Nu, titlul nu este o gluma. Conform Ordinului 10/5 ianuarie 2007, dupa data de 11 martie este interzisa vanzarea de brichete care pot fi folosite usor de copiii cu varste de pana la patru ani si trei luni si brichete care arata atractiv pentru cei mici. Decizia se aplica si Romaniei dupa ce a fost impusa in Uniunea Europena. Cum s-a ajuns la aceasta limita? Dupa studii de lunga durata.

Ordonanta mai prevede si faptul ca agentii economici trebuie sa pastreze si sa furnizeze, la cerere, catre autoritatile competente, documentatia necesara identificarii oricaror persoane care au furnizat brichete ajunse pe piata.

In plus, companiile implicate in comertul de brichete trebuie sa ofere date privind securitatea generala a produselor, un raport care cuprinde si rezultatele unui test special care sa ateste rezistenta la actionarea brichetei de catre copii, pentru fiecare model de bricheta. Acest raport trebuie sa certifice ca, in urma testului, respectivele brichete nu permit sa fie actionate de copii.

Bricheta greu de aprins

Legea explica si care brichete sunt sigure pe piata: bricheta care nu permite sa fie actionata de copii.

Aceasta „inseamna bricheta proiectata si fabricata in asa fel incat sa nu poata fi operata de copii mai mici de 51 de luni in conditii normale sau rezonabil previzibile de utilizare datorita, de exemplu, fortei necesare de a opera bricheta, designului, sistemului de protectie a mecanismului sau de aprindere sau complexitatii fazelor de operare necesare aprinderii brichetei. Se considera ca nu poate fi actionata de copii”.

Astfel, brichetele trebuie sa treaca un „test sistematic de rezistenta la actionarea de catre copii a unui model dat de bricheta, pe o mostra a brichetelor analizate, in particular teste realizate in concordanta cu standardele nationale care transpun standardul european”, arata ordinul.

Astfel de masuri de interzicere a brichetelor “nesigure” au fost introduse si in tari ca SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda. Iar potrivit unor statistici puse la dispozitie de SUA, numarul incendiilor produse accidental si, implicit, al victimelor din astfel de incendii a scazut considerabil.

In SUA, 48% dintre incendii sunt provocate de copiii cu varsta sub cinci ani

O mare influenta au avut-o studiile care au demonstrat cat de periculoase pot fi brichetele. O cercetare realizata de o comisie independenta americana arata ca aproape jumatate din incendiile care au pornit de la un foc bricheta sunt provocate de copiii cu varsta sub cinci ani.

Studiul a fost realizat pentru evaluarea rezultatelor pe care organismul de protectia consumatorului le are in Statele Unite ale Americii, institutie responsabila cu siguranta brichetelor.