Romania nu se va grabi sa treaca la moneda unica europeana si prefera sa atinga o “reala convergenta” cu criteriile UE, declara guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu citat de Financial Times, in editia electronica de vineri.

Mugur Isarescu spune ca desi Romania, care a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a indeplinit mai devreme decat era de asteptat criteriile pentru a deveni membru al zonei euro, nu este cazul ca tara noastra sa se grabesca sa adopte moneda unica europeana pana cand nu are loc “o reala convergenta”.

"Adoptarea monedei euro pare o decizie simpla, dar este de fapt una complicata si trebuie sa pastram echilibrul intre ambitii si realitate", declara guvernatorul BNR in cotidianul britanic.

Isarescu explica ca Romania, unde a crescut mult numarul investitorilor straini dupa aderarea tarii la UE, vrea sa evite situatia prin care a trecut banca centrala din Ungaria. Acesta a fost nevoita de doua ori sa amane data anuntata pentru adoptarea euro, intarzieri care au infuriat investitorii.

„Daca ne referim doar la convergenta nominala, Romania o va putea indeplini intr-un termen scurt, dar fara o convergenta reala adoptarea euro va fi clar in devafoarea Romaniei”, adauga Isarescu.

Potrivit programului adoptat de guvern in ianuarie 2007, Romania a fixat anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene.

Guvernatorul Isarescu este preocupat de capacitatea Romaniei de a indeplini criteriile de la Maastricht, mai ales in ceea ce priveste reducere inflatiei si a deficitului public, comenteaza Financial Times.