Artista Mariana Gordan a deschis la Londra expozitia intitulata Portrete cuprinzand cele mai noi lucrari de sculptura mica si colaje autobiografice. Cu ocazia vernisajului expozitiei a fost proiectat filmul Dezorient Express, prima creatie cinematografica a artistei si a avut loc un concert de etno-jazz sustinut de Monica Madas.

Expozitia este gazduita de sediul ICR Londra si va fi deschisa in perioada 5 - 23 martie.

Mariana Gordan

Expozitia artistei Mariana Gordan este o instalatie de noi sculpturi policrome de mici dimensiuni, prezentata recent, partial, la Institutul Iorga din Venetia. Sculpturile sunt portrete ale copiilor din Rivello, un mic sat din provincia Basilicata, unde artista lucreaza de 28 ani in timpul verii.

“Portrete. Asta fac. Este modul meu de a privi, asculta si intelege lumea. Este felul meu de a imortaliza oamenii pe care i-am intalnit, este ca si cum mi-as transpune viata in piatra” a declarat artista.

Portretele, lucrate cu economie de mijloace si maximum de expresivitate, tind sa capteze spiritul din spatele fizionomiei. Expresiile se schimba odata cu trecerea de la un material la altul: bronz, ceramica, gips si rasini.

Filmul Dezorient Express este o declaratie franca a valorilor si identitatii culturale romanesti in Marea Britanie din perspectiva a doi artisti - Mariana Gordan si sculptorul Mircea Roman - cu o experienta speciala de viata si activitate in Anglia.

Filmul a fost realizat cu sprijinul ICR Londra si reprezinta o piesa importanta din programul de comunicare publica al ICR in Marea Britanie. Filmul este accesibil pe You Tube la http://www.youtube.com/watch?v=umj_kadZclM .

In perioada 1984 - 1985, Mariana Gordan a lucrat mozaicuri pentru London Transport, in statiile Oxford Circus, Tottenham Court Road si Finsbury Park. De asemenea, a castigat concursul Clement Atlee Portrait prezidat de Dame Elisabeth Frink. De cand s-a stabilit la Londra, artista a avut numeroase expozitii personale si de grup.

Monica Madas

Monica Madas a acompaniat evenimentul cu un recital si o poveste originala cu marionete. Monica Madas este actor papusar si cantareata de jazz, castigatoare a premiului pentru debut in jazzul romanesc, 2006. Muzica sa este o combinatie unica de muzica traditionala din Transilvania si jazz.

Printre proiectele sale se numara Doina Jazz-ului, Groovy Mama si Jazz Do It, spectacole experimentale de poezie, coregrafie si improvizatii de jazz. Recent, artista a fost invitata sa sustina recitaluri la Battersea Barge-on-Thames si Miller’s Academy, Londra.