Campania Voci curate cinta din ce in ce mai fals, nu din vina interpretilor, ci pentru ca asa ii e scris in partitura!

Tot ceea ce s-a intimplat in Romania postrevolutionara „pe bune“ a fost maimutarit, deturnat, ridiculizat sau anihilat prin actiuni in oglinda. Intr-o oglinda a diversiunii.

O evidenta: Dupa aparitia PNT-CD al lui Coposu, s-a ivit, pe scena politica, Partidul Democrat-Agrar condus de hazliul Victor Surdu, PNL a fost blagoslovit, tot la deruta, cu Uniunea Liberala Bratianu, condusa de Bratianu-Cartof. Proclamatia de la Timisoara a primit, in oglinda strimba a emanatilor, Proclamatia de la Podul Inalt.

Actiunilor pentru studierea ororilor comuniste, avindu-l ca stindard pe Ticu Dumitrescu, li s-a scos din mineca lui Iliescu un institut pentru studierea totalitarismului condus de peremistul Radu Ciuceanu. Si exemplele ar putea continua pe multe pagini.

Coagularii unei societati civile oneste i s-au opus tot felul de organizatii si insailari organizatorice menite sa bruieze, in continuare, normalitatea.

Un astfel de exemplu este asociatia Civic Media condusa de Victor Roncea. Dupa cum se prezinta lucrurile pina acum, Civic Media este menita sa compromita ideea demascarii celor care au colaborat cu Securitatea. Desi exista o lege (ciuntita si ea!) si o institutie pentru Studierea Arhivelor Securitatii, „baietii“ s-au simtit datori sa intre in hora ca sa ia fata adevaratei demascari.

Exact asa cum se procedeaza in cazul incendiilor de paduri. Daca focul ameninta sa o ia intr-o anumita directie, specialistii aprind focuri din directia contrara ca sa poata limita aria amenintata. Un foc de sens contrar lasa focul initial fara obiect atunci cind ajunge la suprafata pirjolita gata, sub control.

Limitarea pierderilor in procesul de aflare a adevarului pare vitala pentru pompierii voluntari ai societatii asa-zis civile. O demascare functionind pe principiul vaccinului, menita doar sa fabrice niste anticorpi care sa-i ajute pe baietii cu pricina sa scape.

Legiunea justitiarilor lui Roncea (daca nu cumva defileaza singur in fata unui capitan imaginar) a supraincarcat CNSAS-ul cu solicitari, pe de o parte, si a lansat umbra suspiciunii asupra tuturor ziaristilor, pe de alta parte. Toti la gramada, toti pe o lista cearsaf, fara criterii. Au ajuns, otova, pe masa CNSAS, si nume de ziaristi care erau prescolari inainte de ’89!

Care e rezultatul concret, de pina acum, al campaniei duse cu exces de zelea, pardon, de zel, de alde Roncea? Carol Sebastian a demisionat de la „Cotidianul“, chiar inainte de a se sti daca a facut sau nu politie politica, iar Cornel Ivanciuc a fost exclus, tot asa, inainte de verdict, de la „Academia Catavencu“. Da, acum exista doua publicatii cu voci curate. Dar noi am fi facut asta si fara Roncea!

Cei mai multi turnatori au fost gasiti la „Ziua“, ziarul care a co-initiat actiunea. Asta pe linga Sorin Rosca Stanescu, turnator cu notorietate inainte chiar de infiintarea CNSAS! Patrusca a semnat angajament, Valentin Hossu-Longin a turnat harnic, Vladimir Alexe, la fel, Dan Ciachir s-a spovedit ofiterului de legatura pe tigari etc.

Si s-a intimplat ceva? A cerut vreunul scuze? A intrat vreun nume dintre cele deconspirate intr-o tacere autopunitiva? Nici vorba. Ca dovada ca nu asta a urmarit „Ziua“, altele au fost mizele diversiunii sale: trebuiau lansate niste fumigene, le-au lansat!

„Cotidianul“ a publicat si multe alte nume din dosarul Presa, de la Geo Raetchi la Smaranda Oteanu-Bunea. Si nici din partea celor dovediti de noi, cu tabele si nume conspirative, nu a venit macar vreun murmur de scuze sau regrete.

Victor Roncea, portdrapelul acestei actiuni, omul care a imbracat camasa militantismului civic, s-a cam umplut de ridicol, a fost un instrument inconstient. Asta daca il creditam cu bune intentii. Dar eu nu cred ca e de buna-credinta.

Pentru ca daca ar fi fost asa, ar fi avut doua posibilitati: ori sa le ceara turnatorilor dovediti de la „Ziua“ sa plece (ceea ce e absurd, ar fi lasat ziarul fara conducere), ori sa plece el intr-un loc mai curat.

Pentru ca, daca esti un asa de mare luptator contra turnatorilor, e de bun-simt sa nu-ti iei banii de la aceeasi casierie cu ei!