SCRISOARE DESCHISA

Catre opinia publica nationala si internationala

Catre forurile responsabile din Uniunea Europeana

Catre D-na Monica Macovei - Ministrul Justitiei din Romania

La data de 18 Decembrie 2006 a avut loc cel mai important eveniment din istoria postcomunista a Romaniei care a fost totodata o premiera mondiala: condamnarea oficiala a regimului comunist ca nelegitim si criminal, de catre Presedintele Traian Basescu, in baza Raportului stiintific elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste in Romania, condusa de prof.univ.dr.Vladimir Tismaneanu.

Cu toate acestea, unele partide parlamentare au incercat sa impiedice, in Parlamentul Romaniei, condamnarea teribilelor crime ale comunismului. Aceasta reactie, manifestata la 17 ani de la caderea comunismului, confirma persistenta flagelului comunist care a fost doar partial invins in 1989.

Tocmai din cauza pericolului reprezentat de sechelele comunismului, la data de 17 mai 2006 am lansat Apelul pentru condamnarea internationala a criminalitatii si nelegitimitatii comunismului.

Aceasta condamnare ar trebui facuta in baza rapoartelor de tara referitoare la criminalitatea si nelegitimitatea comunismului, rapoarte pe care ar trebui sa le prezinte toate fostele republici comuniste (peste 30). In cursul anului trecut, Romania a fost prima care a prezentat, din proprie initiativa, un asemenea raport de tara.

Condamnarea oficiala din Romania reprezinta argumentul si modelul optim pentru viitoarea condamnare internationala.

Aceasta condamnare a reprezentat vointa poporului roman intrucat documentul condamnarii a fost asumat de presedintele tarii - singura autoritate legitimata prin votul popular direct.

Presedintele a fost votat pentru implinirea idealurilor de dreptate si adevar, exprimate de cetatenii Romaniei inca din primele zile ale revolutiei anticomuniste din 1989, inclusiv de majoritatea covarsitoare a celor 4 milioane de fosti membri figuranti ai partidului comunist.

Romania este astfel prima tara in care comunismul a fost condamnat in mod documentat, stiintific, fara drept de apel. Nimeni de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari.

Si totusi, impotriva evidentei crimelor comunismului, s-a incercat impiedicarea condamnarii acestora de catre cei care se considera pe nedrept reprezentanti ai singurului popor din lume care a platit caderea comunismului cu peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti, in timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste.

Aceasta sfidare a suferintei extreme a propriului popor este condamnabila si reprezinta o forma de apologie a cumplitelor crime ale comunismului.

Societatea civila din Romania condamna aceste actiuni care incearca sa blocheze consecintele condamnarii oficiale, inclusiv aflarea adevarului despre crimele recente ale comunismului.

Consideram ca Presedintele Romaniei are datoria de a fi garantul respectarii concluziilor Raportului pe care si l-a asumat; totodata, trebuie sa fie garantul punerii in practica a recomandarilor Raportului.

Stimata D-na Monica Macovei - Ministru al Justitiei,

Avand in vedere meritele dvs. pentru implinirea actului Justitiei in adevaratul inteles al cuvantului - merite recunoscute atat in tara cat si de forurile Uniunii Europene, va solicitam din nou sa actionati pentru finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din iunie 1990.

Tergiversarea finalizarii acestor cercetari - incepute intr-o forma sau alta de peste 16 ani - a reprezentat o sfidare fata de societatea romaneasca, fata de memoria victimelor.

Conform concluziilor Raportului Comisiei prezidentiale, este necesara cercetarea prin Justitie atat a evenimentelor mentionate mai sus, cat si a urmatoarelor: diversiunea etnica de la Targu-Mures din martie 1990, „mineriadele” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”.

De asemenea, Raportul considera necesara cercetarea reprimarii revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si din Brasov (1987).

Subliniem faptul ca aceste solicitari au fost facute de catre societatea civila inca de la data de 14 iunie 2005, in cadrul APELULUI PENTRU ROMANIA adresat autoritatilor statului, apel semnat de cele mai prestigioase organizatii civice non-guvernamentale.

Referitor la cercetarile in derulare ale Justitiei, citam cateva fragmente din finalul Raportului Comisiei Prezidentiale:

“Revolutia din 1989 a avut un caracter pronuntat anticomunist (...)”. “In perioada care a urmat imediat dupa 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronuntat anticomunist al revolutiei (...)”.

“La data de 22 aprilie 1990, cand se implineau 4 luni de la masacrul din decembrie, in Piata Universitatii din Bucuresti a demarat cel mai lung miting anticomunist din istorie - 52 de zile si nopti fara intrerupere. In iunie 1990, manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata si compromitand extrem de grav imaginea Romaniei.

Diversiunea etnica din martie 1990 de la Targu-Mures, care a vehiculat fara temei real ideea ca «ungurii vor sa ia Ardealul», a constituit pretextul infiintarii Serviciului Roman de Informatii (S.R.I.) pentru a apara unitatea nationala a statului, aflata, chipurile, in pericol. Fosta Securitate a fost astfel «reactivata» in mare masura.

Represiunea tipic comunista a manifestatiei (anticomuniste) din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile, a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea S.R.I., a Armatei si a Politiei.

Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justitiei, evenimentele din iunie 1990: «SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti.

(...) Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa-numitul grup Dambovita care a actionat permanent in Piata». «S-a dorit instaurarea terorii». «A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice».

«Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti». «In decembrie 1989 scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei si peluarea puterii prin teroarea instalata» .

Putem conchide ca regimul politic instalat dupa caderea oficiala a comunismului a fost de esenta neocomunista, antiliberala si antipluralista, generand ca forme de opozitie Proclamatia de la Timisoara sustinuta de manifestatia din Piata Universitatii”.

“Deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei din decembrie 1989 si reprimarea manifestarilor anticomuniste au constituit acte deliberate de asfixiere a pluralismului democratic si tentative de restaurare a unui regim autoritar, de tip dictatorial”.

Precizam ca apreciem buna-credinta a cercetarilor conduse prin Justitie de d-l general-magistrat Dan Voinea referitoare la masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. Conform declaratiilor publicate la 27 nov.2006, d-l gen. Dan Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat.

Conform celor declarate (in nov. 2006) in dosarul “Iunie 1990” sunt invinute si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pedepsele fiind cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata. Potrivit celor afirmate, in cazul dosarului “Decembrie 1989” numarul invinuitilor va fi semnificativ mai mare.

Consideram ca nu este exclus ca d-l gen. Dan Voinea sa fie supus unor presiuni din partea unora dintre repectivele personalitati politice si publice. Pentru a preveni impiedicarea Justitiei de catre cei care urmeaza a fi invinuiti, va solicitam urmatoarele:

a). paza si protectia speciala a d-lui gen. Dan Voinea si a familiei dansului;

b). paza militara a probelor Justitiei pentru prevenirea disparitiei sau distrugerii acestora;

c). excluderea oricaror forme de corupere a Justitiei.

Crearea conditiilor pentru finalizarea cercetarilor in conditii optime nu reprezinta o imixitune in actul de Justitie, ci dimpotriva.

Pe de alta parte, dar nu in ultimul rand, concluziile oficiale ale cercetarilor Justitiei trebuie incluse in viitoarele variante editoriale ale Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania.

De asemenea, concluziile Justitiei trebuie puse la dispozitie spre cercetari suplimentare Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania - infiintat in dec. 2005 de Primul-Ministru al Romaniei.

In acest scop, va solicitam sa stabiliti, in consens cu d-l general-magistrat Dan Voinea, datele-limita la care vor fi publicate concluziile cercetarilor. Va solicitam sa faceti publice aceste date printr-un comunicat de presa.

Bucuresti, 29 ianuarie 2007

Scrisoare initiata de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, initiator al Apelurilor de condamnare nationala si internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului.

Pana in prezent aceasta scrisoare este sustinuta de:

- CONFEDERATIA NATIONALA SINDICALA "CARTEL ALFA" (peste un milion de membri), presedinte - Bogdan Iuliu Hossu

- ALIANTA CIVICA, presedinte - Christian Mititelu

- ASOCIATIA 21 DECEMBRIE 1989, presedinte - Teodor Maries

- BLOCUL NATIONAL AL REVOLUTIONARILOR - DECEMBRIE 1989 (131 de organizatii de revolutionari), presedinte - George Costin

253 semnatari in nume propriu:

1. STEFAN AFLOROAEI, prof.univ.dr., Universitatea “Al. I. Cuza”, Iasi.

2. DOINA ALEXANDRU, jurnalista "Europa Libera", Munchen, Germania

3. CRISTINA ALEXE, avocat, doctorand - Universitatea Bucuresti

4. SANDA ANGHELESCU, redactor-ziarist, Bucuresti

5. LIVIU ANTONESEI, scriitor, fost disident anticomunist, presedinte - Fundatia Culturala Timpul

6. VIORICA ANDRITOIU, economista - Asociatia INFORR

7. ROXANA CARMEN APETREI, dr. in medicina, Alicante, Spania

8. VARTAN ARACHELIAN, realizator TV

9. BRINDUSA ARMANCA, jurnalista, directorul Institutului Cultural Roman din Budapesta

10. ALEXANDRU AVRAM, profesor de istorie greaca, Universitatea din Le Mans, Franta

11. MIREL VALENTIN AXINTE, expert marketing, Bucuresti

12. GLORIA BADARAU, artist plastic, Muurla, Finlanda

13. VASILE BAGHIU, scriitor

14. CRISTIAN ALEXANDRU BALOGH, ing.proiectant, Satu-Mare

15. MIHAI NEAGU BASARAB, medic, Freiburg, Germania

16. CRISTIAN BADILITA, cercetator, scriitor, Institute for Advanced Study, Berlin

17. IOANA BALANESCU, statistician, Bucuresti

18. MIHAIL BANCILA, inginer, Bucuresti

19. MIHAELA BANCILA, cercetator, Washington, SUA

20. MONIKA BECK, jurnalista, Aachen, Germania

21. ION BERINDEI, arhitect, Boston, SUA

22. STEFANA BIANU, membru al consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, vice-presedinte - Consiliul Mondial Roman (Paris)

23. DAN BIRTA, inginer termoenergetic, Bucuresti

24. ION DORIN BLEAHU, medic pediatru, Bucuresti

25. GABRIELA BOBE, ing., membra A.C., filiala Brasov

26. RODICA BOCONCIOS, ing., membru in Consiliul Director al Aliantei Civice

27. COSTEL BODNAR, art designer, San Francisco, SUA

28. ADRIANA BOILA, prof., Sibiu

29. DORIN BOILA, arhitect, Sibiu

30. IOANA BOSCA, sociolog, doctorand, Universitatea Pontifica Comillas, Madrid, Spania

31. ANDREI BOTH, profesor - University of California, San Diego, SUA

32. TUDOR BOTOIU, membru in Consiliul de conducere al Societatii "Timisoara"

33. STEFANO BOTTONI, istoric, Universita di Bologna, Italia, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

34. LIDIA GHEORGHIU BRADLEY, presedinta Fundatiei Aspera, Boston, USA

35. THEODORE BUCUR, prof.univ. - Universitatea din Lille, Franta

36. VIORICA BUCUR, critic si istoric de film, prof.univ.dr. UNATC “I.L.Caragiale”

37. PETRU BUDRUGEAC, dr., INCDIE ICPE-CA, Bucuresti

38. ANCA ISABELA BUGANU, studenta, Relatii Internationale si Studii Europene, Universitatea Spiru Haret

39. VLADIMIR BULAT, istoric si critic de arta, Bucuresti-Chisinau

40. COSMIN BUMBUT, fotograf, multiplu laureat international

41. DALINA BUTCULESCU, economist, Germania

42. ALEXANDRU SIMION BUTURUGA, medic internist, Paris, Franta

43. GEORGE CALALB, dr., presedintele Conventiei Medicilor Democrati din Romania

44. LIVIU CANGEOPOL, scriitor, fost disident anticomunist

45. GHEORGHE CARAGEANI, prof.univ., Università degli Studi di Roma "La Sapienza", Italia

46. ION CARAMITRU, director - Teatrul National Bucuresti, presedinte UNITER

47. GRIGORE CARTIANU, jurnalist, red.-sef adjunct "Evenimentul zilei"

48. IGOR CASU, istoric, cercetator: Institutul de Istorie din Chisinau, Universitatea din Freiburg, Universitatea din Geneva

49. IOANA BOGDAN CATANICIU, cercetator, Institutul de arheologie si istoria artei, Cluj

50. ALEXANDRU CALINESCU, prof.univ.dr., scriitor, Iasi

51. DAN DUMITRU CALINESCU, director general, Universal, Toronto, Canada

52. ALEXANDRU CARAUSU, prof.dr., Iasi

53. MIRCEA CARTARESCU, scriitor

54. MAGDA CARNECI, scriitor, membru GDS, director adj. - Institutul Cultural Roman, Paris

55. MARIA CHIS, profesor de biologie, Timisoara

56. RADU CIOBANU, scriitor, Bucuresti

57. VITALIE CIOBANU, scriitor, membru GDS, red.-sef revista "Contrafort", presedinte PEN Club Moldova

58. NICOLAE COANDE, scriitor, Craiova

59. ALEXANDRU GHE. COJOCARU, inginer, Ploiesti

60. DENISA COMANESCU, scriitoare, director editorial, Editura Humanitas

61. CORNELIA COMOROVSKI, prof. univ., scriitor, Bucuresti

62. NICOLAE CONSTANTINESCU, prof.dr., membru al Academiei de Medicina

63. RODICA si FLAVIA COPOSU, surorile lui CORNELIU COPOSU (1914-1995) - “presedintele moral al Romaniei postcomuniste”, simbol al luptei anticomuniste in Romania

64. GEORGE COSTIN, presedinte, Blocul National al Revolutionarilor “Romania 1989”

65. MIRON COSTIN, medic, Los Angeles, SUA

66. SPERANTA COSTIN, fizician, Los Angeles, SUA

67. CHRISTIAN CRACIUN, profesor, Floresti, Prahova

68. MIHAELA CRACIUN, realizator, Televiziunea Romana

69. BOGDAN CRANGANU-CRETU, dr., cercetator, ABB Switzerland AG, Elvetia

70. RADU CALIN CRISTEA, scriitor, senior editor - “Cotidianul“

71. MARIA-MAGDALENA CRISAN, critic de arta, Bucuresti

72. SORIN CUCERAI, eseist, presedinte - Asociatia Liberalism.ro

73. RAZVAN CUCUI, redactor “Academia Catavencu”

74. PETRE CULCER, inginer, Asociatia INFORR, Bucuresti.

75. GRIGORE L. CULIAN, editor “New York Magazin”, New York, SUA

76. NICOLAE CUPCEA, prof.univ.dr., Universitatea Politehnica, Bucuresti

77. LUCIA DARAMUS, redactor, scriitor, Cluj-Napoca, Romania

78. DANA DEAC, director TVR 1

79. RALUCA ILARIA DEMETRESCU, artist vizual, Paris

80. RUXANDRA DEMETRESCU, conf.univ.dr., Universitatea Nationala de Arte Frumoase, Bucuresti

81. MIRCEA A. DIACONU, critic literar, prof. univ. - Universitatea din Suceava

82. DAN DIMANCESCU, scriitor, Boston, SUA

83. NEAGU DJUVARA, istoric

84. AURORA DUMITRESCU, profesor, Bucuresti

85. CRISTINEL DUMITRESCU, inginer, Bucuresti

86. MIRCEA DUTESCU, prof. dr., medic, Aachen, Germania

87. CAMELIA DORU, medic, presedinte - Fundatia ICAR

88. NICOLAE DOSA, muzician, Nice, Franta

89. MIRCEA DUNCA, istoric de arta, Bucuresti

90. TUDOR DUNCA, ing. electronist, fost deputat, fost ambasador al Romaniei, San Jose, California, SUA

91. SMARANDA ENACHE, co-presedinta - Liga PRO EUROPA

92. CONSTANTIN-LAURENTIU ERBICEANU, inginer, Frankfurt, Germania

93. ION FILOTTI, prof.univ.dr., Columbia University, New York University, Universite de Paris, Centre National de la Recherche Scientifique - Franta

94. EMIL FUNIERU, presedintele Cluburilor Studentesti Liberale, Sect.3, Bucuresti

95. AUGUSTIN FRATILA, scriitor, red.sef Editura ALLFA, membru U.S.R.

96. MARILENA FRENTIU, director Teatrul Municipal Baia Mare

97. DRAGOS GALGOTIU, regizor de teatru, Bucuresti.

98. TOM GALLAGHER, profesor, Bradford University, United Kingdom

99. IULIAN GAVRILUTA, preot, scriitor, Buzau

100. ILONA GADIUTA, economist, Bucuresti

101. ANDRA GEORGESCU, studenta, Academia de Studii Economice, Bucuresti

102. MATEI-DUMITRU GEORGESCU, statistician principal, Bucuresti

103. MIRCEA GHEORGHE, scriitor, Montreal, Canada

104. DRAGOS GHEORGHIU, ing.energetician, Z?rich, Elvetia

105. GEORGE GHEORGHIU, licentiat in Academia Comerciala, Bucuresti

106. GABRIEL GHERASIM, jurnalist “American Meridian”, New York, SUA

107. DINU GHERMAN, cercetator, jurnalist Romania Libera, Cluj

108. MIHAI GHIRCOIAS, profesor, Cluj-Napoca

109. LIVIU GIOSAN, dr. geolog, cercetator Woods Hole Oceanographic Institution, USA.

110. STEFAN GLADIN, regizor TVR

111. JON GOSTIN, regizor film, TVR

112. MIHAIL LAURENTIU GRECEA, doctor in chimie, cercetator, Leiden, Olanda

113. STERE GULEA, regizor, prof.univ.dr. U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale”, membru GDS

114. ANCA HARASIM, director executiv, Camera de Comert Americana in Romania

115. OFELIA HERGHELEGIU, jurnalista, Timisoara

116. CRISTINA HORIA, inginer, Barcelona, Spania

117. BOGDAN IULIU HOSSU, presedinte - C.N.S. "Cartel ALFA"

118. IULIU HOSSU, inginer, Canada

119. LUCIA HOSSU LONGIN, realizator TV, membru in Consiliul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania

120. MIRCEA IGNAT, dr.ing., vicepresedintele SOLIDARITATII UNIVERSITARE.

121. ALEXANDRU IONESCU, ing., San Francisco , SUA

122. DIANA IONESCU, ing.energetician, Centrale Nucleare Electrice, Bucuresti

123. VICTOR ILIESIU, arhitect, Bucuresti

124. PETRU ILIESU, scriitor, presedinte - Fundatia ”Timisoara ’89

125. LUCIAN IONICA, scriitor, director - Studioul TVR TIMISOARA

126. ION IONITA, prof.univ.dr, Universitatea Dunarea de Jos, Galati.

127. FILIP-LUCIAN IORGA, istoric, publicist, membru al Colegiului director INFORR

128. DOINA JELA, scriitor, jurnalist, secretar - Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

129. DAN TUDOR JEMNA, manager, Iasi

130. ALEXANDRA JIVAN, doctoranda in antropologie, Montreal, Canada

131. VICTOR BALTATEANU KORNIS, designer, Frankfurt am Main, Germania

132. TRAIAN LALESCU, analist economist, Pittsburg, SUA

133. CRISTIAN LASCU, red. sef “National Geographic Romania”

134. DINU LAZAR, artist fotograf, multiplu laureat international

135. SIMINA LAZAR, ing.energetician, Paris

136. SARMIZA LEAHU, conf. univ. dr., Universitatea din Bucuresti

137. ADRIAN LEU, soft engineer, Oxford, Marea Britanie

138. RAYMOND LUCA, Senior Accountant, EPlus Inc., Herndon, Virginia, USA

139. DRAGOS LUMPAN, artist fotograf, multiplu laureat international

140. ANCA LUNGU, prof.univ., dr., Samford University, Birmingham, Alabama, SUA

141. CLAUDIU T. LUNGU, prof.univ., dr., University of Alabama, Birmingham, SUA

142. SILVIU LUPESCU, director general - Editura POLIROM

143. MIHAITA LUPU, Central European University , Budapesta, Ungaria.

144. SERBAN MADGEARU, jurnalist, fost prsedinte al CNA

145. BATA MARIANOV, artist plastic, scriitor, Germania

146. GABRIEL MARIN, prof.univ., the University of Ottawa, Canada

147. CONSTANTIN MARTIAN, vicepresedintele Aliantei Civice

148. FLORIAN MATEI-POPESCU, asistent de cercetare, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Romane, Bucuresti

149. SORIN MARCULESCU, scriitor, membru al Grupului pentru Dialog Social

150. TEODOR MARIES, presedinte - “Asociatia 21 Decembrie 1989”

151. CARMEN-MARIA MECU, conf.univ.dr., Univ.Ecologica, Facultatea de Psihologie

152. NICOLAE MECU, cercetator principal I, istoric literar, prof.univ.dr., Bucuresti

153. OCTAVIAN MICLESCU, scriitor, Galati

154. ILIE MIHALCEA, ziarist, Paris, Franta

155. MIRCEA MIHAIES, scriitor, jurnalist, vicepresedinte al Institutul Cultural Roman

156. PREDA MIHAILESCU, prof. univ. - Mathematisches Institut Universitaet Goettingen, Germania

157. CRISTIAN MIHU, arhitect, Bucuresti

158. ALICE MIJA, conferentiar - Universite de Nice, Franta

159. ELENA-LOREDANA MIREA, studenta, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti

160. CHRISTIAN MITITELU, presedintele Aliantei Civice

161. RADU MOTOC, ing., secretar - “Asociatia Culturala Pro-Basarabia si Bucovina” - Galati

162. MARIA MURESAN, prof.univ.dr. - Academia Studii Ecomomice din Bucuresti, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

163. ROMEO-VALENTIN MUSCA, dr. in teologie

164. GEORGE MUSAT, avocat - MUSAT & ASOCIATII

165. MALIN MUSATESCU, director de imagine, Bucuresti

166. JOHN NANDRIS, arheolog, Oxford, Marea Britanie

167. RADU NEGRESCU-SUTU - jurnalist, scriitor, Paris, fost detinut politic

168. IOANA NEGUMEREANU, textilist, Bucuresti

169. CRISTIAN NICOARA, ing., Bucuresti

170. NICOLAE AMBROZIE NICOARA, ing., presedinte - Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina" - Brasov

171. LUCIA NICOARA, ing., vicepresedinte, Alianta Civica

172. VIORICA NISCOV, cercetator, traducator, Bucuresti

173. DAN NOVACOVICI, fost detinut politic, inspector in constructii, SUA

174. VIOREL OANCEA, deputat de Timis,Timisoara

175. AGOSTON OLTI, istoric, Budapesta, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

176. ADRIAN OROSANU, filolog, Bucuresti

177. VICTOR PAMBUCCIAN, prof.univ.dr., Arizona State University, SUA

178. MIHAI PAMFILIE, artist plastic, Leeuwarden, Olanda

179. MONICA PAPAZU, lector in literatura comparata si teologie, scriitor, Danemarca

180. VASILE PARASCHIV, laureat al premiului Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2006, fost detinut politic, simbol al disidentei anticomuniste

181. MIHNEA PARASCHIVESCU, meteorolog, Bucuresti

182. HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, scriitor, presedinte al Institutul Cultural Roman, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

183. ECATERINA PATEA - ing., Bucuresti

184. VIORICA PATEA, prof.univ., Universitatea din Salamanca, Spania

185. OVIDIU-FLAVIUS PETCU, inginer, Iasi

186. IOAN PETER , actor, dramaturg, Arad

187. CRISTINA PETRESCU, istoric, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

188. DAN PETRESCU, presedinte, Covega Corporation, Ellicott City, Maryland, U.S.A.

189. DRAGOS PETRESCU, istoric, membru CNSAS, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

190. GABRIEL PLESEA, scriitor, publicist, New York, USA

191. ANAMARIA POP, scriitoare, traducatoare, Szalkszentmarton, Ungaria

192. ION POP, prof. univ., scriitor, Cluj-Napoca

193. GABRIEL POP, jurnalist, Bacau

194. ILIE POPA, prof.univ.dr.ing. Presedinte al Fundatiei Culturale MEMORIA - Filiala Arges

195. ANTONIE POPESCU, avocat, membru senior al Ligii Studentilor din Universitatea din Bucuresti -1990

196. ELENA POPESCU - economist, Bucuresti

197. CRISTIAN POPESCU, inginer, Bucuresti

198. CRISAN POPESCU, prof. univ.dr. ing., Aachen, Germania

199. MIHAI POPESCU, ing., San Francisco, SUA

200. VALENTIN POPESCU, economist, Bucuresti

201. IRINA POPESCU-BOIERU, regizor, Teatrul National Iasi

202. FLORIN POSTELNICU, profesor, Phoenix, Arizona, SUA

203. VALENTINA POSTELNICU, profesoara, Phoenix, Arizona, SUA

204. NICOLAE PRELIPCEANU, jurnalist, scriitor, Bucuresti

205. DELIA PRVACKI, sculptor, Singapore

206. MIRCEA RATIU, prof. dr. ing., membru - Academia de Stiinte Tehnice, Oakland, SUA

207. CONSTANTIN RAUTA, om de stiinta, Centre of Excellence, College Park, Maryland, SUA, condamnat la moarte de Ceausescu in 1971

208. MARILENA ROTARU, realizator serial TV "Memoria exilului romanesc"

209. STEFAN ROTARU, inginer, Bucuresti

210. EMANUEL RUJA, dr. medic primar , Cambridge, Marea Britanie

211. ALIN RUS, profesor, orasul Vulcan, Jud.Hunedoara.

212. ANGELA RUSU, medic veterinar Los Angeles, SUA

213. VALERIAN SAVA, critic si istoric de film

214. CESAR SANDULESCU, inginer Orange County California, SUA

215. POLIXENIA SANDULESCU, arhitect Orange County California, SUA

216. GRIGORE SBARCEA, teolog, editor - The Christian Herald, Sydney, Australia

217. CORNELIU PAVELESCU SCHNELLER, arhitect Alicante, Spania

218. IOAN FELICIAN SORAN, prof., Bucuresti

219. MONICA SPIRIDON, prof. univ. dr. - Universitatea din Bucuresti

220. LAVINIA STAN, director, Centre of Post-Communist Studies, St. Francis Xavier University, Canada

221. MELANIA STANCU, prof., Bucuresti

222. MARIAN STAS, presedinte - Fundatia CODECS pentru Leadership

223. CRISTIAN STANESCU, avocat, Baroul Bucuresti

224. PETRE STOICA, scriitor

225. ELISABETH STURDZA, doctor in litere, K?ln, Germania

226. JOHANNES STURDZA, ing., K?ln, Germania

227. ANDREI SERBAN, regizor de teatru

228. MARIUS SOPTEREAN, conf.univ.dr., UNATC “I.L.Caragiale”

229. CLAUDIU TARZIU, jurnalist, directorul revistei “Rost”

230. IUSTIN TANASE, informatician, Bucuresti

231. ANDREI TANASESCU, compozitor, conf. univ. dr., Universitatea Nationala de Muzica

232. ANDREEA TANASESCU, coreograf, doc.Univ. Paris 8 , Franta

233. LUCIAN DAN TEODOROVICI, scriitor, coordonator - Editura Polirom, Iasi

234. VLADIMIR TISMANEANU, profesor de stiinta politica, Universitatea Maryland (SUA), presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

235. ALEXANDRINA TOMA, inginer, Pitesti

236. MIHAELA TOMESCU, inginer, Mioveni, Arges

237. GABOR TOMPA, regizor,directorul Teatrului Maghiar de Stat, Cluj

238. DORIN TUDORAN, scriitor, fost disident anticomunist

239. FLORIN TUDOSE, psihiatru, prof. univ. dr. - Universitatea "Spiru Haret"

240. CONSTANTIN TURTURICA, scriitor, Bucuresti

241. CRISTINA TOPESCU, jurnalist TV

242. FLORIN TURCANU, istoric, Universitatea din Bucuresti, membru GDS

243. ANA CIUCAN TUTUIANU, profesor, Paris, Franta

244. NICOLETA UNGUREANU, masteranda in stiinte sociale, Bucuresti

245. TUDOREL URIAN, critic literar, consilier - Ministerul Culturii si Cultelor

246. ANDREI URSU, inginer exilat in SUA. Fiul disidentului Gheorghe Ursu ucis in arest in anul 1985 de tortionarii comunisti.

247. CRISTINA VIDULESCU, conf. univ. dr., Universitatea de Medicina Carol Davila

248. SMARANDA VULTUR, conf.univ.dr., Universitatea de Vest - Timisoara, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

249. CONSTANTIN XIFTA, jurnalist "Europa Libara", Munchen, Germania

250. CODIN ZAMFIRESCU, medic, Frankfurt am Main, Germania

251. FLORIN ZAMFIRESCU, prof. univ.dr., rector al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”

252. SERBAN RADULESCU ZONER, doctor in istorie, ex-presedintele Aliantei Civice

253. ALEXANDRU ZUB, istoric, academician, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie - Academia Romana, fost detinut politic, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.

254. RUXANDRA CESEREANU, scriitor, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, Cluj

Lista semnatarilor este in ordine alfabetica. LISTA RAMANE DESCHISA (va rugam contactati initiatorul prin e-mail: vmvd@ong.ro si soriniliesiu@yahoo.com Subject: ADEVAR DEC.89 SI IUNIE 90. Va rugam mentionati profesia, orasul, tara. Va multumim)