Executivul din Republica Moldova condus de Vasile Tarlev lanseaza, pentru prima data, declaratii dure la adresa Romaniei. Guvernul moldovean sustine ca politicile tarii noastre ameninta statalitatea si securitatea nationala a Republicii Moldova.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti sunt acuzate ca au exagerat intentionat cifra cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni.

Declaratia Guvernului Tarlev, citata de Radio Romania Actualitati, a fost difuzata, marti seara, de agentia oficiala Moldpres.

Potrivit comunicatului, decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata sfidatoare.

Lipsa de dorinta a autoritatilor romane de a semna Tratatul de baza si pe cel de frontiera nu poate fi interpretata decat ca o confirmare a adevaratelor intentii pe care conducerea Romaniei le are - se arata in comunicatul Guvernului de la Chisinau, care nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii.

Guvernul Republicii Moldova face apel la comunitatea internationala sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca aceasta sa-si readuca interesele in albia fireasca a unor relatii de buna vecinatate si intelegere, se arata in comunicatul Guvernului Tarlev, citat de postul public de radio.

UPDATEPresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a luat nota de declaratia Guvernul de la Chisinau. Seful statului a anuntat ca politica fata de Republica Moldova ramane neschimbata.

"Nu fac interpretari, doar iau nota. Politica Romaniei nu se schimba", a afirmat seful statului.

Tot miercuri, Ministerul Roman de Externe a anuntat - prin purtatorul de cuvant al institutiei, Corina Vintan - ca a luat nota de declaratia Executivului Republicii Moldova.