Echipamentele si utilajele achizitionate in cadrul proiectelor realizate cu bani din Fondurile Structurale europene pot fi originare din orice tara. Aceasta decizie a fost luata de curand de autoritatile romane. Astfel a fost eliminata restrictia, valabila in cazul programelor de pre-aderare, ca achizitiile sa fie realizate numai din statele membre UE si cele candidate.

"Nu exista restrictii de origine in procurarea de echipamente si utilaje", spune Gabriel Friptu, director general pentru Programul Operational Regional in cadrul Ministerului Integrarii Europene. Echipamentele trebuie, in schimb, sa fie noi si sa indeplineasca anumite standarde de calitate, avertizeaza acesta.

"Dar beneficiarul este cel care isi alcatuieste caietul de sarcini, nu finantatorul." Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei "Solutii de finantare" organizata de Sirius Holding.

Pentru beneficiarii de finantare, prevederea este convenabila. "Este o masura foarte buna, fiindca nu restrange ci extinde posibilitatile de achizitii", spune Tomita Cotea, reprezentant al firmei Vinites SRL din judetul Vrancea.

Firma respectiva a beneficiat de o finantare SAPARD pentru infiintarea unui centru de vinificatie, in cadrul proiectului fiind necesare multe achizitii de echipamente si utilaje. In mod similar, si alte companii care au derulat proiecte prin anumite masuri SAPARD sau Phare au avut nevoie sa cumpere astfel de bunuri.

Unii din beneficiari considera ca problema acestor achizitii este una foarte delicata, ca sunt nevoiti sa evalueze zeci de oferte, din diferite tari, si chiar sa viziteze fiecare producator pentru a obtine un raport eficient calitate - pret.

"Este o masura foarte buna din mai multe motive. In primul rand, se mareste aria furnizorilor si se pot reduce costurile. In al doilea rand, ai posibilitatea sa faci o reala selectie a producatorilor. Spre exemplu, pentru anumite produse nu exista furnizori de capacitati mici in Uniunea Europeana, ci doar in China sau alte tari asiatice", explica Marian Stoian, consultant la Initial Advisory.

Nu in ultimul rand, adauga consultantul, pentru anumite produse (ca de exemplu proiectoarele) exista un singur producator european, si practic este imposibila realizarea unei selectii de oferte.

Integral in EurActiv.ro