Cand apare in sala de joc, personalitatea lui striveste totul. E un amestec de Eric Cantona (un alt "cocos" care le-a luat mintile englezilor) si Mozart (Peter Ebdon, unul dintre rivalii sai, l-a comparat cu geniul muzical). De fapt, e Ronnie O'Sullivan, omul care a facut ca snooker-ul sa aiba in Marea Britanie audiente comparabile cu fotbalul.

Talent urias, labilitate psihica, sex-appeal, gesturi de cavaler sau, dimpotriva, sarite de pe fix - toate il caracterizeaza pe omul care a castigat primul titlu major din cariera in timp ce ambii lui parinti aveau probleme. Erau in puscarie.

26 decembrie 2006. Sfert de finala contra celui mai mare rival, Stephen Hendry, in UK Championship. Ronnie loveste prost o bila, se duce calm catre adversar, ii intinde mana, face acelasi lucru cu arbitrul, si pleaca. Abandon. Lucru interzis de legile nescrise ale snooker-ului. Evenimentul a fost un adevarat cutremur mediatic.

O'Sullivan a fost mai mediatizat decat Paris Hilton, Britney Spears sau Big Brother la un loc.

21 ianuarie 2007. Finala Saga Insurance Masters, contra chinezului Ding Junhui, in varsta de 19 ani. La scorul de 9-3 pentru englez, Ding, cu ochii in lacrimi, se ridica de la masa si vrea sa plece. Spectatorii il apostrofeaza, asa cum facusera pe toata durata meciului.

Ronnie sare imediat de pe scaun, isi trece mana pe dupa gatul adversarului, il saruta parinteste pe cap si-i sopteste ceva la ureche. Ding revine in arena si meciul se termina cu 10-3.

Acestea sunt doua dintre momentele care-l definesc pe Ronnie O'Sullivan: contradictoriu, naravas, mereu nascocind ceva ce iese din barierele acestui sport adorat de englezi. Dar cine este cu adevarat Ronnie?

Copilul minune intretinut cu bani din sex-shop

S-a nascut la 5 decembrie 1975, in Essex. A inceput sa joace snooker cand avea doar 7 ani, iar tatal sau i-a cumparat o masa adevarata de Craciun. Vazuse in fiul sau un posibil campion. A inceput sa-l "aprovizioneze" cu tot ce-i trebuia pentru acest sport, deloc ieftin. Iar banii veneau dintr-o afacere cu sex-shop-uri, afacere pe care, mai tarziu, avea s-o mosteneasca Ronnie.

In copilarie, O'Sullivan a inceput sa-si petreaca tot timpul in jurul mesei cu postav verde. La doar 10 ani a castigat primul turneu. Si tot atunci a facut primul break de peste 100 de puncte. Era un semn ca a venit timpul pentru ca toate recordurile snooker-ului sa cada. Si asa avea sa se intample. La 11 ani a castigat primul turneu pe bani.

450 de lire si un trofeu pe care l-a dus la scoala, sa se mandreasca in fata colegilor. A primit cadou de la profesoara sa o zi libera si o ceasca de ceai. Era deja o vedeta!

La 14 ani a participat la un turneu semi-profesionist. In semifinala l-a batut pe Marcel Gavreau, locul 34 in lume la acel moment in ierarhia profesionistilor. A fost meciul care l-a adus in atentia lumii bune a snooker-ului. Gavreau era uimit: "Pustiul e incredibil. De unde naiba a rasarit? Nimeni nu a jucat atat de bine impotriva mea!".

Succesul incepea sa-i dea tarcoale adolescentului cu par negru ca pana corbului, degete lungi, de pianist, si ochi patrunzatori, care fascinau spectatori, arbitri si adversari. Tot la 14 ani a participat la primul sau turneu televizat. Iar la 15 ani a cazut primul record: cel mai tanar jucator care a realizat un break maxim (147 de puncte). A parasit scoala si a intrat in circuitul profesionist.

A batut record dupa record: numarul de victorii consecutive (38), cel mai tanar castigator al UK Championship (17 ani si 11 luni), cea mai rapida victorie intr-un meci de 5 frame-uri (43 de minute).

Geniu cu probleme

La 17 ani, cand a castigat UK Championship, au inceput sa apara primele semne ca Ronnie are probleme. Avea si de ce. Tatal sau era in puscarie. 18 ani, pentru crima, dupa ce injunghiase un negru intr-o carciuma. Patronul de sex-shop-uri cazuse prada unei neintelegi incheiate tragic. A fost o lovitura incredibila pentru Ronnie, care avea in tatal sau un adevarat mentor.

Colac peste pupaza, si mama sa s-a trezit dupa gratii, din cauza problemelor cu fiscul. Ceva s-a rupt iremediabil in sufletul lui Ronnie, care s-a trezit faimos si singur.

A inceput sa bea si sa se drogheze. In 1996 a insultat un arbitru la Campionatul Mondial. A fost suspendat doi ani si a platit o amenda de 20.000 de lire sterline. In 1998 a fost testat pozitiv la un control anti-doping dupa ce castigase Irish Master. Fumase marijuana. A fost deposedat de titlu.

L-a jignit pe Stephen Hendry, rivalul sau de moarte. "N-are decat sa se intoarca la viata lui meschina", a spus Ronnie intr-un interviu. Nu si-a cerut niciodata scuze. La fel cum nu si-a cerut scuze in fata lui Alain Robidoux, pe care l-a batut mar in 1996 intr-un stil neobisnuit: a jucat, pentru prima oara, cu ambele maini.

A alternat loviturile cu stanga si cele cu dreapta, iar Robidoux, ofensat, nu i-a intins mana la finalul meciului. Canadianul s-a considerat luat peste picior. De fapt, Ronnie demonstrase ca este jucatorul perfect. Putea bate pe oricine, oricand, oricum.

Omul din spatele postavului verde:

Cel mai bun prieten din circuitul de snooker este John Higgins. E cel mai cuminte, cel mai blajin si mai tacut om din lume.

E un fan al boxerului Naseem Hamed, pe care l-a invitat deseori la meciurile sale.

A cochetat cu budismul si islamul in perioadele sale de ratacire

In timpul meciurilor bea doar apa calda

Bautura preferata e vinul rosu

A castigat din snooker aproape 5 milioane de lire sterline

Ii place sa asculte Eminem

E tuns doar de prietena sa

Cel mai rapid break maxim (147) din istoria snooker-ului

Proba de maiestrie