Unul dintre primii zece constructori de tractoare din lume se asaza in halele Uzinelor Semanatoarea.

In timp ce AVAS face eforturi pentru a lichida societatea Tractorul Brasov, mai multe companii romanesti private si un investitor strain vor inchina saptamana aceasta o cupa de sampanie, la Bucuresti, pentru a marca infiintarea unei firme care ar putea deveni rapid cel mai puternic fabricant roman de tractoare.

Surse din piata au declarat pentru SFin ca MTZ Belarus, unul dintre cei mai mari producatori de tractoare din lume, a batut palma cu Semanatoarea SA, un anunt oficial urmand a fi facut saptamana aceasta.

Tractoarele vor fi asamblate pentru inceput la Bucuresti, in incinta Uzinelor Semanatoarea, in acest scop fiind constituita firma ROMBEL Traktor SA, care va face toate investitiile initiale. MTZ Belarus va controla jumatate din actiunile noii companii, iar Semanatoarea SA va detine un pachet de 20% din totalul actiunilor.

Restul de 30% vor fi impartite intre alte persoane fizice si juridice romanesti. Rombel Traktor SA va fi relocata, foarte posibil in cursul acestui an, intr-una dintre locatiile alese de actionarii Semanatoarea pentru producatorul autohton de combine.

Niciuna dintre parti nu a vrut sa comenteze informatiile si nici sa faca publica suma investitiilor sau valoarea capitalului social al noii societati.

Compania MTZ a fost infiintata in 1946, in efortul refacerii economiei ruse dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, la constructia gigantului industrial din Minsk participand mai multe tari din fosta URSS.

Astazi, MTZ a devenit unul dintre cei mai mari producatori de masini agricole, cu peste 20.000 de angajati, peste 30 de certificate internationale de calitate, ocupand primul loc pe pietele de profil in peste 60 de tari din lume.

In momentul de fata, exista mai mult de 100 de fabrici de tractoare in lume, dar numai 8 acopera din productia proprie 96% din volumul total al pietei. MTZ este printre ele. De-a lungul timpului, fabrica din Minsk si-a consolidat pozitia pe piata mondiala, castigand o cota de piata de circa 10%, intotdeauna in plutonul primilor zece producatori de masini agricole din lume.

Compania face parte acum dintr-un consortiu gigantic, ce include 11 fabrici in care se produc sau se asambleaza tractoare, echipamente, motoare, elemente hidraulice si piese de schimb. Investitia in Romania ar putea fi considerata capul de pod construit de MTZ pe piata Uniunii Europene.

AVAS nu a vrut sa vanda catre MYO-O

MYO-O SA a cumparat un pachet reprezentand 56,7% din actiunile Semanatoarea in 1999, pentru 1,1 milioane dolari. Omul de afaceri Ion Radulea controleaza pachetul majoritar al societatii.

Actionarul principal al firmei Semanatoarea SA a participat la privatizarea societatii Tractorul Brasov, a depus oferta impreuna cu indienii de la Mahindra & Mahindra si a fost descalificat. In ultima faza a vanzarii pachetului de actiuni pe care-l avea la Tractorul, AVAS a considerat oferta indienilor mai buna

MYO-O a contestat decizia si a chemat in judecata AVAS in septembrie 2005.

Un an mai tarziu, a primit si raspunsul tribunalului: „In conditiile in care oferta de vanzare (a societatii Tractorul SA - n.r.) nu mai este valabila prin expirarea termenului de care a fost afectata“, actiunea prin care MYO-O contesta rezultatul licitatiei pentru privatizarea societatii brasovene a fost respinsa.

Acesta a fost, de fapt, un subterfugiu tehnic prin care s-a evitat judecata pe fond a cauzei, in conditiile in care raportul expertului angajat de tribunal arata ca oferta facuta de MYO-O pentru Tractorul era mai buna decat a firmei Mahindra. Intre timp, indienii s-au retras, Tractorul va fi lichidat si vandut pe bucati, iar MYO-O isi va implini visul de a produce tractoare in Romania.

Semanatoarea iese din Bucuresti

MYO-O Bucuresti, actionarul majoritar al producatorului de utilaje agricole Semanatoarea, a realizat in 2005 un profit brut de 1,5 milioane lei (peste 400.000 euro), in scadere fata de nivelul de 1,6 milioane lei din anul precedent, iar cifra de afaceri a firmei s-a diminuat de la 15,3 milioane lei la 14,8 milioane lei (peste 4 milioane euro).

Compania estima, in luna decembrie, ca va inregistra in 2006 o cifra de afaceri de 20 milioane euro, in crestere cu peste 25% fata de anul trecut.

MYO-O a anuntat, in luna martie anul trecut, ca va derula pe platforma Semanatoarea un proiect imobiliar amplu - Sema Parc -, reprezentand o investitie de peste 700 milioane euro, iar productia de combine agricole va fi relocata in exteriorul Capitalei.

Integral in Saptamana Financiara