Sistemul buy-back, intalnit in mod frecvent la vanzarea automobilelor second-hand, patrunde acum si pe piata imobiliara. Apartamentele au inceput sa fie vandute ca masinile. Principiul este acelasi ca la masinile vechi, adica apartamentul este evaluat, iar contravaloarea constituie avansul pentru o locuinta noua.

Una dintre companiile care au intrat pe piata autohtona cu acest sistem este Zoltim Trading din Brasov. "Oamenii vin cu propriile apartamente, pe care le cumpara compania. Locuinta este tranzactionata la valoarea pietei, fara comisionul pe care ar trebui sa-l incaseze agentia imobiliara, in mod normal.

In schimb, noi le oferim un apartament nou intr-unul din complexurile construite in Brasov", ne-a declarat Haller Zoltan, directorul companiei Zoltim Trading.

Mai ramane o diferenta de platit, pentru care cumparatorul isi face un credit ipotecar. De obicei, firmele de constructii lucreaza cu anumite banci partenere, pentru a-i usura sarcina cumparatorului. Directorul firmei brasovene spune ca produsul de tip "buy-back" a fost bine primit pe piata locala, reusind sa vanda astfel un numar mare de locuinte construite de propria companie.

El crede ca sistemul va avea si mai mare cautare in momentul in care pe piata vor exista suficiente ansambluri rezidentiale noi, astfel incat sa fie satisfacuta cererea.

In acelasi timp, "ca orice element nou care este acceptat si integrat, este nevoie de o perioada de timp care sa le permita clientilor o buna informare si cunoastere a avantajelor", este de parere Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul companiei DTZ Echinox.

Integral in Gandul