Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, il critica dur pe omologul sau american George W. Bush, aflat intr-un turneu latino-american, numindu-l "nebun" si "cadavru politic", in fata a mii de persoane reunite pentru a denunta imperialismul american, scrie AFP.

"Presedintele Statelor Unite este, astazi, un cadavru politic care nici nu mai miroase a formol. Mirosul degajat de el este acela al mortilor politici. In curand nu va mai fi decat tarana si va disparea", a declarat presedintele venezuelean in fata a 35 000 de militanti de stanga adunati in capitala Argentinei.

In acelasi moment, George W Bush sosea in Uruguay, tara vecina Argentinei, in cea de-a doua etapa a turneului sau in cinci state din America Latina.

Hugo Chavez a dat tonul vizitei inca de la sosirea sa, joi, la Buenos Aires, cand l-a batjocorit pe Bush pentru ca "a descoperit recent saracia" din America Latina. "Daca ar fi in fata mea, i-as pune

«gringo, du-te acasa»", a afirmat Chavez.

Presedintele american a anuntat, luni, trimiterea in America Latina si in Caraibe a unei nave militare sanitare, care sa ofere servicii medicale zecilor de mii de saraci, ca parte a masurilor anuntate inaintea turneului sau in zona.

Chavez a facut referire la "diavolul" de Bush in fiecare dintre interventiile sale, denuntand in special dorinta acestuia de a "diviza continentul".

"Bush este lupul in blana de oaie. Vine sa divizeze, sa insele, sa infraneze miscarile populare", a afirmat Chavez vineri dimineata, inainte de a se intalni cu presedintele argentinian, Nestor Kirchner, pentru semnarea unor acorduri bilaterale.