Doc lanseaza pe blogul sau inca o discutie despre votul uninominal si legendele tesute in jurul acestui instrument politic. "Schimbarea sistemului de vot nu poate rezolva toate problemele; intrebarea rationala este daca rezolva o parte din ele. Nu este o masura suficienta, fara indoiala, caci nu exista asa ceva; trebuie sa analizam doar daca este necesara".

Cititi mai multe aici

Sa lamurim cateva lucruri. Vot uninominal este acel tip de vot in care fiecare circumscriptie alege un candidat, cel care castiga competitia electorala directa. Exista un singur astfel de sistem in dezbaterea parlamentara, cel propus de PSD in 2005. Mai exista un sistem de vot mixt, adica o combinatie de vot uninominal si preferential, propus de APD si sustinut de partidele Aliantei.

Votul uninominal poate fi analizat in sine, la modul absolut; dar, pentru scopul reformei, normal ar fi sa-l analizam la modul relativ comparandu-l cu sistemul actual pe liste de partid. O diferenta, privita adesea ca dezavantaj, este ca sistemul uninominal nu e proportional, adica procentul de vot dat fiecarui partid nu e egal cu procentul de mandate obtinut.

E adevarat ca e o problema daca un partid cu un numar semnificativ de voturi pozitive nu intra in parlament; sau daca majoritatea voturilor s-a dus la un partid, iar majoritatea mandatelor la altul. Insa nici proportionalitatea sistemului actual nu e neaparat corecta; pentru ca ofera o putere disproportionata partidelor mici.

La ora actuala deciziile parlamentului sunt schimbate dupa plac de un partid a carui pondere electorala nu depaseste 5%.