Alegerile pentru Parlamentul European vor developa simpatiile politice ale romanilor. Fotografia se va fixa in memorie pentru a fi reprodusa, cu unele retusuri, la parlamentarele de anul viitor. Sondajul IMAS ne-a oferit deja un negativ deloc flatant pentru unele partide.

Acestea se dau de ceasul mortii sa corecteze ori sa amane poza de familie politica, din care ar putea lipsi UDMR, in care va fi imortalizat pastorul de oite ratacite Gigi Becali, iar PNL si PSD vor aparea mult mai mici decat la televizor.

Liberalii, social-democratii, conservatorii si PRM cauta sa castige timp, pentru a culege roadele din campania de suspendare a sefului statului. Democratii si UDMR vor fi insa pagubiti electoral de fiecare zi de intarziere a alegerilor, ultimii riscand chiar sa rateze pragul electoral.

Dar amanarea alegerilor europene pentru ca unor partide nu le convine cum ies in poza nu este tocmai corecta politic. Interesul liberalilor si social-democratilor de a amana scrutinul, plan urzit de Bogdan Olteanu impreuna cu Viorel Hrebenciuc, nu are legatura cu invocata criza politica.

De altfel, dupa ce Palatul Cotroceni a anuntat ca referendumul pentru uninominal va fi organizat in asa fel incat sa nu modifice calendarul alegerilor pentru Parlamentul European, singurul fitil aprins al crizei politice ramane demersul de suspendare a presedintelui, criticat de premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar sustinut de liberali si cu vorba, si cu fapta in parlament.

Intrebarea este daca nu cumva PNL, PSD, PC si PRM continua procedura de suspendare doar pentru a amana alegerile europene.

Liberalii si social-democratii au alaturi in aceasta intreprindere PRM, care spera ca-si va intoarce electoratul sedus de Gigi Becali, dar nu si aliatul de nadejde, fidela UDMR. Existenta Uniunii este amenintata de candidatura opozitiei maghiare, bine primita de electoratul sastisit de promisiunile neimplinite ale liderilor UDMR asupra carora planeaza si suspiciuni de coruptie.

Laszlo T?kes nu va mai fi invins nici de utopia Transilvaniei, mica Elvetie, nascocita electoral de Uniune, daca i se va da ragazul sa-si predice programul.

Pentru a-si conserva procentele actuale, Marko Bela are nevoie ca alegerile sa se tina pe 17 mai, ca si democratii lui Emil Boc, cotati cu 30% din optiunile electoratului pentru care confirmarea primei pozitii in preferintele alegatorilor este vitala.

Abtinerea PD, aflat in alianta cu PNL, de la orice critica la adresa lui Calin Popescu-Tariceanu pe chestiuni ce tin de buna guvernare a starnit nedumerirea, daca nu chiar antipatia simpatizantilor radicalizati ai presedintelui. Democratii au cazut in capcana, intinsa si cu intentia de a-i debransa de imaginea aducatoare de popularitate a lui Traian Basescu, in perspectiva euroalegerilor.

Prelungirea confuziei identitare dincolo de 17 mai accelereaza si adanceste procesul de depersonalizare a partidului lui Boc, daca nu cumva, spre binele lui, va fi scos cu forta de la guvernare.

Pentru Gigi Becali data alegerilor nu conteaza: la termen sau amanate acestea vor confirma ascensiunea interlocutorului telefonic al lui Dumnezeu. Numai votul uninominal l-ar mai putea trimite pe Gigi Becali printre notele de subsol ale istoriei.