Cine l-a vazut pe Al Pacino in rolul lui Scaraotchi (The Devil’s Advocate) cu greu va mai accepta provocarea altui actor, fie el si Peter Fonda.

Prin urmare, data fiind intriga standard - un tip isi vinde sufletul Diavolului, pentru un beneficiu imediat, dupa care alearga toata viata ca sa si-l recupereze -, elementele de interes ale lui “Ghost Rider” trebuie cautate in alta parte. Dracul nu se merita.

Un element de originalitate ar putea fi faptul ca eroul nostru, un pusti teribilist cu minte cam putina, semneaza pactul ca primarul.

Asa ca ceea ce obtine in schimbul sufletului, respectiv insanatosirea miraculoasa a tatalui sau bolnav de cancer, se spulbera cateva ore mai tarziu, cand batranul (ma rog, nu e chiar asa de batran) moare in urma unui accident de motocicleta survenit in timpul unei cascadorii pe care o faceau impreuna.

Urmeaza un scurt intermezzo de viata linistita, in care Johnny Blaze devine cel mai tare cascador-motociclist din Univers - doar avea un inger pazitor cu coarne, nu? -, dupa care urmeaza Provocarea.

Are, in sfarsit, ocazia sa-si recapete sufletul pierdut, dar pentru asta va trebui sa indeplineasca o misiune complicata, anume sa-l elimine pe Fiul Dracului, care se razvratise impotriva lui tat-su! Super cool! Am fugit asadar de Dracu’ si am dat de fiu-su, respectiv de o noua dezamagire, pentru ca Wes Bentley face un rol mult, mult mai slab decat cel din “American Beauty”

(micul traficant de droguri, pasionat de camera video). Daca adaugam si faptul ca povestea se desira dramatic, scenariul scapand de sub orice control, astfel ca singurul personaj interesant - Caretaker (Sam Eliott) - este pur si simplu in plus, avem tabloul (in)complet al unei productii mediocre.

L-am lasat la sfarsit pe Nicolas Cage, al carui nume poate singur sa traga un film dupa el pana pe prima pozitie in box-office. N-as spune ca e, si el, o dezamagire. Dar, cu siguranta, spectatorii vor fi mai atrasi de motocicletele sale si de vocea magistral sintetizata pe computer decat de prestatia sa actoriceasca.

Cu toate acestea, “Ghost Rider” este un film cu real succes la public. Daca alegeti sa va lasati purtati de valul majoritar, e bine sa stiti macar ce va asteapta: doua ore de benzi desenate in miscare, in genul Superman si X-Men (comparatia nu este intamplatoare), cu motociclete si cai turbo, un schelet ambulant care varsa flacari pe nari si alte aratari de poveste. La final, binele invinge, parca. Nu-mi mai aduc aminte exact...

Ghost Rider

SUA, 2007

Scenariul si regia: Mark Steven Johnson

Distributia: Nicolas Cage, Peter Fonda, Wes Bentley, Eva Mendes, Sam Eliott

Actiune, 114 minute

Rating IMDB: 5,6/10

Rating SFin: 6/10