Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, va conduce delegatia Romaniei la intalnirea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, care se va desfasura pe 20 februarie, la Bruxelles, in prezenta ministrilor mediului din Statele Membre.

Acesta este primul Consiliu de Mediu la care Romania participa in calitate de membru deplin. Organizatiile ecologiste cer ministrilor europeni sa trateze cu atentie problema emisiilor de dioxid de carbon si „sa sprijine dreptul Ungariei de a-si proteja teritoriul si cetatenii de efectele negative asupra sanatatii si mediului prezentate de plantele modificate genetic”.

Pe agenda evenimentului se afla dezbateri privind schimbarile climatice -(obiectivele UE pentru viitoarea evolutie a regimului climatic international post 2012), Strategia Tematica privind Utilizarea Durabila a Pesticidelor, organisme modificate genetic, dar si Strategia

Tematica privind Protectia Solului si propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului prin care sa se stabileasca un cadru pentru protectia solului si amendarea Directivei 2004/35/CE.

De asemenea, sedinta va dezbate propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului, care amendeaza Directiva 2003/87/CE pentru includerea aviatiei in schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si rezultatele evaluarii Strategiei Comunitare de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la masini.

Reprezentantii romaniei vor avea interventii in ceea ce priveste obiectivele UE pentru viitoarea evolutie a regimului climatic international, post 2012, si contributia pentru Consiliul European de Primavara.

Romania va sustine obiectivul UE de reducere cu 30% a emisiilor de gaze

„MMGA va formula, in scris, raspunsuri la intrebarile referitoare la propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului care amendeaza Directiva 2003/87/CE pentru includerea aviatiei in schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si in ceea ce priveste protectia solului - Strategia Tematica privind Protectia Solului si propunerea de Directiva

a Parlamentului European si a Consiliului, prin care sa se stabileasca un cadru pentru protectia solului si amendarea Directivei 2004/35/CE”, se arata intr-un comunicat al ministerului Mediului.

Romania va sustine obiectivul general al UE de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre tarile dezvoltate, pana in anul 2020, si angajamentul intern de reducere cu 20% (fata de anul de referinta prevazut de Protocolul de la Kyoto).

Greenpeace cere sprijin pentru Ungaria

Ministrii de Mediu vor vota propunerea Comisiei Europene de rasturnare a clauzei de salvgardare activata de Ungaria pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810 pe teritoriul sau.

Organizatia negunernamentala de mediu Greenpeace „cere Ministrilor de Mediu sa sprijine dreptul Ungariei de a-si proteja teritoriul si cetatenii de efectele negative asupra sanatatii si mediului prezentate de plantele modificate genetic”, se arata intr-un comunicat transmis de organizatie.

„MON810 a fost autorizat pe piata Uniunii Europene in 1998 sub o legislatie care nu mai este in vigoare (Directiva UE 90-220), si care nu impunea o evaluare riguroasa a riscurilor pentru mediu.

Noua Directiva 2001-18, este mult mai stricta, vizeaza si efectele indirecte, cat si cele pe termen lung asociate cultivarii OMG, precum si caracteristicile specifice ale mediului local”, sustin ecologistii.