodor Maries

- BLOCUL NATIONAL AL REVOLUTIONARILOR - DECEMBRIE 1989 (131 de organizatii de revolutionari), presedinte - George Costin


253 semnatari in nume propriu:

1. STEFAN AFLOROAEI, prof.univ.dr., Universitatea “Al. I. Cuza”, Iasi.
2. DOINA ALEXANDRU, jurnalista "Europa Libera", Munchen, Germania
3. CRISTINA ALEXE, avocat, doctorand - Universitatea Bucuresti
4. SANDA ANGHELESCU, redactor-ziarist, Bucuresti
5. LIVIU ANTONESEI, scriitor, fost disident anticomunist, presedinte - Fundatia Culturala Timpul
6. VIORICA ANDRITOIU, economista - Asociatia INFORR
7. ROXANA CARMEN APETREI, dr. in medicina, Alicante, Spania
8. VARTAN ARACHELIAN, realizator TV
9. BRINDUSA ARMANCA, jurnalista, directorul Institutului Cultural Roman din Budapesta
10. ALEXANDRU AVRAM, profesor de istorie greaca, Universitatea din Le Mans, Franta
11. MIREL VALENTIN AXINTE, expert marketing, Bucuresti
12. GLORIA BADARAU, artist plastic, Muurla, Finlanda
13. VASILE BAGHIU, scriitor
14. CRISTIAN ALEXANDRU BALOGH, ing.proiectant, Satu-Mare
15. MIHAI NEAGU BASARAB, medic, Freiburg, Germania
16. CRISTIAN BADILITA, cercetator, scriitor, Institute for Advanced Study, Berlin
17. IOANA BALANESCU, statistician, Bucuresti
18. MIHAIL BANCILA, inginer, Bucuresti
19. MIHAELA BANCILA, cercetator, Washington, SUA
20. MONIKA BECK, jurnalista, Aachen, Germania
21. ION BERINDEI, arhitect, Boston, SUA
22. STEFANA BIANU, membru al consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, vice-presedinte - Consiliul Mondial Roman (Paris)
23. DAN BIRTA, inginer termoenergetic, Bucuresti
24. ION DORIN BLEAHU, medic pediatru, Bucuresti
25. GABRIELA BOBE, ing., membra A.C., filiala Brasov
26. RODICA BOCONCIOS, ing., membru in Consiliul Director al Aliantei Civice
27. COSTEL BODNAR, art designer, San Francisco, SUA
28. ADRIANA BOILA, prof., Sibiu
29. DORIN BOILA, arhitect, Sibiu
30. IOANA BOSCA, sociolog, doctorand, Universitatea Pontifica Comillas, Madrid, Spania
31. ANDREI BOTH, profesor - University of California, San Diego, SUA
32. TUDOR BOTOIU, membru in Consiliul de conducere al Societatii "Timisoara"
33. STEFANO BOTTONI, istoric, Universita di Bologna, Italia, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
34. LIDIA GHEORGHIU BRADLEY, presedinta Fundatiei Aspera, Boston, USA
35. THEODORE BUCUR, prof.univ. - Universitatea din Lille, Franta
36. VIORICA BUCUR, critic si istoric de film, prof.univ.dr. UNATC “I.L.Caragiale”
37. PETRU BUDRUGEAC, dr., INCDIE ICPE-CA, Bucuresti
38. ANCA ISABELA BUGANU, studenta, Relatii Internationale si Studii Europene, Universitatea Spiru Haret
39. VLADIMIR BULAT, istoric si critic de arta, Bucuresti-Chisinau
40. COSMIN BUMBUT, fotograf, multiplu laureat international
41. DALINA BUTCULESCU, economist, Germania
42. ALEXANDRU SIMION BUTURUGA, medic internist, Paris, Franta
43. GEORGE CALALB, dr., presedintele Conventiei Medicilor Democrati din Romania
44. LIVIU CANGEOPOL, scriitor, fost disident anticomunist
45. GHEORGHE CARAGEANI, prof.univ., Università degli Studi di Roma "La Sapienza", Italia
46. ION CARAMITRU, director - Teatrul National Bucuresti, presedinte UNITER
47. GRIGORE CARTIANU, jurnalist, red.-sef adjunct "Evenimentul zilei"
48. IGOR CASU, istoric, cercetator: Institutul de Istorie din Chisinau, Universitatea din Freiburg, Universitatea din Geneva
49. IOANA BOGDAN CATANICIU, cercetator, Institutul de arheologie si istoria artei, Cluj
50. ALEXANDRU CALINESCU, prof.univ.dr., scriitor, Iasi
51. DAN DUMITRU CALINESCU, director general, Universal, Toronto, Canada
52. ALEXANDRU CARAUSU, prof.dr., Iasi
53. MIRCEA CARTARESCU, scriitor
54. MAGDA CARNECI, scriitor, membru GDS, director adj. - Institutul Cultural Roman, Paris
55. MARIA CHIS, profesor de biologie, Timisoara
56. RADU CIOBANU, scriitor, Bucuresti
57. VITALIE CIOBANU, scriitor, membru GDS, red.-sef revista "Contrafort", presedinte PEN Club Moldova
58. NICOLAE COANDE, scriitor, Craiova
59. ALEXANDRU GHE. COJOCARU, inginer, Ploiesti
60. DENISA COMANESCU, scriitoare, director editorial, Editura Humanitas
61. CORNELIA COMOROVSKI, prof. univ., scriitor, Bucuresti
62. NICOLAE CONSTANTINESCU, prof.dr., membru al Academiei de Medicina
63. RODICA si FLAVIA COPOSU, surorile lui CORNELIU COPOSU (1914-1995) - “presedintele moral al Romaniei postcomuniste”, simbol al luptei anticomuniste in Romania
64. GEORGE COSTIN, presedinte, Blocul National al Revolutionarilor “Romania 1989”
65. MIRON COSTIN, medic, Los Angeles, SUA
66. SPERANTA COSTIN, fizician, Los Angeles, SUA
67. CHRISTIAN CRACIUN, profesor, Floresti, Prahova
68. MIHAELA CRACIUN, realizator, Televiziunea Romana
69. BOGDAN CRANGANU-CRETU, dr., cercetator, ABB Switzerland AG, Elvetia
70. RADU CALIN CRISTEA, scriitor, senior editor - “Cotidianul“
71. MARIA-MAGDALENA CRISAN, critic de arta, Bucuresti
72. SORIN CUCERAI, eseist, presedinte - Asociatia Liberalism.ro
73. RAZVAN CUCUI, redactor “Academia Catavencu”
74. PETRE CULCER, inginer, Asociatia INFORR, Bucuresti.
75. GRIGORE L. CULIAN, editor “New York Magazin”, New York, SUA
76. NICOLAE CUPCEA, prof.univ.dr., Universitatea Politehnica, Bucuresti
77. LUCIA DARAMUS, redactor, scriitor, Cluj-Napoca, Romania
78. DANA DEAC, director TVR 1
79. RALUCA ILARIA DEMETRESCU, artist vizual, Paris
80. RUXANDRA DEMETRESCU, conf.univ.dr., Universitatea Nationala de Arte Frumoase, Bucuresti
81. MIRCEA A. DIACONU, critic literar, prof. univ. - Universitatea din Suceava
82. DAN DIMANCESCU, scriitor, Boston, SUA
83. NEAGU DJUVARA, istoric
84. AURORA DUMITRESCU, profesor, Bucuresti
85. CRISTINEL DUMITRESCU, inginer, Bucuresti
86. MIRCEA DUTESCU, prof. dr., medic, Aachen, Germania
87. CAMELIA DORU, medic, presedinte - Fundatia ICAR
88. NICOLAE DOSA, muzician, Nice, Franta
89. MIRCEA DUNCA, istoric de arta, Bucuresti
90. TUDOR DUNCA, ing. electronist, fost deputat, fost ambasador al Romaniei, San Jose, California, SUA
91. SMARANDA ENACHE, co-presedinta - Liga PRO EUROPA
92. CONSTANTIN-LAURENTIU ERBICEANU, inginer, Frankfurt, Germania
93. ION FILOTTI, prof.univ.dr., Columbia University, New York University, Universite de Paris, Centre National de la Recherche Scientifique - Franta
94. EMIL FUNIERU, presedintele Cluburilor Studentesti Liberale, Sect.3, Bucuresti
95. AUGUSTIN FRATILA, scriitor, red.sef Editura ALLFA, membru U.S.R.
96. MARILENA FRENTIU, director Teatrul Municipal Baia Mare
97. DRAGOS GALGOTIU, regizor de teatru, Bucuresti.
98. TOM GALLAGHER, profesor, Bradford University, United Kingdom
99. IULIAN GAVRILUTA, preot, scriitor, Buzau
100. ILONA GADIUTA, economist, Bucuresti
101. ANDRA GEORGESCU, studenta, Academia de Studii Economice, Bucuresti
102. MATEI-DUMITRU GEORGESCU, statistician principal, Bucuresti
103. MIRCEA GHEORGHE, scriitor, Montreal, Canada
104. DRAGOS GHEORGHIU, ing.energetician, Z?rich, Elvetia
105. GEORGE GHEORGHIU, licentiat in Academia Comerciala, Bucuresti
106. GABRIEL GHERASIM, jurnalist “American Meridian”, New York, SUA
107. DINU GHERMAN, cercetator, jurnalist Romania Libera, Cluj
108. MIHAI GHIRCOIAS, profesor, Cluj-Napoca
109. LIVIU GIOSAN, dr. geolog, cercetator Woods Hole Oceanographic Institution, USA.
110. STEFAN GLADIN, regizor TVR
111. JON GOSTIN, regizor film, TVR
112. MIHAIL LAURENTIU GRECEA, doctor in chimie, cercetator, Leiden, Olanda
113. STERE GULEA, regizor, prof.univ.dr. U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale”, membru GDS
114. ANCA HARASIM, director executiv, Camera de Comert Americana in Romania
115. OFELIA HERGHELEGIU, jurnalista, Timisoara
116. CRISTINA HORIA, inginer, Barcelona, Spania
117. BOGDAN IULIU HOSSU, presedinte - C.N.S. "Cartel ALFA"
118. IULIU HOSSU, inginer, Canada
119. LUCIA HOSSU LONGIN, realizator TV, membru in Consiliul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania
120. MIRCEA IGNAT, dr.ing., vicepresedintele SOLIDARITATII UNIVERSITARE.
121. ALEXANDRU IONESCU, ing., San Francisco , SUA
122. DIANA IONESCU, ing.energetician, Centrale Nucleare Electrice, Bucuresti
123. VICTOR ILIESIU, arhitect, Bucuresti
124. PETRU ILIESU, scriitor, presedinte - Fundatia ”Timisoara ’89
125. LUCIAN IONICA, scriitor, director - Studioul TVR TIMISOARA
126. ION IONITA, prof.univ.dr, Universitatea Dunarea de Jos, Galati.
127. FILIP-LUCIAN IORGA, istoric, publicist, membru al Colegiului director INFORR
128. DOINA JELA, scriitor, jurnalist, secretar - Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania
129. DAN TUDOR JEMNA, manager, Iasi
130. ALEXANDRA JIVAN, doctoranda in antropologie, Montreal, Canada
131. VICTOR BALTATEANU KORNIS, designer, Frankfurt am Main, Germania
132. TRAIAN LALESCU, analist economist, Pittsburg, SUA
133. CRISTIAN LASCU, red. sef “National Geographic Romania”
134. DINU LAZAR, artist fotograf, multiplu laureat international
135. SIMINA LAZAR, ing.energetician, Paris
136. SARMIZA LEAHU, conf. univ. dr., Universitatea din Bucuresti
137. ADRIAN LEU, soft engineer, Oxford, Marea Britanie
138. RAYMOND LUCA, Senior Accountant, EPlus Inc., Herndon, Virginia, USA
139. DRAGOS LUMPAN, artist fotograf, multiplu laureat international


140. ANCA LUNGU, prof.univ., dr., Samford University, Birmingham, Alabama, SUA
141. CLAUDIU T. LUNGU, prof.univ., dr., University of Alabama, Birmingham, SUA
142. SILVIU LUPESCU, director general - Editura POLIROM
143. MIHAITA LUPU, Central European University , Budapesta, Ungaria.
144. SERBAN MADGEARU, jurnalist, fost prsedinte al CNA
145. BATA MARIANOV, artist plastic, scriitor, Germania
146. GABRIEL MARIN, prof.univ., the University of Ottawa, Canada
147. CONSTANTIN MARTIAN, vicepresedintele Aliantei Civice
148. FLORIAN MATEI-POPESCU, asistent de cercetare, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Romane, Bucuresti
149. SORIN MARCULESCU, scriitor, membru al Grupului pentru Dialog Social
150. TEODOR MARIES, presedinte - “Asociatia 21 Decembrie 1989”
151. CARMEN-MARIA MECU, conf.univ.dr., Univ.Ecologica, Facultatea de Psihologie
152. NICOLAE MECU, cercetator principal I, istoric literar, prof.univ.dr., Bucuresti
153. OCTAVIAN MICLESCU, scriitor, Galati
154. ILIE MIHALCEA, ziarist, Paris, Franta
155. MIRCEA MIHAIES, scriitor, jurnalist, vicepresedinte al Institutul Cultural Roman
156. PREDA MIHAILESCU, prof. univ. - Mathematisches Institut Universitaet Goettingen, Germania
157. CRISTIAN MIHU, arhitect, Bucuresti
158. ALICE MIJA, conferentiar - Universite de Nice, Franta
159. ELENA-LOREDANA MIREA, studenta, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti
160. CHRISTIAN MITITELU, presedintele Aliantei Civice
161. RADU MOTOC, ing., secretar - “Asociatia Culturala Pro-Basarabia si Bucovina” - Galati
162. MARIA MURESAN, prof.univ.dr. - Academia Studii Ecomomice din Bucuresti, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
163. ROMEO-VALENTIN MUSCA, dr. in teologie
164. GEORGE MUSAT, avocat - MUSAT & ASOCIATII
165. MALIN MUSATESCU, director de imagine, Bucuresti
166. JOHN NANDRIS, arheolog, Oxford, Marea Britanie
167. RADU NEGRESCU-SUTU - jurnalist, scriitor, Paris, fost detinut politic
168. IOANA NEGUMEREANU, textilist, Bucuresti
169. CRISTIAN NICOARA, ing., Bucuresti
170. NICOLAE AMBROZIE NICOARA, ing., presedinte - Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina" - Brasov
171. LUCIA NICOARA, ing., vicepresedinte, Alianta Civica
172. VIORICA NISCOV, cercetator, traducator, Bucuresti
173. DAN NOVACOVICI, fost detinut politic, inspector in constructii, SUA
174. VIOREL OANCEA, deputat de Timis,Timisoara
175. AGOSTON OLTI, istoric, Budapesta, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
176. ADRIAN OROSANU, filolog, Bucuresti
177. VICTOR PAMBUCCIAN, prof.univ.dr., Arizona State University, SUA
178. MIHAI PAMFILIE, artist plastic, Leeuwarden, Olanda
179. MONICA PAPAZU, lector in literatura comparata si teologie, scriitor, Danemarca
180. VASILE PARASCHIV, laureat al premiului Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2006, fost detinut politic, simbol al disidentei anticomuniste
181. MIHNEA PARASCHIVESCU, meteorolog, Bucuresti
182. HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, scriitor, presedinte al Institutul Cultural Roman, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
183. ECATERINA PATEA - ing., Bucuresti
184. VIORICA PATEA, prof.univ., Universitatea din Salamanca, Spania
185. OVIDIU-FLAVIUS PETCU, inginer, Iasi
186. IOAN PETER , actor, dramaturg, Arad
187. CRISTINA PETRESCU, istoric, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
188. DAN PETRESCU, presedinte, Covega Corporation, Ellicott City, Maryland, U.S.A.
189. DRAGOS PETRESCU, istoric, membru CNSAS, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
190. GABRIEL PLESEA, scriitor, publicist, New York, USA
191. ANAMARIA POP, scriitoare, traducatoare, Szalkszentmarton, Ungaria
192. ION POP, prof. univ., scriitor, Cluj-Napoca
193. GABRIEL POP, jurnalist, Bacau
194. ILIE POPA, prof.univ.dr.ing. Presedinte al Fundatiei Culturale MEMORIA - Filiala Arges
195. ANTONIE POPESCU, avocat, membru senior al Ligii Studentilor din Universitatea din Bucuresti -1990
196. ELENA POPESCU - economist, Bucuresti
197. CRISTIAN POPESCU, inginer, Bucuresti
198. CRISAN POPESCU, prof. univ.dr. ing., Aachen, Germania
199. MIHAI POPESCU, ing., San Francisco, SUA
200. VALENTIN POPESCU, economist, Bucuresti
201. IRINA POPESCU-BOIERU, regizor, Teatrul National Iasi
202. FLORIN POSTELNICU, profesor, Phoenix, Arizona, SUA
203. VALENTINA POSTELNICU, profesoara, Phoenix, Arizona, SUA
204. NICOLAE PRELIPCEANU, jurnalist, scriitor, Bucuresti
205. DELIA PRVACKI, sculptor, Singapore
206. MIRCEA RATIU, prof. dr. ing., membru - Academia de Stiinte Tehnice, Oakland, SUA
207. CONSTANTIN RAUTA, om de stiinta, Centre of Excellence, College Park, Maryland, SUA, condamnat la moarte de Ceausescu in 1971
208. MARILENA ROTARU, realizator serial TV "Memoria exilului romanesc"
209. STEFAN ROTARU, inginer, Bucuresti
210. EMANUEL RUJA, dr. medic primar , Cambridge, Marea Britanie
211. ALIN RUS, profesor, orasul Vulcan, Jud.Hunedoara.
212. ANGELA RUSU, medic veterinar Los Angeles, SUA
213. VALERIAN SAVA, critic si istoric de film
214. CESAR SANDULESCU, inginer Orange County California, SUA
215. POLIXENIA SANDULESCU, arhitect Orange County California, SUA
216. GRIGORE SBARCEA, teolog, editor - The Christian Herald, Sydney, Australia
217. CORNELIU PAVELESCU SCHNELLER, arhitect Alicante, Spania
218. IOAN FELICIAN SORAN, prof., Bucuresti
219. MONICA SPIRIDON, prof. univ. dr. - Universitatea din Bucuresti
220. LAVINIA STAN, director, Centre of Post-Communist Studies, St. Francis Xavier University, Canada
221. MELANIA STANCU, prof., Bucuresti
222. MARIAN STAS, presedinte - Fundatia CODECS pentru Leadership
223. CRISTIAN STANESCU, avocat, Baroul Bucuresti
224. PETRE STOICA, scriitor
225. ELISABETH STURDZA, doctor in litere, K?ln, Germania
226. JOHANNES STURDZA, ing., K?ln, Germania
227. ANDREI SERBAN, regizor de teatru
228. MARIUS SOPTEREAN, conf.univ.dr., UNATC “I.L.Caragiale”
229. CLAUDIU TARZIU, jurnalist, directorul revistei “Rost”
230. IUSTIN TANASE, informatician, Bucuresti
231. ANDREI TANASESCU, compozitor, conf. univ. dr., Universitatea Nationala de Muzica
232. ANDREEA TANASESCU, coreograf, doc.Univ. Paris 8 , Franta
233. LUCIAN DAN TEODOROVICI, scriitor, coordonator - Editura Polirom, Iasi
234. VLADIMIR TISMANEANU, profesor de stiinta politica, Universitatea Maryland (SUA), presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
235. ALEXANDRINA TOMA, inginer, Pitesti
236. MIHAELA TOMESCU, inginer, Mioveni, Arges
237. GABOR TOMPA, regizor,directorul Teatrului Maghiar de Stat, Cluj
238. DORIN TUDORAN, scriitor, fost disident anticomunist
239. FLORIN TUDOSE, psihiatru, prof. univ. dr. - Universitatea "Spiru Haret"
240. CONSTANTIN TURTURICA, scriitor, Bucuresti
241. CRISTINA TOPESCU, jurnalist TV
242. FLORIN TURCANU, istoric, Universitatea din Bucuresti, membru GDS
243. ANA CIUCAN TUTUIANU, profesor, Paris, Franta
244. NICOLETA UNGUREANU, masteranda in stiinte sociale, Bucuresti
245. TUDOREL URIAN, critic literar, consilier - Ministerul Culturii si Cultelor
246. ANDREI URSU, inginer exilat in SUA. Fiul disidentului Gheorghe Ursu ucis in arest in anul 1985 de tortionarii comunisti.
247. CRISTINA VIDULESCU, conf. univ. dr., Universitatea de Medicina Carol Davila
248. SMARANDA VULTUR, conf.univ.dr., Universitatea de Vest - Timisoara, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
249. CONSTANTIN XIFTA, jurnalist "Europa Libara", Munchen, Germania
250. CODIN ZAMFIRESCU, medic, Frankfurt am Main, Germania
251. FLORIN ZAMFIRESCU, prof. univ.dr., rector al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”
252. SERBAN RADULESCU ZONER, doctor in istorie, ex-presedintele Aliantei Civice
253. ALEXANDRU ZUB, istoric, academician, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie - Academia Romana, fost detinut politic, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.
254. RUXANDRA CESEREANU, scriitor, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, Cluj

Lista semnatarilor este in ordine alfabetica. LISTA RAMANE DESCHISA (va rugam contactati initiatorul prin e-mail: vmvd@ong.ro si soriniliesiu@yahoo.com Subject: ADEVAR DEC.89 SI IUNIE 90. Va rugam mentionati profesia, orasul, tara. Va multumim)


1858 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Urare (Joi, 8 februarie 2007, 13:36)

  Claude [anonim]

  Sa dea Dumnezeu ca apelul vostru sa fie auzit !
 • 0 (0 voturi)    
  ESTE DE NECONCEPUT !!!! (Vineri, 11 mai 2007, 20:24)

  ingrozitul [anonim]

  ca la pozitia 207 din lista Dvs sa figureze
  un SECURIST NOTORIU (Constantin Rauta-asa zis om de stiinta!!!!-HA HA)care pentru ca a fugit din tara
  in timpul"serviciului" a fost condamnat la moarte
  pentru ca era prea "important".

  RUSINE DOMNILOR !!!!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version