Sute de musulmani au protestat joi, la Jakarta, pentru a cere sanctiuni severe impotriva redactorului-sef al revistei Playboy din Indonezia, acuzat de atentat la pudoare. Erwin Arnada, care a publicat primul numar al revistei pe data de 7 aprilie 2006, risca sa stea dupa gratii pana la 32 de luni, daca va fi gasit vinovat, relateaza AFP.

Desi versiunea indoneziana a publicatiei este mult mai "cuminte" decat in alte tari, o parte dintre indonezieni cer eliminarea "pornografiei" simbolizata in ochii lor de Playboy, in timp ce altii vor sa primeze libertatea de expresie si acuza autoritatile de ipocrizie.

La cinci zile de la aparitia primului numar al Playboy, radicalii musulmani au protestat si au aruncat cu pietre in sediul redactiei, revista primind astfel interdictie de a mai aparea pe piata. Erwin Arnada, in varsta de 42 de ani, a fost chemat la politie si anchetat pentru "atentat la pudoare".

Birourile redactiei au fost mutate in Insula Bali, unde populatia majoritara este de origine hindusa. Astfel, al doilea numar al revistei pentru barbati a aparut pe 7 iunie 2006, insa si acesta a fost condamnat de extremistii musulmani.

In acest al doilea numar nu exista reclame, firmele care doreau sa-si faca publicitate fiind victime ale amenintarilor repetate ale musulmanilor extremisti.

Procurorul Agung Ardianto ar trebui sa pronunte joi, rechizitoriul, dupa ce a cerut in mai multe randuri amanarea audierilor.