Inainte de 1989, comisarul-sef Marcel Brandusan a facut parte din biroul de protectie interna care ii supraveghea pe disidenti.

Dupa scandalul de la SPP, cand colonelul Mircea Gainusa a reclamat ca in cadrul serviciului lucreaza mai multi fosti ofiteri de Securitate, a venit randul politistilor clujeni.

Cativa ofiteri reclama faptul ca unul dintre sefii Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna (SIIPI) - Serviciul Cluj, fost UM 01215 („Doi s‘ un sfert”) este un fost ofiter activ al Securitatii.

Este vorba despre comisarul-sef Marcel Brandusan, seful Serviciului de Protectie din cadrul SIIPI, cel care se ocupa de integritatea si moralitatea politistilor.

Potrivit politistilor clujeni, Marcel Brandusan a terminat cursurile Scolii de Securitate de la Baneasa in anul 1987, dupa care a activat ca ofiter cu gradul de locotenent la Serviciul lA din cadrul Directiei l a Securitatii Statului, care se ocupa de informatiile interne.

De altfel, cei mai multi ofiteri despre care CNSAS a stabilit ca au facut politie politica provin din acest serviciu al Securitatii.

La Cluj, Brandusan a lucrat la serviciul lA pe problema „studenti straini”. Fosti ofiteri de Securitate care nu vor sa-si dezvaluie identitatea au declarat pentru „Evenimentul zilei” ca, in cadrul biroului, locotonentul Marcel Brandusan a fost subordonatul capitanului Liviu Lapusan.

Numele lui Liviu Lapusan apare in dosarul de supraveghere deschis de Securitate pe numele Doinei Cornea si pe cel al unei alte disidente din Cluj, Eva Cseke, conferentiar universitar de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”.

Unul dintre colegii de promotie ai lui Marcel Brandusan a precizat ca, pe 19 decembrie 1989, ofiterul a fost premiat cu 3.000 de lei pentru modul in care a gestionat problema studentilor.

Integral in EvZ