Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, joi, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor. Totodata, Centrul European de Cultura Sinaia va restitui regelui alte doua vile de pe domeniul Peles - Ceramica si Stavilar.

Celelalte imobile de pe domeniul Peles, printre care Castelul Foisor, Casa Cavalerului, au fost deja retrocedate in urma unor negocierilor dintre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) si reprezentantii Casei Regale.

Potrivit NewsIn, Casa Regala urmeaza sa faca Statului Roman o oferta de rascumparare a domeniului Peles si a partii vechi a Foisorului. Suma platita de stat va fi stabilita in urma unei evaluari realizate de o comisie de audit si prin negociere.

Potrivit Memorandumului de intelegere dintre Casa Regala si Guvernul Romaniei, aprobat saptamana trecuta de Executiv, dupa ce va fi rascumparat de stat, Castelul Peles va functiona ca muzeu, iar Pelisorul va deveni resedinta a Casei Regale, insa isi va pastra, pe o perioda de trei ani de la retrocedare, destinatia de muzeu.

Castelul Foisor va fi cumparat de Statul Roman de la rege si va continua sa fie resedinta de protocol.