Tudor Giurgiu a anuntat ieri demiterea sefei Stirilor TVR, Rodica Culcer. Un rol neasteptat in aceasta demitere a jucat Ion Iliescu, scrie Cotidianul.

Culcer e demisa inainte de a-i fi fost finalizata evaluarea, denunta Romania Libera.

Sefa stirilor TVR si Daniela Zeca-Buzura sunt ultimele „reduceri de costuri" ale lui Tudor Giurgiu, scrie si Adevarul. Demiterea lui Culcer, o miscare politica in favoarea lui Tariceanu, potrivit Curentul.

Plecarea din TVR a sefei stirilor era ceruta, asteptata si perfect logica, scrie Cronica Romana.

Giurgiu o executa pe Culcer dupa un schimb de mailuri

Scandalul dintre presedintele TVR si sefa directiei de Stiri a fost incins de faptul ca Ion Iliescu nu a primit dreptul la replica dupa o emisiune a Rodicai Culcer cu Basescu.

„Cotidianul“ a intrat in posesia unui schimb dur de mesaje pe e-mail intre Tudor Giurgiu si Rodica Culcer, tema fiind dreptul la replica al lui Ion Iliescu. CNA a somat TVR, in prima jumatate a lui februarie, sa-i acorde spatiu de emisie fostului presedinte, Tudor Giurgiu a reactionat prompt oferindu-i o emisiune intreaga.

Rodica Culcer i-a raspuns acuzindu-l de incercari de interventie in politica editoriala a departamentului Stiri: „Tudor, am citit cu stupoare reactia ta la somatia CNA. Dupa comunicatul dat presei saptamina trecuta credeam ca intr-adevar esti imun la presiuni politice, dar constat ca m-am inselat. (...)

Constat ca te gindesti sa impui invitati la emisiuni si in Jurnal. Nu cumva vrei sa dictezi si intrebarile si tonul interviului? Nu-ti dai seama ca sintem supusi unei campanii de intimidare? Sau poate iti dai seama dar nu ai curajul sa te opui.

Cum poti accepta fara sa cricnesti reprosurile privind atitudinea noastra fata de PSD, cind jurnalele sint pline de declaratiile lui Geoana, iar PSD nu a lipsit de la nici o editie a Foc Incrucisat. Marturisesc ca sint foarte dezamagita de schimbarea ta de atitudine si de cedarea ta neconditionata in fata presiunilor politice“.

Integral in Cotidianul.

Tudor Giurgiu nu isi face procese de constiinta: "Daca pica raportul TVR, nu-mi dau demisia"

de Bogdan Iancu, Elena Vladareanu

Motivele invocate de Tudor Giurgiu pentru decizia demiterii Rodicai Culcer, pe care spune ca si-o asuma, au fost impachetate in generalitati de genul: "Au existat greseli pe care le-am discutat cu Rodica..." sau "Jurnalul nu arata cum imi doresc si nu cred ca exista vreo perspectiva de schimbare in sensul pe care mi-l doresc".

Singura observatie punctuala a fost legata de matinalul care ar fi trebuit sa apara in grila TVR pe 9 ianuarie si care, in cele din urma, nu s-a mai lansat. Pe de alta parte, chiar Giurgiu recunoaste ca inca nu a facut evaluarea Rodicai Culcer.

Pentru ca sefa Departamentului Stiri sa fie demisa, trebuie sa primeasca la evaluarea facuta de Giurgiu o nota sub 6. La ultima evaluare Culcer a primit nota 9. Zilele trecute, Rodica Culcer afirma ca nu-si va da demisia daca nota primita va fi 5 si ca va solicita, in cazul ca acest lucru se va intampla, o comisie care sa reevalueze activitatea sa.

Trebuie spus ca procedura de destituire este, in atare conditii, destul de complicata pentru ca, in final, o decizie nefavorabila data de aceasta comisie poate fi contestata in instanta. Pe de alta parte, Tudor Giurgiu nu pare sa fie dispus sa mai negocieze ceva in cazul Culcer chiar daca spune ca astazi va avea o discutie cu directorul Departamentului Stiri.

Integral in Romania Libera

Rodica Culcer, pe faras

de Vlad Iorga

Intr-o serie de afirmatii menite sa explice situatia in care se afla televiziunea publica din punct de vedere financiar si organizatoric, Tudor Giurgiu, presedintele-director general al institutiei, a anuntat si ca urmatoarea evaluare a Rodicai Culcer, directoarea stirilor, ar putea duce la concedierea acesteia pentru performante slabe.

Tudor Giurgiu a declarat, duminica, ca directorul de stiri, Rodica Culcer, nu si-a indeplinit misiunea si ca exista "unele lucruri" pe care nu le-a facut. "Urmeaza sa am o intalnire cu dansa, probabil luni dimineata, si in urma evaluarii sa luam o decizie.

Sunt niste lucruri pe care doamna Culcer nu le-a facut, asa ca dati-mi voie sa spun ca stirile din acest moment au nevoie de o schimbare", a declarat Giurgiu. Acesta ii reproseaza Rodicai Culcer ca nu a fost suficient de dinamica. "Eu nu spun ca doamna Culcer nu are performante, eu am semnat decizia de a o numi pe post. Vreau ca managementul acestei directii sa aiba alta dinamica.

E o decizie pe care mi-o asum. Sper sa vina cineva care sa continue ce a inceput Rodica", a mai spus Tudor Giurgiu. Rodica Culcer este director al Departamentului de stiri din TVR din august 2005.

Integral in Adevarul

Giurgiu vrea sa faca TVR pres in fata lui Tariceanu

de Adriana Dutu

Surse guvernamentale sustin ca demiterea Rodicai Culcer este pretul cerut de Tariceanu pentru a accepta majorarea taxei TV cu 50%, de la 4 la 6 lei noi

• Desi solicita asiduu majorarea taxei TV, pentru a reusi sa acopere gaurile financiare ale TVR, Giurgiu sustine ca televiziunea publica nu are probleme financiare

• Giurgiu a ajuns in fruntea TVR cu sprijinul Grupului de presa Academia Catavencu, aflat acum in solda controversatului Sorin Ovidiu Vintu

Desi este presedintele SRTV din 2005, Tudor Giurgiu si-a dat seama abia acum ca lucrurile nu sunt chiar roz in TVR, ca institutia se confrunta cu probleme legate de modul de organizare si cu lipsa unei strategii coerente a TVR.

Integral in Curentul

4 martie 2007

Cutremur in TVR

Acuzat de presa ca, in nici doi ani de cand a fost instalat in functie, a adus Televiziunea Romana in sapa de lemn, presedintele TVR, Tudor Giurgiu, a oferit ieri un mega-show lung si plictisitor, care n-ar fi depasit ratingul mediu al televiziunii nationale, care nu atinge nici 2%.

Regizorul importat de la Cluj a anuntat marea restructurare a postului national, care incepe cu demiterea unor directori in frunte cu Rodica Culcer, sefa stirilor, a carei plecare din TVR era de altfel ceruta, asteptata si perfect logica.

Vor mai fi demisi, de altfel, seful Serviciului juridic si directorul TVR Cultural, au fost avertizati sefii studiourilor teritoriale din Iasi si Craiova si s-au dictat sanctiuni severe si pentru conducerea Departamentului Sport.

Anuntand ca nu demisioneaza nici in ruptul capului si neuitand sa-si laude propriile realizari profesionale, de la Cluj, Giurgiu a negat dezastrul financiar al TVR, denuntat de mass-media, punandu-l pe seama „managementului totalitar” pe care l-a gasit la venire.

In replica, fostul sef al televiziunii, Valentin Nicolau, a declarat scurt: ”Spaima de puscarie il face pe Giurgiu sa spuna lucruri nepotrivite!”

Televiziunea publica nu are probleme financiare,cel putin asa declara directorul institutiei, Tudor Giurgiu. Acuzatiile, conspiratiile care au aparut in presa au avut ca punct de plecare rezilierea contractului de difuzare a meciurilor din Liga I, a spus acesta. “Situatia nu este rezultatul vreunei crize financiare”, a explicat Tudor Giurgiu.

Integral in Cronica Romana