De anul acesta, stampila nu mai este obligatorie pe facturi.

In Uniunea Europeana, astfel de prevederi au fost eliminate de ani buni.

Romanii au scapat pentru prima data anul acesta de birocratia in ceea ce priveste facturile. Firmele pot sa-si tipareasca singure facturile, deci nu vor mai fi obligate sa le ridice de la Imprimeria Nationala.

Stampila se va practica in continuare pe contracte, desi avocatii sustin ca nu exista nicio lege care sa impuna acest lucru.

Codul Fiscal, intrat in vigoare in prima zi a lui 2007, defineste, preluand prevederile europene, ce trebuie sa contina o factura: date de identificare a cumparatorului, a vanzatorului, a operatiunii. Stampila nu se afla printre elementele obligatorii.

In trecut, regulile prevedeau ca fiecare factura sa fie stampilata si semnata. Culmea birocratiei: era necesara si seria de buletin a cumparatorului.

Cum prevederile privind bonurile fiscale nu erau incluse in Codul Fiscal, stampila este in continuare necesara pentru a deconta bonuri de benzina si de la restaurante.

Cu ani in urma fata de UE

Ceea ce pare o mare „usurare” in Romania este de fapt o situatie obisnuita in tarile din vestul Europei sau in Statele Unite. „In tarile din Europa de Vest si America de Nord, stampila nu e obligatorie de 20-30 de ani”, spune Petru Buzescu avocat din Baroul Bucuresti si cel de la New York.

Aici, daca ati fi cerut stampila pe o factura de la hotel sau de la cumparaturi, vanzatorii ar fi ridicat din sprancene fiindca existenta stampilei nu mai este obligatorie de ani buni. In Anglia, de exemplu, au trecut cinci-sase ani de cand a fost eliminata obligativitatea stampilelor.

La fel si in Statele Unite, unde nu este nicio problema ca o firma sa deconteze bunuri si servicii achizitionate pe internet, in conditiile in care nu s-a auzit de stampila pe paginile web.

Probleme

Noile reglementari, putin cunoscute

Nu toata lumea stie noile reglementari, asa ca au fost semnalate cazuri in care:

> contabilii cer pentru decont facturi- tip de la Imprimeria Nationala care sa aiba si stampile

> clientii cer vanzatorilor sa stampileze facturile

> institutiile de stat nu deconteaza lucrarile, cheltuielile sau TVA-ul in baza facturilor pe tip nou

Solutie: invocati articolul 155, alineatul 6 din noul Cod Fiscal, unde scrie negru pe alb ca „semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii”. Codul este accesibil pe site-ul Ministerului Finantelor. (www.mfinante.ro)

Istoric

Peste 200 de ani cu stampila pe documentele oficiale

Stampilele au inceput sa fie utilizate pe documentele oficiale si de afaceri in timpul razboiului civil din Statele Unite, din 1861-1865, sustin istoricii.

La vremea aceea, unionistii (statele din Nord) au finantat razboiul prin introducerea unor prevederi prin care stampila era obligatorie pe aproape fiecare document de afaceri - facturi, pro forma, cecuri.

In Romania, „meritul” pentru obligativitatea stampilelor apartine regimului comunist.

In 1959, in reglementarile privind „receptia, expeditia si transportul marfurilor” a fost introdusa obligativitatea stampilei pe documentele de transport, iar in 1964, stampila cu „achitat” pe chitante.

Doi inventatori isi disputa meritul pentru inventarea stampilei utilizate in zilele noastre - cu amprenta de cauciuc.

Primul este L.F. Witherell, din Illinois SUA, care sustine ca ideea i-a venit in 1866, iar cel de-al doilea este James Orton Woodruff, din New York, care sustine ca a vazut o stampila cu litere de lemn lipite pe cauciuc in 1864 si apoi a trecut la productia de masa.

Integral in EvZ