Vitaminele sub forma de pilule pe care le iau milioane de oameni din intreaga lume fac mai mult rau decat bine, potrivit ultimelor cercetari, relateaza "The Times".

Trei suplimente - vitamina A si E si betacaroten - par sa creasca rata deceselor in randul celor care le iau. Vitamina C si seleniul nu au niciun efect.

Rezultatele noilor cercetari, publicate in "The Journal of the American Medical Association", sugereaza ca banii cheltuiti pe suplimentele de vitamine sunt o risipa. Noul studiu este de fapt o metaanaliza care cumuleaza mai multe studii anterioare.

A fost realizat de o echipa condusa de Goran Bjelakovic, de la Spitalul universitar din Copenhaga, care a folosit metode dezvoltate de Cochrane Collaboration, un grup international specializat in analizarea produselor folosite de medicina.

Care sunt riscurile

Sustinatorii suplimentelor care contin vitamine cred ca ele pot actiona ca antioxidanti, prevenind formarea radicalilor liberi sau a colesterolului, care duc la boli severe. Teoria pare plauzibila si testele initiale pareau s-o sustina. Dar pe masura ce s-au facut mai multe teste, rezultatele au fost diferite.

Integral in Adevarul