"Schimbarea la fata” a PSD-ului - cu Mircea Geoana decor pentru Ion Iliescu - aminteste unor alegatori de ce au votat ce au votat in 1996 si 2004.

Senatorul Serban Nicolae, care rasare la actionarea fiecarui buton al telecomenzii, este „madlena” stimulatoare de amintiri cu Adrian Nastase si sudori reci pe sira spinarii: „Videanu si Boc sa vina sa ne numere bilele la Senat”.

Iar Mircea Geoana evolueaza la fel ca predecesorul sau paralel cu realitatea: vorbeste despre un scandal Watergate, fraudarea alegerilor pentru Parlamentul European, prioritatea suspendarii presedintelui. Parca liderii social-democrati ar avea o gena Adrian Nastase care le dicteaza discursurile si actiunile.

PSD este chiar mai autist decat in vremea nepotului matusii Tamara, niciun mesaj din exterior nu patrunde si nu rezoneaza in interior: nici opinia majoritatii defavorabila intreruperii mandatului sefului statului, nici semnalele europene pentru continuarea reformei in justitie, nici reprosurile din propriile filiale nepregatite pentru un referendum.

Mesajul partidului este rostit intr-o neolimba politico-juridica autoreferentiala, incat orice ascultator, chiar unul bine intentionat, nu pricepe decat ca PSD nu i se adreseaza lui, ci PNL, lui Traian Basescu, Monicai Macovei, Curtii Constitutionale. Nu trebuie sa ne surprinda ca, dupa doua luni de popularizare nebuneasca, bazinul electoral al PSD s-a strans in jurul nucleului dur de 17%.

Nu-i deloc suficient sa vorbesti pe limba poporului „care este” pentru ca poporul sa te voteze. Ca dovada, delirul pseudoreligios al lui Becali n-ar avea atata succes daca oierul mintii n-ar arunca si cu parale.

PSD are o singura idee, dar fixa, Traian Basescu, si este absent din dezbaterile obligatorii pentru un partid socialist. Toata lumea buna de stanga se ocupa de efectele incalzirii globale, nu si PSD, chiar daca statisticile arata ca emisiunea cea mai urmarita in Romania este buletinul meteo si nu cel de stiri.

Nu primarii social-democrati au facut piste pentru biciclisti, ci popularul Liviu Negoita, iar pentru legalizarea prostitutiei militeaza ministrul PD Vasile Blaga, si nu Mircea Geoana. PSD nu s-a opus public, asa cum ar fi facut-o orice stangist autentic, definirii casatoriei prin Constitutie, obligativitatii studiului religiei si prezentei icoanelor in salile de clasa.

Criza de pe piata fortei de munca din Romania, delocarile cauzatoare de somaj din industria confectiilor, privatizarile daunatoare intereselor statului, discriminarea sexuala la angajare, protejarea si stimularea familiei, trupele romanesti din Irak sunt subiecte neinteresante pentru Partidul Social Democrat din Romania, care lupta in parlament pentru privilegiile alesilor.

Mircea Geoana are dificultati sa priceapa ca nostalgicii comunisti pe care-i reprezinta, acuzand politicianist condamnarea comunismului totalitar, sunt cel mult 17% si ca a fi de stanga nu e sinonim cu a fi anti-Basescu. PSD confirma ideea ca e o mare eroare sa confundam ideologiile cu partidele si imaginea de exponent al imbogatitilor tranzitiei.