Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte, marti, in procesul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), in care sunt acuzate 13 persoane, intre care si Ioana Maria Vlas. Decizia fusese amanata, acum doua saptamani, dupa ce judecatorul declarase ca nu a avut timp sa ia o decizie din cauza numeroaselor parti civile constituite in proces.

Tribunalul Bucuresti a decis, in octombrie 2005, despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile si a condamnat la inchisoare 13 persoane.

Cele mai mari pedespe, de cate 20 de ani, le-au primit fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa, fostul director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest.

Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit opt ani de inchisoare pentru inselaciune, iar fostul director economic, Mihaela Sima a fost condamnata la cinci ani de detentie, pentru fals in inscrisuri.

Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest, Gravil Batran si Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie al societatii, au fost condamnati la sase ani de inchisoare.

Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Cecilia Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM, au primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu.

Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel - Ianculescu, membri ai Consiliului de incredere al FNI, au primit pedepse de cate cinci si patru ani, pentru inselaciune.

In iunie 2006, Curtea de Apel Bucuresti hotarat rejudecarea dosarului, deoarece instanta de fond a solutionat dosarul prea repede si a acordat mai multe termene intermediare. La sfarsitul lunii trecute, Tribunalul Bucuresti a incheiat judecarea dosarului FNI.