Organismele Modificate Genetic (OMG). Un subiect delicat in UE, dar si in Romania. Dupa ce HotNews.ro a demonstrat ca Romania nu are inca un laborator care sa detecteze OMG-urile, o noua lacuna iese la iveala.

Un Registru National care sa cuprinda absolut toate informatiile din domeniu si care trebuia sa fie gata la 16 februarie, nu inca nu este functional. Iar autoritatile tac malc.

Registrul national al informatiei cu privire la modificarile genetice din organismele modificate genetic (OMG) si transmiterea informatiei catre Comisia Europeana trebuia sa fie infiintat de Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM) si sa devina operational acum cateva zile. Mai precis, pe 16 ianuarie.

Nimeni nu poate accesa deocamdata datele din acest document, intrucat autoritatile nu au reusit sa centralizeze toate informatiile la timp.

Registrul national al informatiei cu privire la modificarile genetice din OMG trebuia sa fie gata in 30 de zile de la data publicarii Ordinului 55 din 16 ianuarie in Monitorul Oficial. El face parte din categoria de reguli europene din domeniul protectiei mediului, pe care si Romania trebuie sa il respecte, avand statutul de tara membra a UE.

Insa, fie din cauza ca integrarea a prins nepregatite autoritatile romane, fie pentru ca lucrurile au mers greu, registrul nu poate fi accesat, asa cum trebuia, pe site-ul Agentiei Nationale de Protectia Mediului. Apelati telefonic de redactorii HotNews.ro, responsabilii cu realizarea registrului si cu publicarea lui pe internet nu au raspuns la telefon timp de o zi intreaga.

Registrul ar trebui sa contina „informatii cuprinse in notificari, cu privire la modificarea genetica din OMG, propuse pentru introducerea pe piata comunitara”, arata Biroul de Presa al Ministerului Mediului. De la aceeasi institutie aflam ca documentul nu este finalizat, dar ca va fi accesibil pe site-ul ANPM, fara sa aflam respeciva data.

„Datele se includ in Registru, in masura in care sunt transmise notificari la ANPM, ca autoritate competenta.

Se precizeaza ca se afla in curs de derulare, in cadrul Directoratului General Mediu si al Centrului de Cercetare al Comisiei Europene (Joint Research Center), proiectul de realizare a sistemului informatic necesar functionarii Registrului comunitar, GMOREGEX”, informeaza Ministerul Mediului. De la ANPM insa, nu am primit nici o veste.

Ce solicita de fapt UE, prin acest registru?

*** Introducerea directa a datelor de la nivel national (privind aplicantul, codul unic de identificare al OMG, utilizarea propusa, anul autorizarii OMG, etc).

*** Preluarea automata a datelor din Registrele nationale.

*** Inregistrarea datelor referitoare la OMG autorizate sub Directiva 2001/18/CE si a Regulamentului (CE) 1829/2003.

*** Cautarea si listarea informatiei dorite, pentru utilizatori cu diferite drepturi de acces: autentificati (utilizatorii din parte Comisiei si ai autoritatilor competente), cat si pentru cei neautentificati (anonimi), administratorii sistemului sau chiar „parti terte”, desemnate de autoritatile competente.

Ce mai are Romania de facut in domeniul OMG

„Sarcinile” Romaniei pe urmatoarea perioada ar fi, doua, conform oficialilor de la Ministerul Mediului.

Astfel, in domeniul legislativ se afla in curs de adoptare ordonanta de urgenta a Guvernului, care transpune in legislatia nationala Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European si a Consiliului nr.

18 din 12 martie 2001 privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic si care abroga Directiva 90/220/CEE, a Consiliului Comunitatilor Europene, cu amendamentele ulterioare.

De asemenea, este in curs de adoptare Hotararea Guvernului pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 1946/2003 din 15 iulie 2003 privind miscarea transfrontiera a organismelor modificate genetic.

Din punct de vedere al implementarii legislatiei, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca „trebuie dezvoltata capacitatea de control la frontiera (a importurilor, exporturilor si tranzitului OMG), prin colaborare cu Autoritatea Nationala a Vamilor, sa se asigure trasabilitatea si etichetarea OMG si ca sunt necesare laboratoare de detectie si identificare a OMG si personal specializat”.

De asemenea, arata autoritatile din domeniu, “este necesara colaborarea intre autoritatile implicate si o buna colaborare cu Comisia Europeana si celelalte state membre”. Ramane de vazut daca si de aceasta data autoritatile vor publica legile fara a se ocupa insa si de aspectele ce tin de implementare.