Documente:
Macarale de Trio Grigoriu
(09.03.2007) MP3

Semnele progresului comunist incep sa cada. Sa cada la propriu, pe masinile, bancile si eventual capetele oamenilor. Vremurile in care zambeau in soare argintii au apus. Acum zac ruginite, pana in momentul in care niste cetateni mai putin inzestrati se decid sa le dea jos. Si nu oricum, ci pornind de la baza. Rezultatul e stiut de toata lumea.

Foto: HotNews.ro

Macaraua din biblioteca lui Ceausescu a cazut, a distrus sapte masini si intrarea unei banci. Dar asta nu e tot. Efectele sunt multe si diverse. Specialistii lui Prigoana au fost nevoiti sa sece Dambovita, pestii sufocati de uscat au fost culesi de boschetari, si trei masini au fost ulterior distruse de soferii care se holbau la macaraua din garla.

Cat timp n-au mai constituit tribuna sinucigasilor doritori de case, macaralele bucurestene au fost folosite de copiii fani ai lui Tarzan. Cand pustii au crescut, iar problemele locative s-au mai rezolvat, macaralele au ramas ale nimanui, singure in albastrul Bucurestiului.

Ghinionul lui Negoita si tampenia autoritatilor

Macaraua din biblioteca s-a intamplat sa cada chiar in sectorul lui Negoita - unul dintre cei mai apreciati primari de sector. Dar a cazut un pic si in sectorul 4, pentru ca ce se gaseste dupa garla, e tarlaua lui Inimaroiu.

Am incercat sa aflam cum sta treaba cu macaralele bucurestene si chiar ne-am dat seama ca in afara lor, mai sunt inca multe lucruri cam comuniste de felul lor.

Scurta cronologie

Scrisoare fara rezultat a ISCIR

Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) trage de Prefectura Capitalei sa faca ceva in privinta macaralelor. Ultima scrisoare, dupa o lunga serie intinsa pe parcursul mai multor ani, e trimisa pe 5 ianuarie 2007.

Zice acolo negru pe alb ca trebuie luata o masura urgenta pentru demontarea macaralelor din Casa Radio, Biblioteca Nationala si alte cateva locuri.

Prefectura trimite la primarii, primariile trimit la firmele responsabile, firmele responsabile nu fac nimic. Termenul limita de rezolvare era sfarsitul lui februarie. S-a depasit, una din macarale a cazut in timp ce se incerca demontarea ei, 7 masini distruse, pesti sufocati, boschetari fericiti, accidente. Bine ca n-a murit nimeni. Firmele sunt Emat si Metal Tot IMPEXIM. Na ca i-am parat.

Ce zic primariile

Chiar daca in ianuarie 2003 Guvernul a dat o lege care obliga primariile din toata tara sa inventarieze macaralele potential periculoase, nu prea s-a facut nimic. Functionarii de pe la sectoare nu prea stiu nimic despre legi, macarale, obligatii.

La sectorul 3 e cea mai tare situatie. Ni se zice ca s-a facut o sesizare in 1998, sesizare care n-a fost respectata sau aplicata. La sectorul 4 cica a scapat Mihalache de ele inca din 2003, la 1 - doamnele au avut liber de 8 martie, iar la restul cam aceleasi argumente.

Am tras o tura si pe la Casa Radio, echipati cu casca si echipament de protectie ca nu se stie. Pericolul vine insa de unde te astepti mai putin.

foto: La pescuit cu galeata
foto: HotNews.ro

Cum faceam noi poze cuminti numai ce apare un domn la vreo 2 metri si ne ia la imbranceli. Am bagat-o p'aia cu "Aveti grija cum va purtati cu reprezentantii Primariei Capitalei!", si am scapat.

Apoi - spre Biblioteca sa pozam macaraua in Dambovita. Doua accidente cam urate, probabil urmare a curiozitatii soferilor. Balta plina de pescarusi la concurenta mare cu amaratii - amandoua categoriile la pescuit. Fiecare (amarat) echipat cu un cazan/galeata, gata sa-l puna in capul bibanului. Fuga la piata apoi cu peste proaspat de vanzare.

Macarale faimoase

In anii '60 formatia "Trio Grigoriu" lansa unul din cele mai mari hituri ale vremii - "Macarale". Intrata in moarte clinica mai bine de 30 de ani, piesa a fost resuscitata de DJ Vasile.

Zeci de blocuri

Rad in soare argintii zeci de blocuri

In zori de zi suie agale

Pe albastrele carari macarale

Suie in zari

Neincetat pana-n serat

Uite blocul lor de fier cum ridica pan' la cer

Zeci de blocuri in cartier

Auzi, canta voios o mandra fata cantul ei cel nou

A cuprins zarea toata

Vrajit ma uit la ea

Cea mai grea macara

Macarale, rad in soare argintii macarale

In zori de zi

Suie agale pe albastrele carari macarale

Suie in zari

O macara incetinel mi-a adus un biletel

Il prind iute si-l citesc:

"Spor la lucru si te iubesc"

O macara incetinel mi-a adus un biletel

Il prind iute si-l citesc:

"Spor la lucru si te iubesc"

Si te iubesc

Si te iubesc

Si te iubesc