Evaluarea nu se poate face fara existenta documentatiei legale a proprietatii (titlul de proprietate, fisa cadastrala). Importante sunt si informatiile despre imobil, cum ar fi amplasarea, starea tehnica, finisajele si imprejurimile.

Perioadele de cresteri artificiale de preturi pe piata imobiliara, asa cum s-a intamplat in ultimele doua luni, dau batai de cap celor care si-au planificat cumpararea unei locuinte cu bani imprumutati de la o banca. Asta pentru ca evaluarea facuta de specialist stabileste un pret mai mic decat cel pe care il cere vanzatorul, iar creditul oferit de banca in aceste conditii este pe masura.

"In aceste cazuri, evaluarea va tine cont de preturile la care s-au efectuat in mod real tranzactiile pe piata, si nu de preturile cerute de vanzatori", ne-a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Cu alte cuvinte, daca agentia imobiliara cere 95.000 de euro pentru apartamentul cu trei camere din cartierul bucurestean Berceni, care pana de curand costa 80.000 de euro, nu inseamna ca evaluatorul va stabili aceeasi suma. "Evaluarea da intotdeauna pretul corect", spune Crivii.

Iar pretul se calculeaza tinand cont de nivelul la care s-au vandut recent proprietati similare, dupa asa-numita metoda a comparatiilor de piata. Astfel, pentru a determina valoarea imobilului, evaluatorul face o analiza a pietei imobiliare, in cautare de tranzactii cu proprietati similare.

"Atunci cand preturile cresc brusc, asa cum s-a intamplat dupa 1 ianuarie 2007, in general scade numarul de tranzactii comparabile, pentru ca majoritatea cumparatorilor decid sa mai astepte", explica in continuare Crivii.

Integral in Gandul