Campaniile televizate tot mai dese de promovare ale Petrom prezinta o companie petroliera avantajoasa pentru romani. Numai ca privatizarea societatii a asigurat pe termen lung gauri de sute de milioane de dolari la bugetul statului, minusuri acoperite din bani publici.

Desi Petrom se erijeaza intr-o companie rentabila pentru contribuabili, in fapt, majorarea discretionara a preturilor la carburanti arata ca OMV, actionarul majoritar al Petrom, subtiaza fara jena buzunarele romanilor, obtinand profituri deloc neglijabile. Asta pentru ca guvernarea Nastase a incheiat un contract cel putin dezavantajos pentru romani.

Compania Petrom a fost privatizata in ultimele luni de mandat al guvernului Nastase. Desi ramase partial secrete, clauzele contractului de privatizare sunt evident in defavoarea romanilor, care trebuie sa indure din pusculita proprie majorarile de pret ale austriecilor de la OMV.

Privatizarea s-a facut la un pret prea mic, zacamintele de petrol si gaze au fost subevaluate, redeventele pentru acestea platite statului sunt mici si statul roman nu poate cere o majorare a acestora, contractul permite desprinderea sub forma de SRL-uri a rafinariei Arpechim si a altor active importante, statul roman are posibilitati reduse de a bloca eventuala vanzare a unor active majore ale

Petrom, nu se cunoaste actionariatul OMV-Petrom, statul roman nu poate percepe taxe suplimentare pe productie si nu poate negocia folosirea titeiului romanesc ca parghie de stopare a cresterii cotatiilor la pompa. Toti banii pierduti in urma acestor "scapari" ale negociatorilor sunt platiti din buzunarele romanilor.

In plus, sumele la care negociatorii romani au renuntat puteau fi utilizate in sanatate, educatie, infrastructura si alte domenii in privinta carora statul se plange ca nu are bani sa le finanteze suficient. Cu toate acestea, Petrom si-a inmultit reclamele televizate in care compania detinuta de OMV este prezentata ca fiind printre cele mai avantajoase pentru cetatenii romani.

Scandalul iscat la sfarsitul anului trecut, referitor la subminarea sigurantei energetice a Romaniei si necesitatea unei noi strategii nationale in domeniul energiei, a provocat reactia OMV-Petrom, cap de afis in acest scandal, care si-a inmultit campaniile de promovare pentru a nu isi pierde credibilitatea.

Profit

Profiturile obtinute de OMV din buzunarele romanilor au survenit in urma majorarilor repetate operate de austrieci de cand au preluat Petrom, fara cea mai mica posibilitate a statului roman de a controla dinamica preturilor.

Dupa primele sase luni ale anului 2005, profitul Petrom a fost de 160 milioane euro (de sase ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada din 2004), iar pe tot anul 2005, OMV a obtinut un profit de 391 mil. Euro.

In august anul trecut, profitul OMV ajunsese deja sa acopere banii dati statului roman in urma privatizarii, cele 669 de milioane de euro: grupul austriac incasase in iunie 2006 venituri de circa 685 de milioane de euro. Politicienii si economistii si-au manifestat in tot acest timp nemultumirea fata de preturile practicate de Petrom.

Incalcarea contractului de privatizare

Potrivit unei clauze de protejare a pietei romanesti, OMV are obligatia sa se consulte cu Ministerul Economiei de fiecare data cand decide majorarea pretului la carburanti. Inainte de a scumpi in 2005 de doua ori intr-o saptamana preturile la carburanti, OMV, proprietarul Petrom, nu s-a consultat insa cu MEC, dupa spusele ministrului economiei de atunci, Codrut Seres.

Potrivit articolului 4.1.10, pe perioada in care vanzatorul sau entitatea succesoare in drepturi a acestuia continua sa detina mai mult de 10% din capitalul social al Petrom in cazul unei crize, cauzate de insuficienta cantitatilor furnizate de surse din afara Romaniei (...), cumparatorul se va consulta cu Ministerul Economiei si Comertului, cu privire la actiunile rezonabile pe care le-ar putea

lua societatea in vederea asigurarii in etape a unei aprovizionari adecvate a pietei (...)".

Statul, neputincios

Romania nu mai are nici o putere de a impiedica eventualele scumpiri mai mult sau mai putin justificate efectuate de Petrom. Romania detine acum 30% din actiunile companiei petroliere.

Cu aceasta participare, guvernul are doi reprezentanti in Consiliul de Administratie a Petrom, care participa doar la votarea strategiei generale a companiei si nu pot decide cresterile sau diminuarile curente ale preturilor la carburanti.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom exista o clauza care permite statului roman sa intervina dar numai in cazul unei crize in ceea ce priveste aprovizionarea cu petrol din afara Romaniei.

Integral in Curentul