O hotarare judecatoreasca, o somatie, o licitatie si un act de achitare, acestia sunt pe scurt pasii pe care un executor judecatoresc ii urmeaza atunci cand face o executare silita, in urma careia un rau platnic poate ramane chiar fara casa.

Hotararea judecatoreasca, definitiva sau nu, reprezinta procesul in baza caruia executorul trebuie sa actioneze pentru a recupera prejudiciul adus de un debitor (care a garantat cu imobilul sau restituirea unei anumite sume de bani) statului sau unui anume creditor.

Urmatorul pas dupa ce s-a primit decizia instantei este organizarea unei licitatii, a carei prima faza este intocmirea unui proces verbal de situatie imobiliara prin care se face o descriere a gajului. Acest proces verbal poate fi atacat in instanta de debitor.

In cazul in care acesta din urma nu are castig de cauza, executorul judecatoresc va trimite prin posta o somatie prin care obliga debitorul ca in termen de 15 zile sa plateasca datoria pentru care este constrans. In cazul in care datoria nu este platita in timpul acordat, se face o expertiza prin care se stabileste valoarea imobilului.

Publicatia de vanzare sau anuntul va fi afisat la avizierul executorului judecatoresc, la primarie si la judecatoria care a dat hotararea in baza careia se desfasoara toata actiunea. In aceasta publicatie se precizeaza pretul imobilului, care sunt creditorii, locul unde se va desfasura vanzarea imobilului, respectiv biroul executorului judecatoresc si ora licitatiei.

Fiecare persoana care doreste sa se inscrie la licitatie trebuie sa depuna la CEC 10% din pretul stabilit al imobilului. Dupa 15 zile de la achitarea intregii sume, cel care a castigat licitatia primeste actul de achitare.

Integral in Curentul