Curtea Constitutionala a decis, cu putin timp in urma, ca ministrul Justitiei, Monica Macovei nu trebuie revocata din functie, in urma adoptarii, in Senat, a unei motiunii impotriva sa. Decizia Curtii a fost luata cu majoritate de voturi.

Judecatorii Curtii Constitutionale au dezbatut implicatiile motiunii simple anti-Macovei, ca urmare a sesizarii depuse la Curtea Constitutionala, saptamana trecuta, de catre liderul Aliantei DA in Senat, Puiu Hasotti. El a cerut Curtii sa se pronunte asupra obligativitatii demiterii ministrului justitiei, Monica Macovei, ca efect al votarii motiunii.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie.

Premierul Tariceanu a reafirmat, luni, la finalul sedintei Biroului Politic al PNL, ca o sustine pe Monica Macovei, insa asteapta decizia Curtii Constitutionale in privinta efectelor motiunii simple asupra demiterii ministrului justitiei, precizand ca nu va contesta decizia CC.

Motiunea anti-Macovei fusese adoptata in 13 februarie in plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru".

Noua lege a referendumului este neconstitutionala

Tot miercuri, Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse legii referendumului in urma unui vot in plenul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale.

PD sesizase Curtea in legatura cu amendamentele la actul normativ care prevad ca presedintele poate fi demis prin referendum cu jumatate plus unu din voturile celor care se prezinta la vot. Vechea lege stipula ca, pentru demitere, este necesar votul a jumatate plus unu din numarul celor inscrisi pe listele de vot.

Constestatia PD s-a referit insa doar la aceste modificari ale Legii referendumului. Asta inseamna ca decizia prin care parlamentarii au stabilit cu o zi in urma ca referendumul pentru suspendarea presedintelui este prioritar celui pentru votul uninominal ramane valabila.

Deputatul PD Costica Canacheu a declarat pentru HotNews.ro ca democratii vor ataca din nou la Curtea Constitutionala modificarile operate intre timp de parlamentari.

Alexandru Lazescu: Deciziile CC - un vot de blam la adresa Parlamentului

Comentatorul politic Alexandru Lazescu a declarat pentru HotNews.ro ca deciziile Curtii Constitutionale sunt un vot de blam la adresa Parlamentului si ca pot fi considerate un indiciu ca PSD ar putea renunta la initiativa de suspendare a presedintelui: "social-democratii sunt tari in declaratii, dar decizia Curtii ar putea sa fie un refugiu pentru PSD".

Lazescu crede ca decizia Curtii nu este surprinazatoare si ca aceasta a fost determinata si de presiunea populara acumulata in ultimile saptamani: "Curtea Constitutionala nu era pregatita sa faca fata presiunii populare".