Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut marti seara cateva schimburi de replici dure in cadrul emisiunii "Intre bine si rau", realizata de Liviu Mihaiu pe TVR1.

Dupa ce premierul Tariceanu afirmase ca "biletelele" si "telefoanele" sale au fost niste gesturi normale, de ingrijorare, iar cele ale presedintelui au depasit cadrul institutional, presedintele Basescu a intervenit telefonic in cadrul emisiunii acuzandu-l la randul sau pe premier de legaturi cu "baietii destepti" din domeniul energiei.

"Am o rugaminte la premier, sa nu mai minta...", si-a inceput discursul presedintele.

Traian Basescu a explicat ca reprezentantii Alro au adresat un memoriu presedintiei spunand ca in fiecare an trebuie sa se duca cu "valiza de bani " la Ministerul Industriilor pentru a primi restul de 25% din necesarul de energie de care avea nevoie pentru a functiona.

Alro Slatina era "trimisa" sa-si ia energia necesara de la Energy Holding, firma patronata de Nicolae Buzaianu. Acelasi Buzaianu a fost si reprezentantul firmei VA Tech Hydro, firma cu care Calin Popescu Tariceanu a incheiat, in calitatea de ministru al Industriilor avuta atunci, un contract dezastruos pentru modernizarea Portilor de Fier, potrivit presedintelui.

Traian Basescu spune ca premierul stia ca ministrul Codrut Seres a intrat in relatii incorecte cu "baietii destepti" din energie inca din 2005, dar a preferat sa tolereze aceste lucruri.

"Va asigur ca niciodata nu o sa trec peste indatoriile mele constitutionale. Una dintre ele este sa nu las firmele la cheremul unor mafii. Iar in energie avem o mafie. O stiti de doi ani si nu faceti nimic", si-a incheiat presedintele Basescu atacul la adresa premierului.

Tariceanu a replicat acuzandu-l pe Traian Basescu ca a intervenit in mod direct pentru Alro Slatina, si in urma presiunilor exercitate de el si de Theodor Stolojan, firma amintita a putut obtine energie electrica foarte ieftina.

"S-au facut interventii directe la furnizorul de energie electrica, Hidroelectrica, atat de catre presedinte cat si de consilierul prezidential, Teodor Stolojan. Intrebati-l pe Seres cum s-au desfasurat presiunile", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Raspunzand intrebarilor puse de ziaristii prezenti in emisiune, referitoare la "grija" sa deosebita pentru prietenul Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a facut toate interventiile in mod legal fiind ingrijorat de soarta unuia dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

Tariceanu spune ca, de cand este premier, nu a luat nicio initiativa legislativa sau de alta natura care sa-l avantajeze pe Dinu Patriciu si Rompetrol si a spus ca trebuie sa-i acordam cu totii prezumtia de nevinovatie pana cand Justitia va da un verdict final in cazul sau.

Numai ca premierul pare a nu-si mai aminti interventia facuta in favoarea lui Patriciu in Parlament, in 8 noiembrie 2005, cand a declarat ca retinerea lui Patriciu a fost "o situatie de abuz". Ori situatia de abuz nu fusese constatata de nicio instanta de judecata.

Declaratia a survenit pe fondul litigiul deschis de The Rompetrol Group (Olanda) la Banca Mondiala unde statul roman era reprezentant de Guvern.

Mai mult, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a inaintat, la inceputul lunii februarie, grupului Rompetrol un document care atesta indeplinirea tuturor obligatiilor asumate la privatizarea rafinariei Petromidia.

Initiativa AVAS - institutie condusa de liberalul Teodor Atanasiu si anterior de un alt liberal, Razvan Orasanu, - a picat in plin proces al statului contra companiei conduse de Dinu Patriciu.

Intervenit telefonic in emisiunea "Ultima ora" de la Realitatea TV, fostul ministrul al MEC, Codrut Seres, a declarat ca in piata de energie se zvoneste ca Alro ar fi dat patru milioane de euro unui membru al administratiei prezidentiale pentru a le sustine interesele pe langa presedinte.