Oamenii de stiinta cubanezi studiaza posibilele beneficii medicale ale frunzelor de coca, din care se extrage cocaina. Potrivit Associated Press, un ministru bolivian a declarat ca plantatiile de coca au fost vizitate de cubanezi, care urmeaza sa „examineze beneficiile frunzelor de coca, dintr-o perspectiva farmaceutica”.

Dupa ce Statele Unite au impus embargo asupra Cubei si au fost reduse importurile de medicamente, doctorii cubanezi au inceput cercetarile pentru tipuri de medicate alternative. Ei au apelat la bolivieni, al caror presedinte, Evo Morales, este un sustinator al lui Fidel Castro.

De cand a castigat alegerile, Evo Morales, un fost cultivator de coca, a sporit masurile anti-cocaina si a promovat rolul frunzelor de coca in viata poporului bolivian. Ceaiul de coca este de obicei servit la birou in loc de cafea.

Planul lui Morales, de a largi utilizarea plantei sub forma de faina, lichior si chiar pasta de dinti, i-a ofensat pe americani, care au cerut sa fie redusa productia de coca.

Cum Bolivia este cunoscuta pentru traficul de cocaina in Brazilia si Europa, tara a fost nevoita sa reduca plantatiile de coca. Recolta trebuie sa scada de la 26 de mii de hectare, cat este acum, la 20 de mii, pana in 2010.