Liderul fortelor de centru-stanga din Italia, Romano Prodi, a fost reconfirmat, vineri, in functia de premier dupa ce a primit votul de incredere din partea Camerei inferioare a Parlamentului de la Roma, relateaza Reuters. Prodi a obtinut 342 de voturi pentru si 253 impotriva. Doi membri ai Camerei inferioare a Parlamentului s-au abtinut de la vot.

"A fost un vot bun", a spus Prodi. "Dezbaterea a aratat ca fortele de centru-stanga sunt mult mai unite decat cele de centru-dreapta iar acest lucru inseamna ca guvernul isi va continua misiunea cu putere", a adaugat premierul.

Prodi a renuntat la functie dupa ce Senatul nu a sustinut politica externa a Cabinetului sau care prevedea mentinerea trupelor italiene in Afganistan si extinderea bazei americane de la Vicenza. Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, i-a oferit sambata o a doua sansa, cerandu-i lui Prodi sa ramana la conducerea Guvernului si sa solicite un vot de incredere in Parlament.

Romano Prodi a castigat miercuri votul de incredere in Senat, obtinand 162 de voturi pentru si 157 impotriva.

Conditia premierului, pentru a ramane lider al coalitiei de centru-stanga, a fost ca partenerii din aceasta alianta sa respecte 12 principii intre care figureaza: respectarea angajamentelor internationale ale Italiei pentru mentinerea pacii, reducerea cheltuielilor bugetare, reforma pensiilor, mai putine lupte politice interne, autoritate deplina pentru Prodi.

Prelungirea misiunii din Afganistan are nevoie, luna viitoare, de aprobarea Parlamentului. Unul dintre senatorii pe care conteaza Prodi deja a anuntat ca va vota negativ.