Cristiano Ronaldo s-a nascut in Funchal, Madeira, la 5 februarie 1985. „Ronaldo” este un nume nu foarte des intilnit in Portugalia; tatal sau l-a ales dupa... Ronald Reagan pe care l-a indragit ca actor, nu ca presedinte al SUA.

A inceput sa joace fotbal organizat la o echipa locala, iar performantele lui au atras interesul cluburilor mari din Lisabona. Benfica si Sporting au trimis emisari in Madeira pentru a discuta cu parintii. Mai convingatorii au fost cei de la Sporting - i-au promis copilului un stagiu de trei zile, la capatul caruia l-au si legitimitat.

In acelasi timp, Sporting a ajutat-o si pe mama lui Cristiano Ronaldo sa isi gaseasca o slujba pentru a fi linga baiat.

Primul gol marcat de Cristiano Ronaldo pentru Sporting

Intrarea in echipa de juniori 17 ani a Portugaliei l-a transformat pe Cristiano Ronaldo intr-o tinta preferata a scouterilor din campionatele bogate. Primul om care l-a dorit in Anglia a fost Gerrard Houllier, antrenorul lui Liverpool la acea data.

Desi au fost incintati de abilitatile lui Ronaldo, „Cormoranii” au hotarit sa mai astepte, temindu-se ca virsta frageda l-ar putea impiedica pe explozivul „winger” sa se adapteze.

Decizie riscanta - la numai citeva luni, Cristiano Ronaldo a avut o alta intilnire cu destinul: la inaugurarea stadionului Alvalade din Lisabona, Sporting a invins cu 3-1 pe Manchester United. „Decit sa joc impotriva lui, prefer sa il am in echipa”, ar fi spus managerul Alex Ferguson.

Si Manchester il recruteaza, felicitindu-se ca a gasit un fotbalist ofensiv capabil sa joace pe ambele aripi. Si il gasise tocmai in perioada plecarii lui Beckham la Real Madrid!

Cristiano Ronaldo - Best of

In ultimele doua luni, portughezul a fost declarat cel mai bun jucator al Ligii Engleze. Are 16 goluri marcate in actuala stagiune, ceea ce inseamna ca a cistigat deja pariul cu antrenorul Ferguson care il provocase sa marcheze mai mult de 15. Numele lui Cristiano Ronaldo este pe buzele tuturor, inclusiv Wayne Rooney aplaudindu-i reusitele...

Cristiano Ronaldo si Wayne Rooney au fost protagonistii unuia dintre episoadele incinse ale ultimei Cupe Mondiale. In meciul Portugalia-Anglia, Ronaldo a „contribuit” la eliminarea lui Rooney, incercind sa il sensibilizeze pe arbitru sa ii arate cartonasul rosu. Dupa acel joc (cistigat de portughezi), presa engleza a declansat un atac violent asupra lui Ronaldo.

Tinarul jucator portughez nu a rezistat presiunii si a anuntat ca vrea sa plece la Real Madrid, pentru ca nu mai poate lucra in Anglia.

Portugalia-Anglia, Cupa Mondiala 2006, eliminarea lui Rooney

Ca nu a plecat din Anglia, este meritul tribunei Old Trafford care l-a aclamat la primul joc dupa World Cup 2007. Suporterii lui Manchester l-au inconjurat cu aceeasi dragoste cu care l-au facut sa treaca si peste acuzatiile ca are obiceiul de a se arunca prin careurile adverse, simulind ca ar fi fost faultat, pentru a obtine lovituri de pedeapsa.

Si totusi. Chiar daca este pustiul preferat de pe „Teatrul Viselor”, iar Rooney a uitat episodul de la Mondiale, zilele lui Cristiano Ronaldo la Manchester sunt numarate. Presiunile lui Real Madrid s-au accentuat, acest lucru il stie si Ferguson care l-a lasat in decembrie sa plece citeva zile in Dubai pentru a se intilni cu avocatii clubului spaniol.

Acolo a fost reperat de jurnalistii cotidianului spaniol AS ale caror articole asteapta doar anuntul oficial pentru a fi publicate - „Cristiano Ronaldo la Real? Nu mai e o stire. E o chestiune de detalii...”