Daca Romania ar fi un colet si ar trebui sa fie trimis undeva, se va gasi cu siguranta un functionar autohton care sa-l faca pierdut. Nu exista valoare care sa fie protejata intr-o tara in care daca rostesti cuvantul responsabilitate esti imediat luat peste picior.

Cu cateva luni in urma, s-a pierdut coletul cu probe pentru identificarea virusului gripei aviare, trimis la Londra pentru analize. Acum, promovarea mult trambitatului Festival International Enescu este periclitata de ratacirea unui alt colet, continand materiale promotionale, expediat pe adresa CNN International.

Daca am avea, prin absurd, o bomba atomica pe teritoriul patriei, planeta ar fi in pericol, fiindca n-ar exista nici o garantie ca vreo femeie de serviciu bine intentionata n-ar apasa butonul rosu in timpul stergerii prafului.

Online Advertising

Fiindca e prea de tot, un om normal si-ar imagina un complot in spatele acestor intamplari. Si-ar inchipui, eventual, un individ (sau individa, ca sa nu facem discriminari) micut, ascuns intr-un colt de incapere, cu manecute negre, cum purtau pe vremuri functionarii, si cu un zambet malefic in coltul gurii, eventual platit de "agenturi", pentru a pune bete in roate marilor proiecte ale tarii.

Dar, fiindca e vorba despre Romania, in realitate trebuie sa panoramam armate de functionari plictisiti, prost platiti, nemotivati, nepregatiti pentru munca lor, oameni care nu au invatat inca ce inseamna un client, de ce trebuie acesta respectat si de ce serviciile promise de firma unde sunt angajati trebuie sa fie ireprosabile.

Dar care stiu foarte bine cum se face un miting si ce metode trebuie aplicate ca sa obtii o marire de salariu.

Sigur, nu neaga nimeni "drepturile oamenilor muncii" si e foarte bine ca am copiat repede de la altii avantajele democratiei in acest domeniu, dar cum ramane cu drepturile beneficiarilor de servicii, care sunt tratati in continuare de parca singurul lor rost pe lume ar fi sa-i deranjeze pe prestatorii de servicii publice, care ar prefera sa se odihneasca in timpul orelor de lucru?

Nu cumva acest amestec de lene cumulata deseori cu prostie, rea-vointa si smecherie, la care am putea adauga si prea rapida resemnare a celui care plateste pentru un serviciu prost si da din umeri in loc sa protesteze, este o parte a indefinibilului "fabulouspirit" despre care se tot vorbeste in ultima vreme? Data fiind complexitatea combinatiei, nu e de mirare ca "identificarea conceptului"

a costat 100.000 de euro. Cum spunea creatorul campaniei "fabulouspirit", "tara inseamna oameni". Nimic mai adevarat si mai tragic in cazul nostru.

Fiindca asa cum in esenta unui parfum se amesteca extracte din diverse arome, combinate intai intr-un experiment de laborator, la fel se intampla si cu "spiritul romanesc", doar ca, la o eventuala incercare de a-l exporta, s-ar putea ca acesta sa lase in urma un damf de care sa nu putem fi mandri.

Totusi, daca povestile noastre nu sunt tocmai de natura sa-i convinga pe europeni ca locul nostru e langa ei, atunci mai mult ca sigur ii vom oferi Europei o materie prima consistenta pentru industria de film: intamplari incredibile pentru cele mai originale scenarii de film. Science-fiction made in Romania.