Intorcandu-se impotriva intregii clase politice si a parlamentului, presedintele Traian Basescu a obtinut doua rezultate care nu il avantajeaza nici pe el, nici pe sustinatorii sai infocati.

Primul, a izolat complet PD pe scena politica. Democratii nu mai au niciun aliat. Consecintele unei asemenea situatii amare s-au vazut la motiunea anti-Macovei, cand ministrul, sprijinit cu ardoare de PD, a fost executat scurt in Senat. Pentru partidul lui Boc, viitoarele alegeri, oricand vor fi ele organizate, se anunta un moment extrem de dificil.

Daca PD nu va castiga un numar de voturi care sa-i permita sa guverneze singur, va fi mancat pentru ca nu va mai prinde locuri la Palatul Victoria in nicio alta combinatie.

Al doilea, in mod paradoxal, a intarit pozitia premierului Tariceanu. La prima vedere, seful guvernului se afla intr-o postura jalnica. Echipa sa nu mai dispune de majoritate in parlament, seful statului ii cere capul, partenerul PD ii este cel mai mare dusman, iar Opozitia il ameninta de cateva ori pe zi cu motiunea de cenzura.

In asemenea conditii, Cabinetul Tariceanu ar fi trebuit sa fi cazut de mult. In loc sa se intample asta, premierul si-a schimbat discursul si iese la atac folosind aceleasi cuvinte dure asupra carora altadata numai Traian Basescu avea monopol in batalia politica. Primul-ministru nu mai are de ce sa se teama, din moment ce adversarii sai au ajuns sa se anihileze reciproc.

Daca PD paraseste guvernarea, Tariceanu ar trece fara probleme prin parlament un guvern monocolor PNL. Deja PSD, PRM si PC ii cer liderului liberal sa scape de ministrii pedisti. Decizia privind modul in care va face o eventuala restructurare a Executivului ii apartine numai premierului, iar din acest punct de vedere PD a ajuns la mana lui Tariceanu.

Pe de alta parte, Opozitia nu isi poate permite sa introduca o motiune de cenzura la adresa guvernului. Demiterea lui Tariceanu in parlament ar presupune, conform Constitutiei, ca presedintele Traian Basescu sa faca nominalizarea pentru un nou sef al Executivului.

Daca respinge de doua ori candidatii desemnati de presedinte, parlamentul isi semneaza decizia de dizolvare, ajungandu-se la alegeri anticipate, pohta ce o pohteste Traian Basescu. Or, PSD, PRM si PC nu-i pot face un asemenea cadou sefului statului.

Am ajunge sa avem un presedinte suspendat, un parlament dizolvat, un guvern demisionar, doua referendumuri, alegeri europene, anticipate si, eventual, prezidentiale, toate intr-un singur an. Ceea ce este cam mult pana si pentru o tara vesela ca Romania.