Seful politiei Natiunilor Unite din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a fost demis, ieri, de administratorul ONU al provinciei, ca urmare a incidentelor de sambata, cand jandarmii romani au intervenit contra unei manifestatii violente a albanezilor, soldata cu doi morti.

Potrivit Reuters, lui Curtis i s-a cerut de catre administratorul ONU, Joachim Rueckner, "sa paraseasca postul, cu efect imediat", deoarece el ar purta "responsabilitatea politica" pentru faptele tuturor celor 1.800 de jandarmi si politisti internationali aflati in subordinea lui.

Or, desi ancheta asupra celor doi albanezi ucisi nu s-a incheiat, liderii locali albanezi i-au acuzat pe jandarmii romani de folosirea unei "forte excesive" contra manifestantilor. O autopsie incheiata marti a demonstrat ca cei doi protestatari albanezi au fost ucisi de gloantele de cauciuc trase de dispozitivul de forte de ordine care a intervenit impotriva celor 4.000 de manifestanti.

New York Times si International Herald Tribune pretind ca, pe baza unor inregistrari video, se poate vedea clar ca victimele au fost ucise "in mod evident" de jandarmii romani.

Potrivit acestor publicatii-surori (au acelasi editor), gloantele au fost trase dinspre contingentul de 97 de jandarmi romani care au intervenit sambata, administratia ONU efectuand acum o ancheta pentru a stabili deopotriva daca se pot gasi vinovati din randul jandarmilor si ai conducerii lor internationale.

Integral in Gandul

Doi albanezi, ucisi de gloantele romanilor

preluare Romania Libera

Fortele ONU din Kosovo au declansat o ancheta interna privind uciderea, pe 10 februarie, a doi manifestanti albanezi dintre cei 4.000 care au incercat sa intre in Palatul Parlamentului. Premierul guvernului local din Pristina, Aghim Ceku, a condamnat reactia violenta a fortelor din UNMIK (Misiunea Natiunilor Unite din Kosovo) si a cerut o ancheta.

In paralel, ziarista Jeta Xharro, de la Reteaua Balcanica de Investigatii Media, a declarat ca, din informatiile ei, doar jandarmii romani au fost dotati cu gloante de cauciuc.

Informatia furnizata de jurnalista ne-a fost infirmata de surse din cadrul Jandarmeriei Romane. “Toate fortele ONU sunt dotate standard. In cazul de sambata s-a actionat gradual. In primul rand au fost folosite gaze lacrimogene. Atunci cand protestatarii au devenit violenti, aruncand cu pietre si obiecte contondente in fortele de ordine, au fost folosite gloantele de cauciuc.

Este insa putin probabil ca etnicii albanezi sa moara astfel. Pentru a ucide pe cineva cu gloante de cauciuc trebuie ca tragerea sa aiba loc de la o distanta foarte mica, ceea ce nu s-a intamplat. Oricum noi am actionat la un ordin si doar in limita regulamentului stabilit”, ne-a precizat sursa noastra.

Romania Libera

Moartea a doi albanezi, pusa pe seama jandarmilor romani

de Claudiu Berbece, Viorica Marin (Adevarul)

Fara vreo dovada, cotidianul „Herald Tribune" sustine ca luptatorii din tara noastra sunt „in mod evident" responsabili pentru victimele violentelor din Kosovo

Presa internationala da vina pe jandarmii romani pentru cei doi albanezi ucisi in urma confruntarilor de sambata, din provincia Kosovo, dintre fortele de politie ONU si etnicii musulmani care au incercat sa intre cu forta in cladirea parlamentului albanez din localitatea Pristina.

Publicatia "The New York Times" relateaza ca cei doi manifestanti au fost ucisi de gloantele de cauciuc trase, probabil, de jandarmii romani, in timp ce cotidianul "Herald Tribune" sustine ca luptatorii din tara noastra sunt "in mod evident" responsabili pentru victimele violentelor din weekend.

Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku, seful guvernului dominat de majoritatea albaneza, a sugerat ca trupele ONU au utilizat forta excesiva in reprimarea miscarilor de protest. Biroul de Presa al Jandarmeriei Romane a replicat, ieri, amintind ca "jandarmii romani au actionat sub directa comanda a unui reprezentant ONU si au folosit forta gradual".

Adevarul.